Όχι στο διάλογο - απάτη

 

Όχι στο διάλογο – απάτη

Κάτω τα χέρια

από τις συλλογικές συμβάσεις

 

Εμπρός για

* μια πανελλαδική συνέλευση αγώνα των εργατών

*εργατική σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση

 

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιστρατεύει τον «κοινωνικό διάλογο» με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές ενώσεις για να νομιμοποιήσει πολιτικά τα ήδη αποφασισμένα με τους δανειστές.

Αυτή τη φορά σειρά έχει η πολιτική νομιμοποίηση της ταφόπλακας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων πάνω από το πτώμα των κλαδικών εργατικών σωματείων. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της επικείμενης διαμόρφωσης ενός μηχανισμού διασφάλισης της «αντιπροσωπευτικότητας» των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Αν δεν διαμορφωθεί αυτός ο μηχανισμός, οι δανειστές δεν συναινούν στην επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων μετά το Μνημόνιο.

Σε περίπτωση, όμως, που συμφωνηθεί από κυβέρνηση και δανειστές, σαν ρήτρα «αντιπροσωπευτικότητας» των συμβάσεων, στις επιχειρήσεις-μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων να απασχολείται το 50% των εργαζομένων του κλάδου, τότε δεν θα μείνει ούτε μία επιχείρηση σε κλαδική ένωση.

 Έτσι θα ανοίξει και ο τάφος για τα κλαδικά εργατικά σωματεία, μαζί και σε κάθε μέχρι τώρα οργανωμένη δυνατότητα συλλογικής δράσης των εργαζομένων σε κλαδικό επίπεδο. Και όλα αυτά για να επανέλθει η «κανονικότητα» μετά το τέλος των Μνημονίων, όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στην πραγματικότητα, το αστικό πολιτικό σύστημα ετοιμάζεται για ένα μη… «κανονικό» κοινωνικό πόλεμο.

Ας ετοιμαστούμε και εμείς. Ας μην αφήσουμε τη ΓΣΕΕ του «Ναι» στο Δημοψήφισμα της 5/7/2015 να μας «εκπροσωπήσει» στις συναντήσεις με την κυβέρνηση του «Όχι» που έγινε «Ναι σε όλα» στους δανειστές.

Να παλέψουμε ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, για σωματεία στα χέρια των εργατών, για μια πανελλαδική συνέλευση των μαχόμενων δυνάμων του εργατικού κινήματος εντός και εκτός σωματείων, για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος και σχεδίου δράσης για μια εργατική, σοσιαλιστική διέξοδο από την καπιταλιστική χρεοκοπία.