Οι χορηγοί, και οι έμποροι του “πατρίς, θρησκεία και οικογένεια”

Το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας» ακυρώθηκε υπό το βάρος των ισχυρών αντιδράσεων και της κατακραυγής που ξεσηκώθηκε. Μετά την απόσυρση της «αιγίδας» της προέδρου της Δημοκρατίας, και των χορηγών της ΕΡΤ, άλλων συμμετεχόντων, με τελευταίο το δήμαρχο Ιωαννίνων, η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αναγκάστηκε να ακυρώσει το συνέδριο. Ένα συνέδριο που ζέχνει “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια” πασπαλισμένο με ολίγο επιστημονισμό, προβάλλοντας τα πατριαρχικά πρότυπα της γυναίκα ως αναπαραγωγικής μηχανής του… έθνους. Υπουργοί, όπως ο Βορίδης θα χάσουν την ευκαιρία να κάνουν κηρύγματα για τον αναπτυξιακό ρόλο της γονιμότητας και άλλα, ρατσιστικά και εθνικιστικά… Κλινικάρχες, μεγαλογιατροί και άλλοι θα χάσουν –προσωρινά τουλάχιστον- την ευκαιρία να προωθήσουν το επικερδές υλικά και ιδεολογικά εμπόρευμα.

Ο “εθνικός κορμός” δέχθηκε ένα πλήγμα, φανταζόμαστε όμως ότι δεν θα το βάλει κάτω.

Παρακάτω δημοσιεύουμε δύο κείμενα για το εν λόγω συνέδριο, το πρώτο της συνεργάτριας της np Μαρίας Χλωρού και το δεύτερο της Συνέλευσης Αγωνιζόμενων Ηθοποιών που οργανώνει, την προσεχή Πέμπτη 17 Ιουνίου, στις 18:00, στην πλατεία Εξαρχείων σχετικό εργατήριο – συζήτηση.

Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και το επίμαχο Συνέδριο

Της Μαρία Χλωρού

Το πανελλήνιο συνέδριο για την “γονιμότητα και αναπαραγωγική αυτονομία” που πρόκειται να γίνει στα Γιάννενα, στις αρχές Ιουλίου, ζέχνει “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια” πασπαλισμένα με ολίγο επιστημονισμό! Διατυμπανίζει την βασική αρχή της πατριαρχίας για την εργαλειοποίηση του γυναικείου σώματος, τις ονειρώξεις της κυβέρνησης για την “σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού” και προειδοποιεί για την απειλή του αφανισμού του έθνους. Η ακροδεξιά κατρακύλα δεν έχει τελειωμό!

Πέραν των θεμάτων που θέτει, από την πλευρά της αντίδρασης, για την θέση της γυναίκας, στο κείμενο – ανακοίνωση για το συνέδριο κραυγάζει η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στους υλικούς – οικονομικούς όρους με τους οποίους σχετίζεται η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα . Καμία αναφορά για τα ζευγάρια που ξεπουλιούνται, στην κυριολεξία, για να κάνουν εξωσωματικές. Καμία αναφορά για το κόστος του προγεννητικού ελέγχου και του τοκετού, στα χρόνια της διάλυσης του ΕΣΥ, δηλαδή εδώ και πολλά χρόνια. (ακόμα και τα δημόσια μαιευτήρια ζητούν νοσήλεια γιατί ο τοκετός, αν είναι φυσιολογικός, δεν συνιστά ιατρική πράξη!!!) . Καμία αναφορά ή υποψία για τον Γολγοθά των γονιών που αναγκάζονται να πληρώνουν για την φύλαξη του παιδιού, αν έχουν την τύχη να εργάζονται. Για την απουσία μέτρων για την διευκόλυνση των γονιών στην εργασία.

Καμία αναφορά για τις λίγες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς. Για το κόστος της “δωρεάν παιδείας”. Καμία υποψία για την ανασφάλεια της ανεργίας και της απόλυσης, τους μισθούς των 500€ που κάνουν τους ανθρώπους να μην μπορούν να ονειρευτούν να κάνουν παιδιά γιατί αναγκάζονται να μένουν οι ίδιοι ως παιδιά με τους γονείς τους. Καμία υποψία για το ότι οι κάτοικοι αυτής της χώρας, αρνούνται να κάνουν παιδιά γιατί ζουν τη μιζέρια, την ανασφάλεια και το άγχος της επιβίωσης σε ένα σύστημα τόσο απάνθρωπο που μισεί τον άνθρωπο και πνίγει την ζωή.

Να το ξαναπούμε: ο καπιταλισμός είναι ασύμβατος με την ζωή, με την ανα-γέννηση, με το όραμα και με το μέλλον!

Οι αντιδράσεις ανάγκασαν τους διοργανωτές να κατεβάσουν το spot. Οι χορηγοί αποσύρονται, τα ΜΜΜ αποσύρονται, οι καλλιτέχνες αποσύρονται και οι θεσμικοί φορείς αναγκάζονται να κάνουν ανακοινώσεις και να αποσύρουν την αιγίδα τους (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ΓΓ Ισότητας, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων).

Κείμενο της Συνέλευσης Αγωνιζόμενων Ηθοποιών για το πρώτο συνέδριοΓονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας

Το συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας ακυρώθηκε υπό το βάρος της πίεσης και της εντονότατης κριτικής που ασκήθηκε από κοινωνικούς φορείς, φεμινιστικές και πολιτικές συλλογικότητες.

Με αφορμή αυτό το συνέδριο και την ακύρωσή του, όπως και τα ακόμα ανοιχτά ζητήματα που έχει δημιουργήσει το πρόσφατο κίνημα me too, η Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών καλεί σε ανοιχτό εργαστήριο την Πέμπτη 17 Ιουνίου 18:00 στην πλατεία Εξαρχείων, με θέμα συζήτησης πώς το εμφυλο συναντάει το ταξικό και εργατικό ζήτημα στο σήμερα, τι έχει συμβεί μέχρι τώρα και πώς επεξεργαζόμαστε τα κενά που προκύπτουν.

Το επίσημο καθηγητικό κατεστημένο σε συνεργασία με την κυβέρνηση και με τις ευλογίες της εκκλησίας θέλουν να συνεδριάσουν για να μας ενημερώσουν για την γονιμότητα. Στα Ιωάννινα λοιπόν, στις 2 – 4 Ιουλίου στο συνέδριο με τίτλο «1ο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας – Όρια και Επιλογές» σύσσωμος ο πιο αντιδραστικός πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας θα θυμίσει στον γυναικείο πληθυσμό τον πραγματικό του ρόλο στο μάταιο τούτο κόσμο.

Οι Μαιευτικές – Γυναικολογικές κλινικές Ιωαννίνων – Λάρισας – Αλεξανδρούπολης, υπό την αιγίδα της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της ΠτΔ (η τελευταία αποσύρθηκε μετά την κατακραυγή), τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας φύλων, ενώνουν τις δυνάμεις του με κορυφαίους κρατικούς παράγοντες και μητροπολίτες και μας κερνάνε ένα διήμερο με άρωμα μεσαίωνα. Ένα διήμερο που πλήθος διασημοτήτων, ανάμεσα σε αυτούς και ο Πρόεδρος του Σωματείου μας, έσπευσαν να στηρίξουν κάνοντας προσωπικό βίντεο.

Στην πραγματικότητα βέβαια και πίσω από τα απαράδεκτα, από κάθε άποψη, βιντεάκια προπαγάνδισης, έρχονται δυναμικά να επιβάλλουν τον σκοταδισμό και τον συντηρητισμό πουλώντας ορθόδοξο, εθνικό φρόνημα με υψηλές δόσεις πατριαρχίας και μισογυνισμού. Έρχονται να επανατοποθετήσουν ιδεολογικά το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, ο οποίος δεν είναι άλλος από της μητέρας, ως αναπαραγωγικής μηχανής του έθνους. Τέλος, έρχονται να ορίσουν την πυρηνική μορφή της οικογένειας ως μοναδική δομή αλλά και ως απόλυτο σκοπό της γυναίκας.

Στην πραγματικότητα, σπεύδουν να διαφημίσουν τα προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, για να μην ξεχνάμε πως στον καπιταλισμό τα πάντα είναι ευκαιρία για κέρδος και πως η αναπαραγωγή του είδους μπορεί να αποφέρει τεράστιο οικονομικό όφελος στις Μαιευτικές κλινικές και στους μεγαλογιατρούς.

Μετά το νόμο για την συνεπιμέλεια, τις βλέψεις για αλλαγή του ορισμού του βιασμού στον ποινικό κώδικα και το αντεργατικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη, η κυβέρνηση προπαγανδίζει τη γονιμότητα – ως γυναικεία υποχρέωση.

Εμείς, οι γυναίκες της Συνέλευσης Αγωνιζόμενων Ηθοποιών και τα μη γονιμοποιημένα μας ωάρια χαιρετίζουμε την προσπάθεια αυτή με τις γροθιές μας σηκωμένες. Το αν και το πότε θα τεκνοποιήσουμε και με τι όρους, αποτελεί δική μας και μόνο δική μας επιλογή!

Ξέρουμε πως τέτοιες προσπάθειες δεν απορρέουν μόνο από κάποιες αναχρονιστικές-συντηρητικές αντιλήψεις αλλά είναι αποτέλεσμα της πατριαρχίας και του καπιταλιστικού συστήματος. Ξέρουμε πως δεν πρόκειται για ένα συνέδριο αλλά για μια ολοκληρωμένη αντίληψη του τρόπου παραγωγής και αναπαραγωγής των όρων ζωής μας. Ξέρουμε ότι πρόκειται για μία συντονισμένη προσπάθεια ελέγχου και επιβολής εξουσίας στα σώματά μας και στα μυαλά μας.

Ξέρουμε πως η κυβέρνηση αυτή, άξιος εκπρόσωπος μιας βαθιάς αντιδραστικής και αντεργατικής πολιτικής, προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταστρατηγήσει βασικά ανθρώπινα δημοκρατικά και εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ξέρουμε πως η πολιτική αυτή έχει στόχο την ακραία και καθολική εκμετάλλευση των εργαζομένων, με στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ξέρουμε πως η επίθεση που δεχόμαστε είναι καθολική, έχει στρατηγικό χαρακτήρα και χτυπάει τα πιο ταξικά και καταπιεσμένα υποκείμενα σε κάθε έκφανση της ζωής.

Από τους δρόμους, τις δουλειές, τα σπίτια μας φωνάζουμε δυνατά πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ακυρωθεί το “συνέδριο” αυτό και κάθε άλλη αστική προσπάθεια, κατάργησης του αναφαίρετου δικαιώματος στην αυτοδιάθεση των σωμάτων μας.

Οικογένειές μας είναι οι αδελφές μας, που αγωνίζονται για την καθολική χειραφέτηση των ανθρώπων, ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης.

Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών