ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΕΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ.  ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΕΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ.  ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ.  ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ.

Αυτές τις ημέρες, στήνοντας ένα ακόμη χιλιοπαιγμένο επεισόδιο περί σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ολοκληρώσει άλλο ένα έγκλημα κατά της ΔΕΗ. Μιας ΔΕΗ, που ήδη από το 1999, ξεπουλιέται κομμάτι κομμάτι από τις καπιταλιστικές πασοκικές και δεξιές κυβερνήσεις, ώστε να μην είναι μια δημόσια κοινωφελής υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή, η ΔΕΗ ανήκει σε ποσοστό 51% στο δημόσιο, 45% σε ιδιώτες και 4% στον ΟΑΠ. Έχει μετατραπεί ήδη σε έναν φορέα, όπου καθορίζονται πολιτικές που αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους μαζί και εκατομμύρια εργατικά και φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Η βάση των πολιτικών δεν είναι άλλη από τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπως απαιτούν οι καρχαρίες ιδιώτες που είναι ήδη εντός της αλλά και εκείνοι που αυτές τις μέρες περιμένουν να ριχτούν σε ό,τι δημόσιο έχει απομείνει.

Ήδη στη ΔΕΗ οι μόνιμοι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά το ήμισυ μέσα σε μια δεκαετία. Μειώθηκαν οι μισθοί και οι νέοι εργαζόμενοι του κλάδου προσλαμβάνονται με μαύρες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, 8μηνες και 4μηνες συμβάσεις στους υπεργολάβους και επιβολή ατομικών συμβάσεων. Ταυτόχρονα, τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά γνώρισαν απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικοί όμιλοι αγοράζουν πάμφθηνα μέσω των δημοπρασιών το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει η ΔΕΗ ΑΕ, και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα απειλούν πως αν δεν έχουν φτηνό ρεύμα θα προχωρήσουν και αυτοί σε απολύσεις.

Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Όλα τα πολιτικά μοντέλα τους έχουν αποτύχει. Δεξιά και φιλελευθερα, αφήνοντας συντρίμια, σοσιαλδημοκρατικά και κεντροαριστερά, σπέρνοντας αυταπάτες και διευρύνοντας την καταστροφή.  

Οι τοκογλύφοι δανειστές (EE/EKT/ΔNT) απαιτούν και επιβάλλουν να πουληθεί επιπλέον 17%, δίνοντας την πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ στους ιδιώτες. Η κυβέρνηση επιχειρεί -κοροϊδεύοντας όλους μας- να εμφανίσει ως επιτυχία της το γεγονός πως προωθεί την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, της βάσης δηλαδή για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος. Φυσικά, εδώ δεν πρόκειται για αντικατάσταση του ρυπογόνου λιγνίτη, που έτσι κι αλλιώς δεν προχώρησε εξαιτίας της υποταγής στους νόμους της αγοράς ως τελευταίο καταφύγιο του καπιταλιστικού κέρδους, όλων των επιχειρήσεων που βρίσκονται στον έλεγχο του κράτους. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτιναχτεί στα ύψη με χρεώσεις που στην πραγματικότητα είναι μια άμεση επιδότηση των ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας ώστε να προκύψει “υγιής ανταγωνισμός”. Οι ληστρικοί λογαριασμοί έχουν οδηγήσει μαζί με την φοροληστεία, στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στη μαζική ανεργία και σε οικονομικό σοκ στη ΔΕΗ λόγω των απλήρωτων λογαριασμών. Την οδηγούν σε οικονομική αδυναμία ή πτώχευση κι έτσι σε φτηνό και οριστικό ξεπούλημα.

Πρόκειται για την συνέχιση του ξεπουλήματος όσων «ασημικών» έχουν απομείνει στη χώρα. Και ασφαλώς, μετά τη ΔEH, στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, μια ακόμη δημόσια επιχείρηση από τη λίστα των προς πώληση, το Mετρό, το Nερό κ.λπ. θα μπουν στο τραπέζι του ξεπουλήματος. Kέρδη για τους μεγαλοκαπιταλιστές, αβίωτη ζωή για τα εκατομμύρια λαού. Και από πάνω η δαμόκλεια σπάθη να μην έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, αφού η διεθνής πείρα λέει ότι επιχειρήσεις τέτοιας κλίμακας δεν μπορούν να λειτουργήσουν υπό ιδιωτικό καθεστώς. H κατάρρευση της ιδιωτικής ENRON στην Καλιφόρνια χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου.

H κυβέρνηση του Τσίπρα/Kαμμένου κλείνει τον κύκλο ροκανίσματος της ΔEH και κάθε δημόσιας επιχείρησης που άνοιξαν οι Μητσοτάκης-Παπανδρέου- Σημίτης- Καραμανλής κατ’ εντολή του μεγάλου κεφαλαίου και των τοκογλύφων δανειστών.

Η μόνη ρεαλιστική λύση -αναγκαία, εφικτή και πλέον επείγουσα- είναι η εθνικοποίηση της ΔΕΗ με εργατικό έλεγχο. Είναι φανερό πως η διαδικασία ξεπουλήματος της ΔΕΗ θα προσθέσει εξοντωτικά πρόσθετα βάρη σε εκατομμύρια λαού και συνάμα όχι μόνο δεν θα ωθήσει στην περιβόητη “ανάτυξη” αλλά και θα εντείνει την ύφεση, φέρνοντας απώλειες θέσεων εργασίας, κλεισίματα επιχειρήσεων και παραπέρα ανεργία. Συνεπώς, είναι αναγκαίο όσο ποτέ ένα μέτωπο δράσης ενάντια σε ΕΕ/ΔΝΤ/κυβέρνηση, για το κοινό λαϊκό αγαθό των εργαζομένων στην ΔΕΗ με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα κι όλο τον φτωχό λαό, για την απαλλοτρίωση της ενέργειας και των ίδιων των απαλλοτριωτών μας. Μέσα από έναν ενιαίο φορέα ενέργειας, με κριτήριο για παραγωγή-μεταφορά- διανομή, την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών αναγκών. Είναι κάτι που μπορούμε να το παλέψουμε από κοινού με τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και να το επιβάλουμε με Ενιαίο Μέτωπο στη δράση μας. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι εκείνοι που δίνουν τη ζωή τους στα ορυχεία για να φέρνουν το ηλεκτρικό τα σπίτια μας. Για όλους εμάς, τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, η πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι όρος επιβίωσης. Να σταματήσουν οι ουρές της ντροπής στις ΔΕΗ. Να μην υπάρχει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα! Δωρεάν τιμολόγια στους άνεργους.

Μπορούμε να νικήσουμε!
Με την ανεξάρτητη πάλη μας, μακριά από τους συμβιβασμούς της κυβέρνησης και του κράτους τους. Σε κόντρα με τα αφεντικά και τους ιδιώτες που κάνουν μπίζνες με το σκοτάδι στα σπίτια μας. Μακριά από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που όλα αυτά τα χρόνια έκατσε στο ίδιο τραπέζι και συμφώνησε στο ξεκλήρισμα της ΔΕΗ. Οργανώνοντας τα δικά μας κέντρα αγώνα, για την δική μας εξουσία. Οργανώνοντας την κοινωνία και την παραγωγή υπέρ των εργατικών συμφερόντων.

Απρίλης 2017

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα