ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

 

Την πολιτική της πειθάρχησης του εργατικού κινήματος που πιστά υπηρέτησε η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με περισσή σπουδή η νεόκοπη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την ψήφιση το 2018 του μέτρου για απαιτούμενη απαρτία 50%+1 για την κήρυξη απεργίας, η νέα κυβέρνηση επανέρχεται με το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που έθεσε πρόσφατα σε διαβούλευση, το οποίο περιέχει σημαντικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 που αφορά τις ΣΣΕ.

Στόχος είναι η διάλυση της οργανωμένης εργασίας, προκειμένου να παραδοθούν άνευ όρων οι εργαζόμενοι στην εργοδοτική υπερεκμετάλλευση και ασυδοσία. Το νομοσχέδιο στρώνει το δρόμο για:

Έλεγχο των σωματείων από εργοδοσία και κυβέρνηση.
Αποδυνάμωση του απεργιακού δικαιώματος και των συλλογικών διαδικασιών με μέτρα όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία διευκολύνει τις κυβερνητικές / εργοδοτικές παρεμβάσεις.
Επικράτηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (μετατροπή πλήρους εργασίας σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση), ενθάρρυνση της μαύρης εργασίας, περιορισμό της ασφαλιστικής κάλυψης.
Υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό επίπεδο με αποδυνάμωση των κλαδικών ΣΣE έναντι των επιχειρησιακών με απώτερο στόχο τη μείωση των μισθών (αποκλειστικές οικονομικές ζώνες που ισχύουν τοπικές συμφωνίες κ.λπ.), εξουδετέρωση της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων.
Φακέλωμα των σωματείων και των συνδικαλιστών με το Μητρώο Συνδικάτων Οργανώσεων.

Την ώρα που φαίνεται να διατηρούν την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και οι συνέταιροί της εργοδότες, προς το συμφέρον των οποίων έχουν νομοθετηθεί τα χρόνια των μνημονίων όλων των ειδών οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η προσπάθεια θεσμικού παραγκωνισμού των συνδικάτων και η επιθετικότητα προς τις οργανώσεις της εργατικής τάξης, δεν μπορεί να μη βάζει σε σκέψεις για το πόσο απειλούμενοι αισθάνονται από το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μαζικών οργανωμένων κοινωνικών αντιδράσεων στο άμεσο μέλλον, παρά το προσφιλές τους αφήγημα περί αύξησης των θέσεων εργασίας, δήθεν εξόδου από την κρίση και βελτίωσης της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων.

Το βάρος της απάντησης στην ολομέτωπη αυτή επίθεση, με την κυβερνητική /εργοδοτική ΓΣΕΕ διαλυμένη και πλήρως απαξιωμένη στα μάτια του εργατικού κινήματος, πέφτει στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και σωματεία, στο ανεξάρτητο εργατικό κίνημα.
Απεργούμε όλοι την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 – Δεν αφήνουμε την κυβέρνηση της ΝΔ να θέσει υπό τον έλεγχο του κράτους και της εργοδοσίας τη δράση και τη λειτουργία των σωματείων, να καταλύσει την απεργία, να καταργήσει τα καταστατικά των σωματείων και τις γενικές συνελεύσεις, να φακελώσει τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους, να διαλύσει τις οργανώσεις των εργατών και τη συλλογική δράση.
Nα μην αφήσουμε η απεργία της 24ης Σεπτέμβρη που κήρυξαν το EKA, το EKΠ, η ΠNO, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα να εξελιχθεί σε μια «τουφεκιά» σαν αυτές που κήρυττε κατά διαστήματα η ΓΣEE με την AΔEΔY. Nα προετοιμαστούμε να δώσουμε τη μάχη μέχρι το τέλος. Στο νομοσχέδιο «σκούπα» των εργατικών δικαιωμάτων να αντιτάξουμε τον ενιαίο ταξικό αγώνα, με κορύφωση τη διοργάνωση γενικής απεργίας διαρκείας μέχρι να πάρουν πίσω τις αντεργατικές ρυθμίσεις, τις παρούσες και τις προηγούμενες. Αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τον αγώνα μέχρι τη νίκη, με την ανατροπή της κυβέρνησης της Δεξιάς για την εργατική εξουσία και την εφαρμογή ενός σοσιαλιστικού προγράμματος εξόδου από την καπιταλιστική χρεοκοπία.
H Συνδικαλιστική Eπιτροπή του EEK
18-9-2019