26 Ιουνίου 2022, Παγκόσμια μέρα κατά των Ναρκωτικών

της Μαρίας Χλωρού

Μια ιδιαίτερη Κυριακή ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε στις 26 Ιουνίου στον χώρο της Τσαμαδού 15 στα Εξάρχεια για την εκδήλωση του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων και του Σωματείου Υποστήριξης του έργου του 18Άνω για την Παγκόσμια μέρα κατά των Ναρκωτικών.

Στο ζεστό και φιλόξενο πεζόδρομο της Τσαμαδού και στο Στέκι Προσφύγων και Μεταναστών, στα Εξάρχεια. Την γειτονιά με την βαριά ιστορία, των τόσων εγχειρημάτων αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης και αντίστασης. Την γειτονιά που η κυβέρνηση επιχειρεί να “τιθασεύσει” με διακηρυγμένα προγράμματα “ανασυγκρότησης” και επενδύσεων ενάντια στα οποία ένα τοπικό -και όχι μόνο- κίνημα αντίστασης έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα. 

Εκεί στον φιλόξενο, αυτοδιαχειριζομενο χώρο της Τσαμαδού 15 αρχικά, η νεοσύστατη θεατρική ομάδα, αποτελούμενη από μικρούς και μεγάλους, μέλη του Δικτύου, μας ταξίδεψε με τρυφερότητα στα μονοπάτια της απεξάρτησης ως βιωμενης εμπειρίας αυτογνωσίας, ενηλικίωσης, αποδοχής, επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του βιβλίου “Εξαρτάται” (οικογένεια και ναρκωτικά) της Μαρίας Μαυρικάκη από την Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρο και τον Ηλία Γκότση, κοινωνιολόγο, ψυχοθεραπευτή μέλη του δικτύου αλληλεγγύης κοινωνικών ιατρείων. Η κουβέντα που άνοιξε μετά τις δύο εισηγήσεις ήταν ουσιαστική και ζωντανή.

Στο τέλος της βραδιάς η Ομάδα Μουσικής της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 ΑΝΩ, μέλη της οποίας είναι θεραπευόμενοι που βρίσκονται στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της θεραπείας απεξάρτησης, μας χάρισαν έξι ολοφρεσκα, καταπληκτικά, δικά τους τραγούδια και μια  υπέροχη διασκευή. Την ωραία αυτή εκδήλωση που δεν είχε κανένα επετειακό χαρακτήρα πλαισίωσε η αλληλέγγυα «κουζίνα el shef» που μας πρόσφερε πολύ νόστιμο φαγητό. Η συλλογικότητα «κουζίνα Ελ Σεφ», δρα στα πλαίσια της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και προσφέρει φαγητό όχι μόνο στους πρόσφυγες, αλλά και σε όσους το έχουν ανάγκη επιτελώντας ένα σπουδαίο έργο σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.

Ας κλείσουμε τούτο το μικρό σημείωμα λέγοντας ότι η απεξάρτηση δεν είναι ζήτημα των ειδικών αλλά ενός ολόκληρου κινήματος. Δεν γίνεται στο απομονωμένο γραφείο ενός ειδικού επιστήμονα ακόμα και αν είναι  πολύ ικανός και εκπαιδευμένος. Χρειάζεται ένα ολόκληρο πλαίσιο που θα κάνει μια πρόταση ζωής με αρχές και αξίες συλλογικότητας και αλληλεγγύης.  Χρειάζεται μια ολόκληρη κοινωνία που θα κάνει πράξη αυτή την πρόταση. Αυτή την όμορφη αλήθεια ζήσαμε την Κυριακή στα Εξάρχεια.