Κλήσεις σε απολογία 12 αγωνιστών του κινήματος ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου

Ο διωκτικός μηχανισμός που έχουν στήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή του Βόλου, επιχειρεί να κλείσει στα δεσμά της ομηρίας του όλο και μεγαλύτερο φάσμα αγωνιστών των τοπικών κινημάτων.

Μετά την παραπομπή σε δίκη στις 21 Οκτωβρίου, ενός φοιτητή του τμήματος μηχανολόγων του ΠΘ, που συνελήφθη με αστήρικτες κατηγορίες κατά την επίθεση των ΜΑΤ στη διαδήλωση της 13ης Ιουνίου ενάντια στην καύση σκουπιδιών, έξω από το εργοστάσιο της Lafarge, το κρεσέντο βίας και μηχανορραφιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που είχαν σαν αποτέλεσμα και το θάνατο του Βασίλη Μάγγου, ο κατασταλτικός μηχανισμός συνεχίζει με βιομηχανία δικών. Την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη, δώδεκα αγωνιστές που συμμετείχαν στη διαδήλωση της 13ης Ιούνη κλήθηκαν σε απολογία από τη γενική αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας για έρευνα που αφορά μέχρι και κακουργήματα.

Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί φαίνεται ότι βιάζονται. Βιάζονται να βάλουν φρένο σε ένα κίνημα που τόλμησε να ξεπεράσει τα όρια της απλής διαμαρτυρίας και να διεκδικήσει στο δρόμο την ακύρωση των επιχειρηματικών σχεδιασμών. Βιάζονται να αποδείξουν στους επιχειρηματικούς τους εντολείς πως η κανονικότητα της καύσης θα συνεχιστεί απρόσκοπτη, με εγγυητή το σύνολό του κρατικού μηχανισμού σε κυβερνητικό, κατασταλτικό και δικαστικό επίπεδο. Δε φαίνεται βέβαια να τους διακατέχει η ίδια βιασύνη για την έκδοση των πορισμάτων από την ΕΔΕ για το βασανισμό του Βασίλη Μάγγου. Φαίνεται πως οι ιθύνοντες στην αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας και στο υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» πάσχουν από τη νόσο της επιλεκτικής όρασης, καθώς αδυνατούν να δουν τα εγκλήματα που τελέστηκαν από τα «όργανα της τάξης» το διήμερο 13-14 Ιουνίου, αλλά ανακαλύπτουν φωτογραφικό υλικό που φακελώνει το σύνολο του λαού που κατέβηκε στη διαδήλωση της 13ης Ιούνη και στοχοποιεί δώδεκα αγωνιστές.

Η συνταγή είναι χιλιοπαιγμένη. Βαριά κατηγορητήρια, μακρόχρονοι δικαστικοί αγώνες, διασπορά φόβου. Το νέο στοιχείο είναι ότι στην πόλη του Βόλου κάθε λαϊκή διεκδίκηση τείνει να γίνει παράνομη. Σε διάστημα ενός μήνα όποιο κίνημα τόλμησε να αντιταχθεί σε επιχειρηματικά σχέδια, σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και αντιλαϊκές μεθοδεύσεις (καύση σκουπιδιών, ιδιωτικοποίηση ΔΕΥΑΜΒ, πηγών Πηλίου) δικάζεται. Οι δικάσιμες συνεδριάσεις είναι στις 21/10 (2 δίκες), 4/11, 18/11 και 20/11.

Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστή; Την τελευταία δεκαετία, με αφετηρία τις «δυνατότητες» που άνοιξαν τα μνημόνια και το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές μετατράπηκαν σε επιχειρηματικά φιλέτα ποικίλων κατευθύνσεων. Ο Βόλος και η Μαγνησία, δεν εξαιρούνται από τη λαίλαπα της καπιταλιστικής “ανάπτυξης” που επί της ουσίας στρέφεται ενάντια στον εργαζόμενο άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον. Η βιομηχανία δικών είναι ο μηχανισμός καθυπόταξης κάθε αγωνιζόμενης φωνής και διασφάλισης των χρυσών «ευκαιριών» του κεφαλαίου. Το «Μονακό» του Μπέου ευθυγραμμίζεται με την παραπλανητική «παραγωγική ανασυγκρότηση» που είναι ευκαιρίες για λίγους, ανασυγκρότηση για την επιβίωση του κεφαλαίου και όχι του εργαζόμενου πληθυσμού. Η δημαγωγία των τοπικών και κυβερνητικών παραγόντων απειλεί την υγεία μας, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, τις κοινωνικές μας ελευθερίες και τελικά την ίδια μας τη ζωή σε κάθε έκφανσή της.

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων επιμένει να βλέπει τη μάχη ενάντια στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη ως ένα ενιαίο πεδίο αντιπαράθεσης που για να αποβεί νικηφόρα για τη λαϊκή πλειοψηφία πρέπει να υπερβεί την τοπικότητα και τη μερικότητα. Απέναντι στις εξοργιστικές διώξεις των αγωνιστών δίνουμε τη μάχη για να ορθωθεί ένα κύμα έμπρακτης αλληλεγγύης που θα ακυρώσει τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις, θα απαιτήσει την παύση κάθε δίωξης και θα βάλει τα θεμέλια για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στη λαίλαπα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Σε αυτή τη μάχη κανείς δεν είναι μόνος. Η ομάδα νομικής υποστήριξης του Συντονισμού Συλλογικοτήτων είναι η συνέχεια του αγώνα σε όλα τα επίπεδα αντιπαράθεσης του αστικού κράτους, προσπάθεια για τη συλλογική υπεράσπιση αγωνιστών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Καλούμε κάθε μαχόμενη συλλογικότητα, κάθε εργατικό σωματείο, σύλλογο και φορέα με τη δράση του και τις αποφάσεις του, να πλαισιώσει των αγώνα για την παύση των διώξεων. Ως πρώτους σταθμούς αυτού του αγώνα ορίζουμε τη διοργάνωση συγκέντρωσης – μικροφωνικής την Πέμπτη 15/10 στις 18:30 στον Αγ. Νικόλαο και τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 21/10 στις 09:30 στα δικαστήρια του Βόλου.

12/10/2020

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου

Ψήφισμα προς υπογραφή από συλλόγους, σωματεία, κλπ για τη δίκη του φοιτητή.

ΨΗΦΙΣΜΑ (συλλόγου, σωματείου)……………………………………………..

Απόσυρση όλων των κατηγοριών για τον φοιτητή Θανάση Σαββαΐδη

Παύση των διώξεων αγωνιστών κατά της καύσης σκουπιδιών

Το συλλαλητήριο της 13ης Ιούνη ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο Βόλο, αποτελεί σημαντική στιγμή για τον αγώνα της κοινωνικής πλειοψηφίας ενάντια στους καταστροφικούς σχεδιασμούς των πολυεθνικών, που υλοποιούνται εις βάρος των τοπικών κοινωνικών σε αγαστή συνεργασία με τις τοπικές, εθνικές και υπερεθνικές κυβερνήσεις. Η πορεία των περίπου 4000 διαδηλωτών που βροντοφώναζε το σύνθημα «να φύγει η Lafarge από την πόλη» κατέδειξε με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα ότι η ήττα των σχεδιασμών για τη δολοφονική καύση σκουπιδιών είναι αλληλένδετη με την κατάρρευση των συμφερόντων της Lafarge στην περιοχή και την εκδίωξη της. Κατέδειξε πως η μάχη για τη ζωή μας, τον αέρα μας και την ελευθερία μας, θα δοθεί στους δρόμους του αγώνα.

Η μεγαλειώδης αυτή διαδήλωση χτυπήθηκε άγρια από τις αστυνομικές δυνάμεις. Η χρήση χημικών, και βομβίδων κρότου λάμψης έγινε σε ένα πλήθος που αποτελούνταν συν τοις άλλοις από μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Το αστυνομικό πογκρόμ συνεχίστηκε με ανηλεές ανθρωποκυνηγητό μέσα σε όλη την πόλη του Βόλου, ακόμα και ώρες μετά το τέλος της διαδήλωσης. Η αστυνομική βία συνεχίστηκε έξω από το Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Βόλου, αργότερα έξω από την αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας αλλά και την επόμενη ημέρα έξω από τα δικαστήρια Βόλου όταν τα ΜΑΤ χτύπησαν τον Β. Μάγγο και επιτέθηκαν σε αλληλέγγυους που ανέμεναν την εξέλιξη της αυτόφωρης διαδικασίας. Το πογκρόμ συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με βιομηχανία δικών εναντίον αγωνιστών της πόλης που αφορούν τη καύση σκουπιδιών αλλά και τον αγωνιστών κατά της ιδιωτικοποίησης των νερού (ΔΕΥΑΜΒ, πηγές του Πηλίου). Οι δυνάμεις της αστυνομίας εκτέλεσαν ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό, που στόχο είχε αποκλειστικά την περιφρούρηση των οικονομικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από την καύση σκουπιδιών και το τσάκισμα της δυνατότητας του λαού του Βόλου να έχει τον πρώτο και καθοριστικό λόγο για το περιβάλλον το οποίο διαβιώνει.

Κατά τη διάρκεια της λήξης της κινητοποίησης στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στις 13/6 η αστυνομία επιτέθηκε από δύο μέτωπα στους διαδηλωτές, με δεκάδες προσαγωγές ενώ δύο από αυτές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Μια φοιτήτρια αφέθηκε ελεύθερη κατά τη διαδικασία του Αυτόφωρου ενώ για τον Θανάση Σαββαϊδη, φοιτητή μηχανολόγο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες και ορίστηκε δικάσιμος για τις 21 Οκτώβρη στα δικαστήρια του Βόλου με τις κατηγορίες διατάραξης κοινής ειρήνης, απλής σωματικής βλάβης, εξύβρισης και αντίστασης κατά της αρχής. Και όλα αυτά επειδή διεκδίκησε το αυτονόητα, να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και να φύγει από την πόλη η Lafarge όπως προβλέπει ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός της πόλης του Βόλου.

Ο Θανάσης Σαββαίδης είχε την ατυχία να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής μπροστά στο πανό που χώριζε τις αστυνομικές δυνάμεις από τους διαδηλωτές στο δρόμο προς τα Αστέρια της Αγριάς, όταν αυτές σχεδόν πατώντας τους διαδηλωτές που βρίσκονταν σε στάση καθιστικής διαμαρτυρίας, επιτέθηκαν και επιχείρησαν βίαια να τον συλλάβουν. Οι καταθέσεις των αστυνομικών ότι τους επιτέθηκε (!) αφού πλαγιοκόπησε (!) τη διμοιρία των ΜΑΤ θα καταπέσει στα δικαστήρια αφού πλήθος μαρτύρων διαψεύδει τους ισχυρισμούς της αστυνομίας.

• Απαιτούμε να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες κατά του φοιτητή Θανάση Σαββαϊδη και την παύση κάθε ποινικής διαδικασίας εναντίον του αγωνιζόμενου λαού που παλεύει για τη γη, τη ζωή και την ελευθερία του.

• Δεν μας τρομάζει καμία κατασταλτική μεθόδευση, τα χημικά, οι συλλήψεις και οι βασανισμοί. Νόμος είναι το δίκιο του αγώνα! Ο μόνος δρόμος είναι αυτός της κοινωνικής αντίστασης κι ανυπακοής, του ανυποχώρητου κι ασυμβίβαστου αγώνα και της ανατροπής των εγκληματικών τους σχεδίων.

• Καμία δίωξη αγωνιστή/στρίας.

Εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όσους διώκονται. Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης τη μέρα της δίκης του φοιτητή Θ.Σ. στις 21 Οκτωβρίου στις 09:00 στα δικαστήρια του Βόλου.