Σε δίκη "λόγω παιδείας"

Σε δίκη “λόγω παιδείας”

Συνέντευξη τύπου έδωσαν με την ευκαιρία της δίκης στις 12 Μαρτίου οι εργαζόμενες στο ΕΚΠΑ Αθηνά Αλεξανδρή και Βανέσσα Πεντογάλου και ο διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Παναγιώτης Σωτήρης, την Πέμπτη 8 Μαρτίου στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
Η παραπομπή σε δίκη γίνεται κατόπιν μήνυσης του πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ και νυν βουλευτή επικρατείας της ΝΔ Θ. Φορτσάκη. Κατά τον Φορτσάκη τον «υποχρέωσαν δια της βίας να παραμείνει στην αίθουσα που θα γινόταν η συνεδρίαση της Συγκλήτου και του αφαίρεσαν το δικαίωμα της ελευθερίας της κίνησης». Στα πλαίσια της υστερίας διώξεων του αστικού κράτους διώκεται και ένας φοιτητής.

Οι διωκόμενοι έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους. Ανέλυσαν την επίθεση που δεχόταν η δημόσια παιδεία τα πρώτα χρόνια του μνημονίου. Ο Φορτσάκης δεν ήταν ένας άνθρωπος τυχαίος, συνομολόγησαν όλοι. Γι’ αυτό και επιβραβεύθηκε με το στήσιμο της πολιτικής του καριέρας. Ως πρύτανης πολέμησε για την εφαρμογή απαράδεκτων διατάξεων όπως οι διαγραφές φοιτητών και η είσοδος εταιριών security στο πανεπιστήμιο.

Οι διωκόμενοι είναι προετοιμασμένοι για νέους αγώνες. Όλοι αναγνώρισαν ότι οι αγώνες του ΕΚΠΑ δημιούργησαν ένα μέτωπο φοιτητών-εργαζομένων. Όλοι αναγνώρισαν πως το κίνημα παρότι έχει υποχωρήσει, ακόμα τρομάζει. “Οι αγώνες ποινικοποιούνται γιατί κερδίζουν” όπως πολύ σωστά ανέφερε αλληλέγγυα σε τοποθέτησή της. Σήμερα η “αριστερή” κυβέρνηση Σύριζα καλείται να παραπέμψει σε δίκη μια υπόθεση παρακαταθήκη της παλιάς “καλής” δεξιάς. Συνέχεια του κράτους μας είχε υποσχεθεί, και φαίνεται πως αυτή είναι μια από τις υποσχέσεις που τηρεί!

Σ. Tσ.