ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΜΗΕ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΜΗΕ

ΦΤΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, είναι ένα ακόμα χτύπημα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με τις υποδείξεις και τις ευλογίες της τρόικας, ενάντια τόσο στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη Δ.Ε.Η., όσο και στα εκατομμύρια εργατικά νοικοκυριά, τους καταναλωτές ρεύματος. Το δίκτυο διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι ένα από τα φιλέτα, που σταθερά ζητούσαν ελληνικές και ξένες μερίδες του κεφαλαίου. Ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό επεισόδιο της παράδοσης της ΔΕΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ιστορία που κρατάει ήδη από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχοντας στόχο την περίφημη προσέλκυση επενδυτών (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κλπ.).

Η διοίκηση της ΔΕΗ κάνει αυτό το χτύπημα, μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για μείωση της τιμής του ρεύματος που προμηθεύει η Δ.Ε.Η. στις βιομηχανίες, από τα 57 ευρώ τη μεγαβατώρα, στα 36. Είναι μια κίνηση, η οποία θα συνοδευτεί, με την υπολειτουργία μονάδων της Δ.Ε.Η., με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό, τόσο στους εργαζόμενους όσο και στην επαρκή παροχή ρεύματος στα νοικοκυριά, πέρα από το ότι το τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. θα γίνει ακόμα πιο τσουχτερό.

Ως απάντηση, το κεφάλαιο, σε μια σειρά παραγωγικούς κλάδους (π.χ. χαλυβουργία), προσφεύγει δικαστικά ενάντια στη διοίκηση της Δ.Ε.Η. Έχουν προηγηθεί βέβαια οι απειλές προς τους εργαζόμενους σε βιομηχανίες, πως το 2014, θα σημάνει παραπέρα μείωση του εργατικού δυναμικού. Στήνουν δηλαδή την κόντρα με τη Δ.Ε.Η., αλλά με σίγουρο χαμένο την εργατική τάξη.

Τόσο η Δ.Ε.Η. δηλαδή, όσο και το βιομηχανικό κεφάλαιο που εξαρτάται ζωτικά από την παροχή ρεύματος, στήνουν έναν καυγά για τα κέρδη, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν έναν εσωτερικό εμφύλιο μέσα στην εργατική τάξη. Να συνταχθούμε δηλαδή με τα αφεντικά μας, είτε στη Δ.Ε.Η., είτε στις βιομηχανίες, γιατί έτσι υποτίθεται θα απαντήσουμε στις αρνητικές εξελίξεις.

Στην πραγματικότητα είναι μαζί, και οι δυο, Δ.Ε.Η. και ιδιωτικό κεφάλαιο, συμφωνώντας στην ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων. Συναινώντας στη ληστεία του εργατικού νοικοκυριού. Βάζοντας και οι δυο ως πρώτο όπλο τις απολύσεις, τη μείωση μισθών, την μη πληρωμή για μήνες.

Δε θα τσιμπήσουμε, δε θα υπακούσουμε, δε θα γίνουμε ουρά των συμφερόντων τους. Μαζί αντιπαλεύουμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όπως και όποια προσπάθεια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Δ.Ε.Η. Γιατί καταλαβαίνουμε, πως τώρα είναι εξαιρετικά επείγουσα η κοινή πάλη των εργαζομένων στη Δ.Ε.Η. με τους βιομηχανικούς εργάτες, με όλους τους εργαζόμενους, για μια εθνικοποιημένη υπό εργατική εξουσία υπηρεσία παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος. Με την προστασία όλων των θέσεων εργασίας, καμιά απόλυση, μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες εργατικές ανάγκες, φτηνό ρεύμα για κάθε εργατικό νοικοκυριό, χωρίς χαράτσια και υπερφορολογήσεις.

Για αυτό είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητος ο κοινός βηματισμός μας, για γενική πολιτική απεργία διαρκείας, για την ανατροπή της κυβέρνησης, για το διώξιμο της τρόικας

 29/1/2014

http://www.eek.gr/ emai: eek@eek.gr