Εφτά σφαίρες εν ψυχρώ από συμμορία αστυνομικών στον Τζέικομπ Μπλέηκ

του Ερνέστο Αγγελή

Την Κυριακή 23 Αυγούστου στις 5 το απόγευμα, ο 29χρονος Τζέικομπ Μπλέηκ, στην Κανόζα του Ουισκόνσιν, έγινε στόχος θρασύδειλων αστυνομικών, που τον πυροβόλησαν επτά φορές στην πλάτη, όταν εκείνος έμπαινε στο αμάξι του. Οι αστυνομικοί είχαν λάβει κλήση για κάποια υπόθεση ρουτίνας και όταν εντόπισαν τον Τζέικομπ Μπλέηκ, κινήθηκαν προς το μέρος του για να τον συλλάβουν χωρίς καμιά αιτία.

Ο Τζέικομπ Μπλέηκ έμπαινε στο αμάξι του, όταν τουλάχιστον ένας από τους αστυνομικούς τραβώντας τον από το πίσω μέρος της μπλούζας του, αφού κοίταξε από την άλλη πλευρά του δρόμου, τον πυροβόλησε ταυτόχρονα στην πλάτη. Όπως καταγγέλλει η σύντροφός του Λακουίσα Μπούκερ, η οποία ήταν μάρτυρας στο γεγονός, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τον Τζέικομπ Μπλέηκ μέσα στο αυτοκίνητο, στο οποίο εκτός από την ίδια ήταν και τα τρία του παιδιά, που ούρλιαζαν καθώς έπεφταν οι πυροβολισμοί μέσα στο αμάξι που βρίσκονταν όλοι! Στον παρακείμενο δρόμο ήταν και μια γυναίκα η οποία είδε έντρομη τους πυροβολισμούς.

Ο Τζέικομπ Μπλέηκ μεταφέρθηκε σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται μέχρι τώρα. Εν τω μεταξύ χάρη στο βίντεο που τραβήχτηκε από κοντινό σημείο από περαστικό, έγινε ξεκάθαρο ότι ο Τζέικομπ Μπλέηκ δέχτηκε επτά πυροβολισμούς, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν αυτοί έπεσαν από έναν ή και τους άλλους από τους τουλάχιστον τρεις εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Σε περίπτωση που αυτή η βιντεοσκόπηση δεν είχε πραγματοποιηθεί, το γεγονός του πυροβολισμού θα είχε θαφτεί όπως τόσοι και τόσοι που καθημερινά λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ εναντίων άοπλων πολιτών.

Ωστόσο η γνωστοποίηση του νέου αστυνομικού χτυπήματος, ώθησε χιλιάδες κατοίκους της περιοχής Κενόζα της Βορειοανατολικής πολιτείας των ΗΠΑ, να βγουν στον δρόμο ενάντια στην αστυνομία και το τοπικό τμήμα, δεχόμενοι επίθεση με χημικά. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και τα οχήματα της αστυνομίας και το σύνθημα που αντηχεί στους δρόμους του Ουισκόνσιν κι ενώ η εξέγερση για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ τον Μάιο του 2020 από αστυνομικούς δεν έχει κοπάσει, είναι «No Justice-No peace» – «Δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη».

Σύνθημα ταξικού πολέμου, ενάντια στο καπιταλιστικό κράτος των δολοφόνων καταπιεστών της Αμερικής και του κόσμου. Οι διαδηλώσεις που έχουν αρχίσει στο Ουισκόνσιν, συνεχίζονται νυχθημερόν ενώ η σκέψη των διαδηλωτών είναι στο πλευρό του Τζέικομπ Μπλέηκ, για την ίαση των πληγών του και την γρήγορη ανάρρωσή του. Οι διαδηλώσεις στο Ουισκόνσιν είναι πολύ μεγάλες και δεν πρόκειται να σταματήσουν από το γεγονός της διαθεσιμότητας δύο-τριών αστυνομικών που επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Τζέικομπ Μπλέηκ. Οι αστυνομικές αρχές κρατούν τα στοιχεία των αστυνομικών μυστικά.

Συγχρόνως συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Λουϊζιάνα των ΗΠΑ, στην οποία μία μέρα πριν, στις 22 Αυγούστου, η αστυνομία σκότωσε τον 31 ετών Τρέυφορντ Πέλεριν.