Να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο – Aγώνας διαρκείας στα χέρια των εργατών

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το άνθος των ακροδεξιών και λαομίσητων νεοφιλελεύθερων υπουργών όπως ο Χατζηδάκης, πρωταθλητής του ξεπουλήματος του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών αγαθών, εισήγαγε εσπευσμένα το επίμαχο αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα στη Βουλή, επιλέγοντας μάλιστα τις μέρες των πανελλαδικών εξετάσεων για να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στα ΜΜΜ. Εισάγουν ένα ν/σχ ταφόπλακα των εργασιακών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αίμα, υποσκάπτουν θανάσιμα τη δυνατότητα της συλλογικής οργάνωσης της εργατικής τάξης, τα σωματεία, και θέλουν να καταστείλουν ακόμη και την διοργάνωση απεργιών διαμαρτυρίας.

Η οικονομική κρίση στην πτωχευμένη χώρα, αλληλένδετη με τις εκατόμβες νεκρών από τη διαχείριση της πανδημίας, την σπρώχνει σε ολομέτωπη σύγκρουση με το σύνολο του εργαζόμενου λαού, στα εργοστάσια, τις υπηρεσίες, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η απόσυρση των οικονομικών μέτρων στήριξης της πανδημίας εκτινάσσει τους άνεργους/ες σε σημείο να αντιπροσωπεύουν το μισό του συνολικού εργατικού δυναμικού, ενώ η επαναφορά των μνημονιακών μέτρων (ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμοί, χρέη σε δημόσιο-τράπεζες) δημιουργούν το προσάναμμα της κοινωνικής έκρηξης. Το νομοσχέδιο, μαζί με την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής, είναι μέρος της προετοιμασίας του κεφαλαίου και του κράτους για την αντιμετώπιση της οργής του εργαζόμενου και άνεργου πληθυσμού.

Χωρίς τη δράση των μαχόμενων δυνάμεων του εργατικού κινήματος που όρισαν ως απεργία την 3η Ιούνη, οι καρεκλοκένταυροι των συνδικάτων δεν θα είχαν κηρύξει την απεργία της 10ης Ιουνίου. Η ματαίωση της απεργίας της 3ης Ιούνη είναι αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ που απογοητεύοντας χιλιάδες αγωνιστών του σύρθηκε πίσω από τη ΓΣΕΕ, αρνούμενο να ενισχύσει έναν εναλλακτικό πόλο συσπείρωσης μέσα στο εργατικό κίνημα, ικανό να κλιμακώσει τον αγώνα τώρα και όχι αύριο “που θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες”.

Οι ταλαντεύσεις οδήγησαν στην ακύρωση της απεργίας της 3ης Ιούνη και σε περαιτέρω ταλαντεύσεις στην ΑΔΕΔΥ – ΕΚΑ μετά την απεργία της 10/6, ενώ η ΓΣΕΕ παρέμεινε αμετανόητη υπονομεύοντας κάθε κινητοποίηση. Η διάσπαση των γραμμών του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα να λένε στη Βουλή κι άλλα να προτείνουν στα συνδικάτα, έχει οδηγήσει στη μετατροπή των αποφάσεων των ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ από στάση εργασίας σε απεργία. Προφανώς ούτε αυτό είναι αρκετό. Στην πραγματικότητα μόνο το σωματείο της ΠΕΝΕΝ στο ΕΚΠ παρουσίασε ένα αξιόλογο σχέδιο δράσης, (48ωρη απεργία, κέντρο αγώνα των συνδικάτων το Σύνταγμα, ανάπτυξη του απεργιακού μετώπου κ.λπ.) το οποίο όμως απορρίφθηκε από τη γραφειοκρατία.

Μέσα στις παρούσες οξυμένες συνθήκες, οι μαχόμενες εργατικές δυνάμεις έχουν τεράστια ευθύνη. Η συγκρότηση ενός εναλλακτικού εργατικού πόλου είναι κομβική, είτε ψηφιστεί, είτε όχι, το έκτρωμα Χατζηδάκη. Τα συνδικαλιστικά όργανα που διαδραμάτισαν ένα ρόλο στις ένδοξες εποχές της “ανάπτυξης”, χρεοκόπησαν πλήρως και αποδείχτηκαν ανεπαρκή την εποχή της κρίσης του καπιταλισμού, στα μνημόνια, στην πανδημία. Έγιναν υποχείρια των κυβερνήσεων του κεφαλαίου που με τις πολιτικές τους εξαθλιώνουν τους εργαζομένους, συνταξιούχους, αγρότες, μικροεπαγγελματίες. Οι τελευταίοι πρόκειται να ζήσουν ένα δεύτερο Αρμαγεδώνα λουκέτων και χρεοκοπιών.

Το ΕΕΚ, στο πρόσφατο 17ο Συνέδριό του αποφάσισε να συμβάλλει στη δημιουργία μιας εναλλακτικής εργατικής κίνησης, ανεξάρτητης από το κράτος, την εργοδοσία και τους γραφειοκράτες, μέσα κι έξω από τα συνδικάτα. Απευθυνόμαστε σε όλους/ες που:

  • Αντιλαμβάνονται ότι την εποχή της κρίσης και παρακμής του καπιταλισμού το κεφάλαιο δεν είναι πρόθυμο για παραχωρήσεις στους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου. Ο ταξικός πόλεμος δεν επιδέχεται ειρήνη, είναι αγώνας ζωής και θανάτου για τις αντιμαχόμενες κοινωνικές τάξεις.
  • Αναγνωρίζουν ως όρο νίκης την πολιτική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης από την κυβέρνηση, το κράτος και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, πυροσβέστη της λαϊκής οργής κι απ’ τους ορκισμένους “φίλους” της κλιμάκωσης που ακυρώνουν απεργίες συρόμενοι πίσω από τη ΓΣΕΕ.
  • Επιθυμούν την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού σχεδίου άμεσης εργατικής δράσης που να συσπειρώνει το σύνολο της εργατικής τάξης, χωρίς τους διαχωρισμούς και φραγμούς που δημιουργεί το κεφάλαιο, οργανωμένους κι ανοργάνωτους, εργαζόμενους και άνεργους, μόνιμους και εργολαβικούς, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ασφαλισμένους, ανασφάλιστους, ντόπιους και ξένους.

Η κίνηση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι ανοικτή σε όλους τους αγωνιστές/στριες του εργατικού κινήματος, με τους οποίους επιδιώκουμε να συνομιλήσουμε για την διαμόρφωση ενός προγράμματος και σχεδίου δράσης για την επόμενη κρίσιμη περίοδο. Στόχος μας η οργάνωση του αγώνα με όπλο τη Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, μέχρι την τελική νίκη.

– Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη –και κάθε κυβέρνηση- του κεφαλαίου, των μνημονίων, της ανεργίας, της φτώχειας και της καταστολής – Για την εργατική εξουσία, για την κοινωνία της καθολικής χειραφέτησης από τα δεσμά του κεφαλαίου, χωρίς τάξεις και πολέμους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

www.neaprooptiki.gr e mail: eek@eek.gr