Πανελλαδική κινητοποίηση στο Βόλο – Κάλεσμα του Συντονισμού συλλογικοτήτων Βόλου

Σάββατο 15/10/2022, 12 π.μ., Πλατεία Ελευθερίας

Παρασκευή 21/10/2022, 9 π.μ., Δικαστήρια Βόλου

Ο πόλεμος διεξάγεται κάθε μέρα εδώ. Να νικήσουμε!

Στις 21 Οκτωβρίου 2022 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου δικάζονται τρεις αστυνομικοί για τον θάνατο του νεαρού αγωνιστή Βασίλη Μάγγου. Για έναν θάνατο στο Μονομελές! Πάλι καλά που δεν παρέπεμψαν την υπόθεση στο Πταισματοδικείο.

Σε αγαστή συνεργασία δικαστικές, διωκτικές και κρατικές αρχές, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις βουλές των πολυεθνικών, επιχειρούν, με μία δίκη παρωδία, να αθωώσουν τους βασανιστές του Βασίλη, καταγγέλλει ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου. Επιπλέον, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών προκλητικά απέρριψε το αίτημα των γονέων του Βασίλη Μάγγου να συνεκδικαστεί η μήνυση που κατέθεσε, με την ποινική δίωξη που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών χωρίς καν να καλέσει αυτόπτες μάρτυρες και χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που ήταν καταπέλτης εις βάρος των αστυνομικών. Το αποτέλεσμα είναι να παραπέμπονται σε δίκη μόνο τρεις αστυνομικοί και η δίωξη δεν θα γίνει για τα βασανιστήρια που υπέστη ο Βασίλης και οδήγησαν στον θάνατό του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων:

Ο αστικός τύπος, τα κυβερνητικά επιτελεία και τα think tanks σε εθνική και διεθνή κλίμακα προβλέπουν το δυσκολότερο χειμώνα του νέου αιώνα. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου αποκρύπτουν ότι οι δυσκολίες αφορούν την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και όχι τους εκπροσώπους του, που μέσα στην κρίση έγιναν ακόμα πλουσιότεροι.

Ο ενεργειακός πόλεμος που διεξάγεται εναντίον της κοινωνικής πλειοψηφίας και του φυσικού πλούτου έχει μπει στα σπίτια όλων μας. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός ροκανίζουν το ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα και όχι τις πολυτέλειες της άρχουσας τάξης. Τα δυσθεώρητα ενεργειακά κόστη απειλούν να μας επιστρέψουν στην εποχή “του λίθου και της λύχνου”. Οι κοινωνίες γίνονται όμηροι των καταστροφικών συνεπειών των «ενεργειακών επενδύσεων», στρατοί καλούν τη νεολαία να πολεμήσει για τα κέρδη των ενεργειακών μονοπωλίων.

Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, ότι φαινόταν ως μια περιφερειακή σύγκρουση ενάντια στις «ενεργειακές επενδύσεις» και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα που ξεκίνησε στο Βόλο με την καύση σκουπιδιών, στα Άγραφα με τις ανεμογεννήτριες, σε άλλες περιοχές με τις εξορύξεις κ.ά., εξελίσσεται σε έναν γιγαντιαίο πόλεμο εναντίον κάθε πτυχής της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής.

Νομοσχέδια express προσπαθούν να δημιουργήσουν τους όρους αυτοτελούς ενεργειακής επάρκειας στην εποχή της παγκοσμιοποιημένης καπιταλιστικής οικονομίας όπου πλέον οι κυρίαρχοι σπρώχνουν όλη την Ευρώπη σε ένα γενικευμένο πόλεμο και στον ανταγωνισμό μεταξύ των λαών για το ποιος θα επιβιώσει.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί με ασπιρίνες (voucher για κάθε νόσο) να οριοθετήσει την κοινωνική αγανάκτηση και οργή μετά από δυο χρόνια εγκλεισμού και πανδημίας δίνοντας γη και ύδωρ στους ενεργειακούς παίκτες. Ποιος θυμάται άραγε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα μας έδινε φθηνότερο ρεύμα; Τα νέα της νομοσχέδια οδηγούν στην άλωση του φυσικού πλούτου χωρίς να βελτιώνουν το πολυπόθητο ενεργειακό ισοζύγιο.

Ιδιαίτερα στη Μαγνησία, οι κοινωνικές αντιδράσεις πυκνώνουν για το “δάσος” των ανεμογεννητριών που πρόκειται να εγκατασταθούν στο βουνό των Κενταύρων και την πλωτή εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου (LNG) πολύ κοντά στην πόλη του Βόλου μέσα στον κλειστό κόλπο του Παγασητικού. Η αστυνομική βία και καταστολή δεν είναι αρκετή για να διασπείρει το φόβο και να αποτελέσει εμπόδιο των κοινωνικών αγώνων.

Ο Βασίλης Μάγγος ήταν ο πρώτος νεκρός του δικού μας στρατοπέδου σε αυτό τον πόλεμο. Ήταν ο αγωνιστής που με το βασανισμό του και το θάνατό του, έπρεπε να «σωφρονιστεί» ένα ολόκληρο κίνημα που γιγαντώνονταν και πλέον δεν διεκδικούσε διευθέτηση των όρων των «ενεργειακών επενδύσεων», αλλά ακύρωσή τους, εκδίωξη των μονοπωλιακών ομίλων από τη γη μας και τελικά, διεκδίκησε για τις πόλεις μας, τα βουνά μας, τον αέρα μας και την ίδια μας τη ζωή τον πρώτο λόγο να τον έχουμε εμείς και όχι οι πολυεθνικές, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και οι τοπικοί τους εκπρόσωποι.

Σε αγαστή συνεργασία δικαστικές, διωκτικές και κρατικές αρχές, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις βουλές των πολυεθνικών, επιχειρούν, με μία δίκη παρωδία, να αθωώσουν τους βασανιστές του Βασίλη ορίζοντας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου δικάσιμο στις 21 Οκτωβρίου 2022. Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών προκλητικά απέρριψε το αίτημα της οικογένειας να συνεκδικαστεί η μήνυση που κατέθεσε, με την ποινική δίωξη που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών χωρίς καν να καλέσει αυτόπτες μάρτυρες και χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που ήταν καταπέλτης εις βάρος των αστυνομικών. Το αποτέλεσμα είναι να παραπέμπονται σε δίκη μόνο τρεις αστυνομικοί και η δίωξη δεν θα γίνει για τα βασανιστήρια που υπέστη ο Βασίλης και οδήγησαν στον θάνατό του.

Η δίκη δεν αποτελεί απλά μια προσπάθεια «πτώσης στα μαλακά» για τους βασανιστές, αλλά συνολικής αθώωσης του άγριου πολέμου που διεξάγει η Lafarge και άλλες πολυεθνικές για την παγίωση και ενίσχυση των επενδυτικών τους συμφερόντων. Το επιχειρηματικό κράτος αναζητά αποδοχή τόσο των σχεδιασμών του, όσο και υποταγή στα μέσα επιβολής τους. Δεν του αρκεί η βιομηχανία δικών κατά αγωνιστών που έχει στήσει. Απαιτεί και την προστασία των εκπροσώπων του “νόμου και της τάξης” του κεφαλαίου.

Η υπόθεση του Βασίλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία των εν εξελίξει αγώνων ενάντια στον ταξικό πόλεμο του κεφαλαίου. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους όρους που θα ζήσει το επόμενο διάστημα η κοινωνική πλειοψηφία στο πεδίο των λαϊκών ελευθεριών και στην περιφρούρηση της δυνατότητας του αγώνα για τη διεκδίκηση ενός άλλου πλαισίου ζωής με στίγμα τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και η αστυνομική βία της τελευταίας περιόδου στρέφεται ενάντια στη νεολαία που είναι πάντα ο ευαίσθητος δείκτης της κοινωνικής αναταραχής και σε μια σημαντική κατάκτηση από την πτώση του Χούντας, το πανεπιστημιακό άσυλο.

Δεν επενδύουμε στην ανύπαρκτη δικαιοσύνη που τελεί υπό την ηγεμονία του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων του. Τον τελευταίο εξάλλου χρόνο με τις δίκες των δολοφόνων του Ζακ, του Γρηγορόπουλου, την απελευθέρωση του καταδικασμένου Λιγνάδη, την εξώθηση στο θάνατο των απεργών πείνας Κουφοντίνα και Μηχαϊλίδη, η αστική δικαιοσύνη έχει δείξει με τον πιο σκληρό τρόπο το ταξικό της πρόσωπο. Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στη συγκρότηση ενός ρεύματος διαμόρφωσης νέων όρων κοινωνικής δικαιοσύνης που επιδιώκει να αλλάξει το ρου των πραγμάτων στο πεδίο της καθημερινής ζωής. Να αλλάξει τους όρους ελευθερίας προς όφελος των πολλών και εναντίον της ολιγαρχίας του πλούτου.

Το γάντι που μας πέταξαν θα το σηκώσουμε.

Τη ζωή που μας στερούν θα τη διεκδικούμε όσο αντέχουν τα όνειρά μας.

Ο χειμώνας αυτός είναι η προετοιμασία για τη δική μας ταξική επίθεση ενάντια στο κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του, χωρίς φτώχεια, πείνα και πολέμους.

Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη.

Σεπτέμβριος 2022

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου