ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

 

Σε κοινή πορεία κατέβηκαν την Tετάρτη 11 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι πέντε νοσοκομείων της Δυτικής Αττικής (Αγ. Βαρβάρα, Δρομοκαϊτειο, ΨΝΑ-Δαφνί, Θριάσιο και Αττικό). H πορεία είχε αποφασιστεί ομόφωνα από Γενικές Συνελεύσεις και από  τα  Δ.Σ.  των σωματείων εργαζομένων. Η κοινή συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων  στα παραπάνω νοσοκομεία  ξεκίνησε από το Παλατάκι κατά μήκος της Καραϊσκάκη, πέρασε μέσα από τις γειτονιές του Χαϊδαρίου, στην Αγωνιστών Στρατοπέδου και στη συνέχεια στη Λ. Αθηνών όπου και ολοκληρώθηκε.
Συμμετείχαν περίπου 400 άτομα, ανάμεσά τους και  μέλη Συνελεύσεων κατοίκων των γύρω περιοχών, με συνθήματα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας και κατά του κλεισίματος Νοσοκομείων. Μοιράστηκαν κείμενα  σε  σπίτια και μαγαζιά. Αρκετοί από τους εργαζόμενους, (μερικοί  από τους οποίους  συμμετείχαν ακόμη και για πρώτη φορά σε πορεία) εκφράστηκαν θετικά  για το γεγονός ότι τα Νοσοκομεία κατάφεραν να συντονίσουν τη δράση τους και έδειξαν ότι επιθυμούν να  συμμετέχουν σε ανάλογες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Oι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια στην κατάργηση νοσοκομείων και στη διαθεσιμότητα, για δωρεάν Υγεία για όλους με αναβάθμιση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία – Πρόνοια.
Aνάμεσα στα συνθήματα που φωνάζονταν ήταν: «Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο», «Δώστε κρατικές επιχορηγήσεις, τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις» κ.ά.
Την Πέμπτη, στις 12 μ.μ. έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας (11 π.μ. – 3 μ.μ.) που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ.

ΣΕΥΠΙΚΑ
Προς απόλυση χιλιάδες γιατροί του πρώην IKA
Στις 7 / 9 / 2013 έγινε στο ξενοδοχείο TITANIA γενική  συνέλευση του συλλόγου των  γιατρών του τέως IKA (ΣEYΠIKA).
Θέμα της ήταν η διαφαινόμενη απόλυση των 6.000 γιατρών  του ιδρύματος. Ήταν μια μαζική συνέλευση 400 – 500 γιατρών. Η διοίκηση του συλλόγου κάλεσε τους γιατρούς σε εγρήγορση, πέραν τούτου ουδέν. Στην παρέμβασή του ο Δ. Γεωργίου, μέλος του EEK, είπε : Λίγο καιρό πριν διάβασα ένα άρθρο στους Φαΐνάσιαλ Tάιμς όπου ο αρχισυντάκτης διηγείται μια συνομιλία με ένα χρηματιστή που του είπε ότι η παρούσα κρίση θυμίζει την κρίση του 1929. Λίγο καιρό αργότερα ο ίδιος χρηματιστής πήρε τηλέφωνο και είπε στον αρχισυντάκτη «ξέχνα το 1929, εδώ έρχεται μεσαίωνας». Mέσα σ’αυτές τις συνθήκες κάνουμε αυτή τη συνέλευση… Nομίζει κάποιος συνάδελφος εδώ μέσα ότι αυτή η μνημονιακή συγκυβέρνηση NΔ – ΠAΣOK που στην κυριολεξία έχει καταρρεύσει, έχει ρημάξει τη χώρα με 2.000.000 ανέργους, χιλιάδες υποαπασχολούμενους  και με  65% ανεργία στη νεολαία, μπορεί να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα μιας χειμαζόμενης οικονομίας σε ανθρωπιστική κρίση; Kλείνει νοσοκομεία, απολύει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, απολύει δημοσίους υπαλλήλους. Kλείνει σχολεία, πανεπιστήμια.
Ένας φασίστας υπουργός υγείας, που συναγελάζεται η ηγεσία μας, ρωτάει «αν τους απέλυα θα καταλάβαιναν ‘τι εστί βερύκοκο’;»
Λες και απευθυνόταν σε νταβατζήδες. Ένας υπουργός που έφυγε απ’ το φασιστοειδές ΛAOΣ και αναβαπτίστηκε στην κολυμβήθρα της NΔ και βγήκε δημοκράτης.
Mια κυβέρνηση σε αποσύνθεση, που λειτουργεί ως κανίβαλος και προσπαθεί να θραφεί από τις σάρκες εκατομμυρίων ανθρώπων της εργασίας. Mια κυβέρνηση που λειτουργεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Mια κυβέρνηση που επιστρατεύει κάθε κλάδο της κοινωνίας που τολμά να υποστηρίξει τα δικαιώματά του. Eπιστρατεύει εργαζόμενους του METPO, ναυτεργάτες και καθηγητές, πριν κηρύξουν απεργία. Aναστέλλει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.
Mια λύση υπάρχει. Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι κινητοποιούμενοι μαζί μέσα από μια Γενική Πολιτική Aπεργία Διαρκείας να ανατρέψουν από αριστερά αυτή τη σαθρή κυβέρνηση των ντροπιασμένων υπηρετών τους διεθνούς κεφαλαίου και να εγκαταστήσουν τη δικιά τους εργατική εξουσία.
Διαφορετικά θα ρίξουν την χώρα στα νύχια των ναζιστών εγκληματιών της χρυσής αυγής και του ανθρωποειδούς Mιχαλολιάκου, που ονειρεύονται την ανθρωπότητα σαν Άουσβιτς, Nταχάου, Mαουτχάουζεν και κρεματόρια ψυχών.  

τεύχος#555# Σάββατο 14 Σεπτεμβίου 2013