Κακοποίηση παιδιών από κληρικούς

της Κατερίνας Μάτσα

«Ώρα ντροπής» αποκάλεσε ο Πάπας Φραγκίσκος την αποκάλυψη του πορίσματος 2.500 σελίδων για την κακοποίηση παιδιών από κληρικούς της Καθολικής Εκκλησίας. Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 115.000 κληρικοί-κακοποιητές. Τα παιδιά-θύματα ξεπερνούν τις 300.000 στη Γαλλία. Ο αριθμός αυτός μεγαλώνει τρομακτικά αν πάρουμε υπόψη τις αντίστοιχες καταγγελίες και για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου η Καθολική Εκκλησία όχι μόνο κακοποιεί σεξουαλικά παιδιά, αλλά παράλληλα δίνει μάχη ενάντια στη νομιμοποίηση των εκτρώσεων, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμών.

Πρόκειται για ένα διαχρονικό έγκλημα, με ανυπολόγιστες συνέπειες στον ψυχισμό αυτών των παιδιών. Αυτά τα ψυχικά τραύματα αφήνουν βαθειά αποτυπώματα, έχουν ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις διαρκούν σε όλη τη ζωή αυτών των ατόμων. Τα κάνουν δυστυχισμένα, χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους, κλείνονται στον εαυτό τους, ωθούνται, συχνά, σε αυτοκαταστροφικές ενέργειες.

Μπορεί να υπολογίσει κανείς τον αριθμό των παιδιών που βούλιαξαν στην απελπισία και τον πόνο και τελικά έχασαν και την ίδια τη ζωή τους;

“Να αποδοθεί δικαιοσύνη”, ζήτησε ο Πάπας. Όμως, για ποια δικαιοσύνη μπορεί να μιλά κανείς μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, όπου η Εκκλησία είναι ένας πανίσχυρος θεσμός, που στηρίζει το ρόλο του Κράτους της καταστολής, ακόμα και σε χώρες όπως η Γαλλία, όπου επίσημα η Εκκλησία έχει διαχωρισθεί από το Κράτος, εδώ και αιώνες. Στην ουσία οι δεσμοί ανάμεσά τους παραμένουν ισχυροί, γιατί αφορούν μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Όσο βαθαίνει η παρακμή του συστήματος τόσο εγκλήματα σαν αυτό της κακοποίησης των παιδιών από κληρικούς -αλλά και από μέλη της οικογένειας και άλλα αξιοσέβαστα πρόσωπα- θα αποκτούν όλο και μεγαλύτερες και πιο ανατριχιαστικές διαστάσεις αλλά και θα έρχονται συχνότερα στο φως. Η ίδια η Ιστορία ανοίγει τους εφτασφράγιστους φακέλους με τα μυστικά των καταπιεστών κι απαιτεί την αλήθεια και δικαιοσύνη

 Όταν οι μάζες γίνουν ξανά οι πρωταγωνιστές και πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους, μέσα από την Κοινωνική Επανάσταση, τότε τα θύματα θα βρουν δικαίωση. 

  • Πίνακας: Astrominotauro-Laberinto – Raquel Forner