του Πάνου Βλαχάκη

Πραγματοποιήθηκε, στις 20 Μαΐου στο Μοντεβιδέο σιωπηρή διαμαρτυρία στη μνήμη των δολοφονημένων και εξαφανισμένων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας το 1973-1985. Η 24η «πορεία της σιωπής», όπως αποκαλείται γίνεται κάθε χρόνο τον Μάιο. Ξεκίνησε το 1996 να οργανώνεται από τις «Μητέρες και Συγγενείς των Ουρουγουανών φυλακισμένων και εξαφανισμένων» σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αγγλόφωνου ειδησεογραφικού ιστότοπου Telesure.

Χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν κρατώντας πόστερ με φωτογραφίες των εξαφανισμένων. Φέτος οι εκδηλώσεις ήταν περιορισμένες και προσαρμοσμένες στην καραντίνα λόγω της πανδημίας. Τα αιτήματα και οι καταγγελίες των διαδηλωτών παραμένουν ίδια. Δικαιοσύνη, όχι στην ατιμωρησία και αμνηστία των δολοφόνων. Και φυσικά καταγγελία όλων των μεταδιδακτορικών κυβερνήσεων και της σημερινής, που δεν έκαναν τίποτα για την παραπομπή και την παραδειγματική τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών.

Οι δολοφονίες και εξαφανίσεις αντιφρονούντων έλαβαν χώρα και σε άλλες Λατινοαμερικάνικες χώρες και κυρίως σε Αργεντινή και Χιλή. Συνολικά οι δολοφονημένοι και εξαφανισμένοι υπολογίζονται στους 80.000 (αν και αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος). Τα πάντα γίνονταν στα πλαίσια της «Επιχείρησης Κόνδωρ» μιας διακρατικής συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών, των στρατιωτικών καθεστώτων της Χιλής, Αργεντινής, Ουρουγουάης, Βραζιλίας Εκουαδόρ, Περού και Βολιβίας. Αλλά ο ιθύνων νους ΗΠΑ, που παρείχαν οικονομική, στρατιωτική και τεχνική στήριξη μέσω της CIA και άλλων υπηρεσιών.

Το 2019, ήταν η χρονιά όπου όλη σχεδόν η Λατινοαμερικάνικη Ήπειρος πήρε φωτιά. Μαζικές λαϊκές εξεγέρσεις από την Ονδούρα και την Αϊτή στις αρχές του χρόνου και από το φθινόπωρο του σε Χιλή, Εκουαδόρ και Βολιβία. Και λίγο πριν την πανδημία η «φωτιά» της λαϊκής οργής απλωνόταν σε Κολομβία και Μεξικό. Οι νέες γενιές δεν έχουν ξεχάσει το μακελειό των προηγούμενων γενιών. Κουβαλούν τα τραύματα και τα βάρη της Ιστορίας. Και παίρνουν την εκδίκησή τους. Η καλύτερη εκδίκηση και δικαιοσύνη είναι η κοινωνική επανάσταση που θα στείλει οριστικά στα σκουπίδια της Ιστορίας τις στρατιωτικές χούντες και το καπιταλιστικό σύστημα που τις γεννά.

Πηγή φωτογραφίας: correspondenciadeprensa.com