Μείωση των μαθητών ανά τάξη!

του Ερνέστο Αγγελή

Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν στην Αθήνα την Τρίτη 25 Αυγούστου στις 11 το πρωί, ενάντια στις εξαγγελίες Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων. Η διαδήλωση άρχισε με συγκέντρωση στα Προπύλαια και συνεχίστηκε με την πορεία προς την Βουλή. Στην διαδήλωση ήταν σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Αττική, το συντονιστικό των αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών, οι εκπαιδευτικοί των εικαστικών τεχνών, οι απορριφθέντες από τον ΑΣΕΠ, το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, μαθητικές συλλογικότητες. 

Πριν την έναρξη της πορείας, η αστυνομία επιχείρησε να εμποδίσει την κάθοδο των διαδηλωτών στον δρόμο της Πανεπιστημίου. Η αστυνομία είχε εντολή να περιορίσει την πορεία στον παράλληλο δρόμο ώστε να μην διακοπεί η κυκλοφορία, ωστόσο οι διαδηλωτές παραβιάζοντας τις εντολές της αστυνομίας, γρήγορα κατέλαβαν τον διάζωμα εμποδίζοντας την κυκλοφορία να συνεχιστεί. Στην Σταδίου, η αστυνομία δεν είχε κόψει την κυκλοφορία, με αποτέλεσμα η διαδήλωση να γίνεται ανάμεσα στα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια. Γρήγορα ωστόσο τα μπλοκ των διαδηλωτών κινήθηκαν προς τα μπρος, με κατεύθυνση την Βουλή προσπερνώντας τα αυτοκίνητα.

Στο ύψος της πλαϊνής εισόδου της Βουλής, μετά τα Λουλουδάδικα, οι διαδηλωτές άπλωσαν τα πανό τους και φώναξαν συνθήματα. Το βασικό αίτημα είναι η μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις. Η Κυβέρνηση οδηγεί περισσότερους μαθητές και λιγότερους εκπαιδευτικούς στις τάξεις, χωρίς καμία από τις αιτίες που οδήγησαν στο κλείσιμο των σχολείων την άνοιξη να έχει εξαλειφθεί. Τμήματα των 25 και 30 μαθητών και δεκάδες χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί, είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος με το άνοιγμα των σχολείων, ενώ το μόνο προστατευτικό μέτρο, είναι η παροχή μάσκας και παγουριού στους μαθητές.

Τεράστιο όμως είναι το πρόβλημα που αναδεικνύεται και με τα κενά των σχολείων και την ανεργία των εκπαιδευτικών λόγω της εφαρμογής του νόμου Γαβρόγλου, του λεγόμενου «προσοντολόγιου», για τις προσλήψεις συμβασιούχων. Όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων εκπαιδευτικών, οι πάνω από 10.000 απορριφθέντες από τους πίνακες κατάταξης, κυρίως λόγω της μη-πληρωμής του παράβολου των 3 ευρώ στον ΑΣΕΠ, είναι το έργο του κανιβαλικού συστήματος των «προσόντων» που έχει ως μόνο σκοπό την απόρριψη των εκπαιδευτικών. Σε συνδυασμό με την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από την εκπαίδευση, διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση ανεργίας στους εργαζόμενους.

Σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, η αστυνομία ήταν γύρω από τους διαδηλωτές, σε μια πρώτη, αποτυχημένη ωστόσο προσπάθεια, επιβολής του χουντονόμου. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται νέες κινητοποιήσεις.