OXI ΣTO ΘANATO TΩN ΨYXIATPΕIΩN

Μετά τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ, των Πανεπιστημίων, του ΕΟΠΥΥ, 6 Γενικών Νοσοκομείων και άλλων φορέων, ήρθε η σειρά των  τριών Ψυχιατρείων (ΨΝΑ-Δαφνί, Δρομοκαΐτειο και ΨΝΘ), αιφνιδιαστικά σε μια καιρό προετοιμαζόμενη διαδικασία fast track κλεισίματος.

 

Η απόφαση αυτή δεν έχει σε τίποτα να κάνει με αυτό που ονομάζεται «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», είναι το αντίθετο: η πλήρης διάλυση της δημόσιας ψυχικής υγείας, η απόλυση των εργαζόμενων, το πέταγμα στο δρόμο των ασθενών και η πριμοδότηση των ιδιωτικών μαγαζιών – κλινικών που θα καλύψουν ένα μέρος των παραπάνω υπηρεσιών για όσους μπορούν να πληρώσουν.  Τα ψυχιατρεία-άσυλα δεν είναι το όραμά μας για την ψυχική υγεία αλλά καμιά ψυχιατρική μεταρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε ένα βήμα αν δεν φτιαχτούν πρώτα όλες εκείνες οι δημόσιες υπήρεσίες ψυχικής υγείας, ανοιχτές στη κοινότητα (Κέντρα ημέρας, Κέντρα ψυχικής υγείας, ξενώνες, οικοτροφεία). Αντίθετα επιχειρείται με προχειρότητα και με άκρως λογιστική αντίληψη η μεταφορά ασθενών σε γενικά νοσοκομεία, που ήδη καταρρέουν, με ταυτόχρονη μείωση των κλινών ενώ οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που χρηματοδοτούνται με 100 εκατομ. ευρώ επιλέγουν ήδη κάποιους από τους χρόνιους ασθενείς που θα «φιλοξενήσουν» στις δομές τους.
Την ίδια στιγμή τα ποσοστά κατάθλιψης, εξάρτησης από ουσίες και αλκοόλ, άγχους και άλλων διαταραχών, έχουν ανέβει κατακόρυφα σαν συνέπια της κρίσης και της φτωχοποίησης μεγάλου αριθμού του πληθυσμού. Πρόκειται για ένα  ανθρωποκτόνο σχέδιο  σε εξέλιξη.   Δεν είναι τυχαίο που η Υγεία και Παιδεία είναι οι χώροι που χτυπιούνται και απαξιώνονται σε καιρούς κρίσης. Ο καπιταλισμός δεν χρειάζεται πια τόσους πολλούς και υγιείς εργαζόμενους. Η Υγεία και η Παιδεία δεν παράγουν κέρδος αντίθετα είναι… κόστος για το σύστημα.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει αυτό το ανθρωποκτόνο πλάνο που υλοποιεί ο φασιστοειδής και καθαρόαιμος ρατσιστής Υπουργός Υγείας, υπηρέτης, κατά δήλωσή του, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είναι η οργανωμένη δύναμη των εργαζομένων

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην υγεία, τους γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΟΠΥ και τους εργαζόμενους όλων των νοσοκομείων της χώρας και όλο το εργατικό κίνημα, τους συνταξιούχους και τους ανέργους σε αγώνα διαρκείας.
 
Καλούμε σε οργάνωση της αντίστασής μας μέχρι το τέλος, που να περιλαμβάνει κατάληψη Νοσοκομείων και των Διοικήσεών τους, ακύρωση/υπονόμευση όλων των διαδικασιών που συντείνουν με το fast track στο καταστροφικό κλείσιμο των ψυχιατρείων και τις διαθεσιμότητες /κινητικότητες του προσωπικού.

Κατάληψη διαρκείας των ταμείων έτσι ώστε οι ασθενείς να μη πληρώνουν τα 5 ευρώ.  Ενημέρωση και συμπόρευση με τους ασθενείς μας και τις οικογένειές τους.

Για την δημιουργία ενός πανυγειονομικού μετώπου και σύνδεσή του με το εργατικό κίνημα.
Να ακυρωθεί το σύμφωνο Λυκουρέντζου – Αντόρ για την διάλυση των Υπηρασιών ψυχικής υγείας. Να μην γίνει παρακράτηση των συντάξεων των χρόνιων ασθενών.
 
Να καταργηθεί το μνημόνιο (βασική αιτία και του διαλυτικού κλεισίματος των ψυχιατρείων), όλες οι δανειακές συμβάσεις και όλα τα δάνεια.
 
Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί. Να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση των εργαζομένων.

M.X.