Η είσοδος των ιδιωτικών ΚΤΕΛ στο όνομα της πανδημίας οδηγεί σε κατά μέτωπο σύγκρουση

της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου*

Μπαρούτι μυρίζει ο νευραλγικός χώρος των αστικών συγκοινωνιών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την τακτική του λύκου στην αναμπουμπούλα, έχοντας καταλάβει τους κυβερνητικούς θώκους με τη λογική του λάφυρου και της αρπαχτής, με αφορμή την πανδημία, μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση ενός ακόμα αγαθού, ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες του λαού: τις δημόσιες αστικές μεταφορές.

Προηγήθηκε νομοθέτηση από όλες τις αστικές μνημονιακές κυβερνήσεις και απαξίωση και υποβάθμιση των δημόσιων μεταφορών. Οι κυβερνητικές/εργοδοτικές συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και των παραφυάδων τους που έχουν υπό τον έλεγχό τους τα σωματεία του κλάδου, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, αφενός να διατηρήσουν τον έλεγχο αυτό και αφετέρου να γίνουν διευκολυντική γέφυρα για να περάσει η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, όσο γίνεται πιο ανώδυνα, στους εργαζόμενους. Η σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο και των κλυδωνισμών που προκαλεί μεταξύ των διαμορφωμένων συσχετισμών στις συνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου που ενδιαφέρονται πάση θυσία να διατηρήσουν την επιρροή τους μεταξύ των εργαζόμενων εκφράζεται και στην ισχυρή διαφωνία και σύγκρουση που έχει προκύψει μεταξύ των παρατάξεων, εξαιτίας της κήρυξης και συμμετοχής στην απεργία στις 15/10/2020.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι την Τρίτη 13/10 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ, την οποία προκάλεσε η ΠΑΣΚΕ μέσω του Γ.Γ. του ΕΚΑ Κώστα Κουλούρη, για να αποτρέψει την έκδοση ψηφίσματος από το ΕΚΑ που θα υποστήριζε την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΟΣΜΕ για την Πέμπτη 15/10 στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Είχε κυκλοφορήσει μάλιστα ήδη, ένα σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο συμφωνούσαν αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου.

Τους συσχετισμούς στην ΟΣΜΕ (στην οποία εκπροσωπούνται και τα σωματεία των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ) έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους συσχετισμούς στα πρωτοβάθμια σωματεία της ΟΣΥ διαθέτουν υπέρ τους ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Ενότητα (Νέα Πορεία στο ΕΚΑ). Στην Ε.Ε. του Ε.Κ.Α. έχουν επίσης πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Νέα Πορεία (από κοινού έχουν 6, ενώ ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑΚ) και ΠΑΜΕ έχουν 5). Σύμφωνα με την ανταπόκριση του εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας, ο οποίος παρακολούθησε τη συνεδρίαση ως παρατηρητής, χωρίς δικαίωμα ψήφου, η συζήτηση που κράτησε 2 ώρες ήταν ένα ρεσιτάλ απεργοσπασίας και συντεχνιασμού από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Από τα λεγόμενα του Γ. Γραμματέα Κ. Κουλούρη συνάγεται πως θεωρεί ότι η απεργία στην ΟΣΜΕ πάρθηκε μόνο από τον Πρόεδρο, ο οποίος πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ και τα πρωτοβάθμια σωματεία δεν έχουν ερωτηθεί, ότι η απεργία δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, αλλά τους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΣΜΕ, ότι η απεργία είναι παγίδα για να απομονωθούν οι εργαζόμενοι της ΟΣΥ εν μέσω πανδημίας να υπάρξει κατακραυγή του λαού εναντίον τους, η οποία θα διευκολύνει την κυβέρνηση να δώσει όλο το έργο της ΟΣΥ στα ΚΤΕΛ, ότι αν βγάλει το ΕΚΑ συμπαράσταση στην απεργία αυτή καταστρατηγεί την αυτονομία των πρωτοβάθμιων σωματείων και καταπατά την δημοκρατία στα συνδικάτα. Η ΔΑΚΕ συμφώνησε σε όλα με την ΠΑΣΚΕ. Η Νέα Πορεία απουσίαζε. ΕΑΚ και ΠΑΜΕ προσπαθούσαν επί δύο ώρες να πείσουν τον Κουλούρη να αλλάξει στάση. Φυσικά αυτό δεν έγινε.

Ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας πήρε την εξής θέση:

α) Η ΑΤΕ συμφώνησε ήδη στο προσχέδιο ψηφίσματος που όχι μόνο εκφράζει την συμπαράσταση στην απεργία της ΟΣΜΕ αλλά και ιδιαιτέρα καλεί «τα σωματεία μέλη του ΕΚΑ να πάρουν μέρος σε αυτήν» και άρα αντιπαρατίθεται με την απαράδεκτη στάση των Δ.Σ. των Σωματείων της ΟΣΥ.

β) Η απεργία έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Ο χρόνος έχει ωριμάσει κινδυνεύει μάλιστα να σαπίσει. Έχει έλθει η ώρα να ξεσηκωθεί το εργατικό κίνημα, να πει ένα τέλος στην διαρκεί επέλαση των αφεντικών και του κράτους που έχει πάρει νέα ώθηση με την πανδημία.

γ) Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες θα βρεθούν την Πέμπτη μαζί με τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία – παιδεία -Δήμους, με όλους τους κλάδους που βρίσκονται στην αιχμή της αντιπαράθεσης με τις κυβερνητικές επιλογές τόσο στην πανδημία όσο και στα εργασιακά δικαιώματα.

δ) Τα αιτήματα της απεργίας είναι σωστά.

ε) Στηρίζουμε την απεργία και την έκδοση ψηφίσματος από το ΕΚΑ.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος της ΑΤΕ ζήτησε να γίνει έκτακτο Δ.Σ. του Ε.Κ.Α. την Τετάρτη 14/9 ώστε να υπάρχει πλειοψηφία των παρατάξεων που στηρίζουν την απεργία και να βγει τελικά απόφαση για ψήφισμα. Εκεί θα φανεί κατά πόσο ΕΑΚ και ΠΑΜΕ επιθυμούν οριστικές ρήξεις με ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του εκπροσώπου της ΑΤΕ -εκτός των καθαρά πολιτικών ζητημάτων- η υπόθεση αφορά και επίδειξη δύναμης. Ποιο κομμάτι ελέγχει τον στρατηγικό τομέα των συγκοινωνιών. Το τμήμα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που έχει το έλεγχο σε αυτόν τον τομέα έχει αυξημένες μετοχές σαν συνομιλητής των κυβερνήσεων και άρα σε πολιτικά και κοινωνικά ανταλλάγματα και προοπτικές σταδιοδρομίας. ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ δεν πρόκειται να αφήσουν να τους ξεφύγει εύκολα αυτός ο έλεγχος. Φυσικά για να έχουν τον έλεγχο πρέπει να εξασφαλίζουν και κάποια ψίχουλα που και που για τους εργαζόμενους οι οποίοι τους εκλέγουν. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που «διαπραγματεύονται» είναι η είσοδος των ιδιωτικών ΚΤΕΛ στις συγκοινωνίες της Αθήνας να είναι προσωρινή και να τερματιστεί με το τέλος της πανδημίας. Πρόκειται για έναν στόχο που φυσικά δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Η κυβέρνηση ανοίγει την είσοδο στους ιδιώτες για να μείνουν οριστικά. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Νέα Πορεία έχουν την τακτική που ακολούθησαν σε όλες τις άλλες ΔΕΚΟ. Υποτίθεται «διασφαλίζουν» τους παλιούς εργαζόμενους για τους οποίους θα ισχύουν οι παλιές ΣΣΕ και συνθήκες εργασίας και οι νεοπροσλαμβανόμενοι από τους ιδιώτες θα παραδοθούν βορά στον αχαλίνωτο νεοφιλελευθερισμό. Επανάληψη δηλαδή του σεναρίου τις ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ της ΔΕΗ κ.λπ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν όλα αυτά τα σχέδια της γραφειοκρατίας είναι φυσικά η διάσπαση. Και γι’ αυτό προωθούν την διάσπαση εργαζόμενοι ΟΣΥ – εργαζόμενοι ΚΤΕΛ. Η απόκρουση αυτής της διάσπασης θα είναι αποφασιστικό στοιχείο της αντιπαράθεσης, σύμφωνα με τον ίδιο (Π. Αυθίνος).

*Η Μαργαρίτα Κουτσανέλλου είναι Γ.Γραμματέας ΣΥΛΕΕΓΟ και Εκπρόσωπος Σωματείου στο ΕΚΑ