ΟΧΙ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ - ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ

Το 1933-35 οι Προσφυγικές Κατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, χτίστηκαν για να δεχτούν πρόσφυγες, κυρίως από τη Μικρά Ασία.

 

80 χρόνια μετά, ο ίδιος χώρος, «φιλοξενεί» τμήμα της σύγχρονης κοινωνικής προσφυγιάς, άστεγους, μετανάστες κ.τ.λ.

Αυτός ο χώρος στο πλαίσιο της καταλήστευσης από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κάθε δημόσιου χώρου, περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ, προφανώς για ξεπούλημα. Άλλωστε το φιλέτο είναι σπουδαίο. Σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης, στο συγκεκριμένο σημείο μπορούν να χτιστούν οκταώροφα κτίρια ύψους 27 μέτρων.

Το ζήτημα δεν είναι τωρινό, και το ότι τώρα ολοκληρώνεται σχετίζεται με ένα ευρύτερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης κάθε πλευράς της ζωής των εργαζομένων και των καταπιεσμένων, στο βωμό της καπιταλιστικής κρίσης.

Ήδη από το 2001, με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων, βάζει χέρι η ΚΕΔ, η οποία αγοράζει τα τέσσερα από τα οκτώ κτίρια, καλώντας ακόμα και ιδιοκτήτες ιδιώτες, «να μεταβιβάσουν στο Ελληνικό Δημόσιο τα τυχόν εμπράγματα δικαιώματά τους, αλλιώς το Δημόσιο θα επισπεύσει τις διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης».

Το πιο φοβερό είναι πως διατηρητέα τα κηρύσσει το 2009, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

Κάτοικοι των προσφυγικών και κινήσεις της περιοχής ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί. Όμως πιστεύουμε, πως δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση, αν δε θέτει τρία ζητήματα:

* Πως το ζήτημα των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας, είναι ένας ακόμα κρίκος στη συνολική κυβερνητική πολιτική, με συμφωνία της τρόικας, και πως η πάλη να μην γκρεμιστούν, ενταγμένη στο πλαίσιο συνολικά της υπεράσπισης των δημόσιων χώρων, περνάει μέσα από την πάλη για ανατροπή της κυβέρνησης.

* Πως είναι ευκαιρία για το εργατικό κίνημα να διεκδικήσει όχι μόνο την παραμονή των κατοίκων μέσα στα Προσφυγικά, αλλά να παλέψει συνολικά για το ζήτημα της κατοικίας, που από άλλη σκοπιά, εμφανίζεται ως κεντρικό πρόβλημα.

* Πως είναι πρόκληση, τη στιγμή που ξεπουλιούνται μέσω ΤΑΙΠΕΔ, σημαντικοί δημόσιοι χώροι (ας δούμε και το Ελληνικό), οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ολόκληρες περιοχές σε όλη την Ελλάδα γενικά, στην Αττική ιδιαίτερα.

Αλλά για το ζήτημα θα επανέλθουμε.

N.Π.