του Θόδωρου Κουτσουμπού

Η Παλαιστίνια-Αμερικανίδα δημοσιογράφος Shireen Abu Aqleh, μια εξέχουσα ρεπόρτερ του αραβικού ενημερωτικού δικτύου Al Jazeera, ήταν ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα στον τομέα ενημέρωσης για τα δραματικά συμβαίνοντα στην κατεχόμενη από τον ισραηλινό στρατό Παλαιστίνη. Για 24 χρόνια έκανε ρεπορτάζ στη Δυτική Όχθη, κάλυψε τέσσερις πολέμους του Ισραήλ κατά της Γάζας, τον πόλεμο στο Λίβανο, τις αλλεπάλληλες εισβολές στη Δυτική Όχθη, κάλυψε εκδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρεταννία, την Τουρκία, την Αίγυπτο. Πριν εργαστεί στο Al Jazeera ήταν συνιδρύτρια ραδιοφωνικού σταθμού με νέα από την Παλαιστίνη. Είχε μεγάλη εμπειρία, ήταν πολύ προσεκτική.

Την Τετάρτη 11 Μαΐου βρισκόταν στην Τζενίν, παλαιστινιακή πόλη της Δυτικής Όχθης, που δεχόταν επίθεση από τον ισραηλινό στρατό. Η 51 χρόνων Shireen φορούσε το γνωστό δημοσιογραφικό γιλέκο με το σήμα Press (Τύπος), φορούσε και κράνος. Ήταν μαζί με άλλους δημοσιογράφους, όταν το συνεργείο τους δέχθηκε τα θανατηφόρα πυρά από τον ισραηλινό στρατό. Σε κανέναν δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ήταν δημοσιογράφοι. Όμως η Shireen Abu Aqleh πυροβολήθηκε, ενώ ένας συνάδελφός της, ο Αλί αλ Σαμουντί, τραυματίστηκε από σφαίρα στην πλάτη. Ήταν μια εν ψυχρώ δολοφονία από τον IDF, τον στρατό του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός δοκίμασε να συγκαλύψει το έγκλημά του, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε… Παλαιστίνιους που δήθεν πυροβολούσαν. Υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του δέχθηκαν πυρά και «εξετάζει το ενδεχόμενο ο θάνατος της Shireen Abu Aqleh να οφείλεται σε πυρά Παλαιστινίων»! Μάλιστα, τα ισραηλινά μέσα και το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπένετ μετέδωσαν βίντεο που έδειχνε Παλαιστίνιους να πυροβολούν στην Τζενίν, όμως αποδείχθηκε από την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem ότι το βίντεο δεν είχε τραβηχτεί όταν σκοτώθηκε η Shireen.

Αργότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν και έφοδο στο σπίτι της Shireen στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και κατάσχεσαν παλαιστινιακές σημαίες και απαγόρευσαν στους συγκεντρωμένους Παλαιστίνιους να ψάλλουν παλαιστινιακά τραγούδια. Βίντεο του Al Jazeera δείχνει φίλους και μέλη της οικογένειάς της να φωνάζουν στην ισραηλινή αστυνομία να φύγει από το σπίτι.

Η Shireen Abu Aqleh στο Όρος των Ελαιών, κοντά στην Ιερουσαλήμ.
Διακρίνεται το τέμενος Αλ Ακσά στο βάθος.

Αν ένα παρόμοιο έγκλημα με θύμα δημοσιογράφο γινόταν στην… Ουκρανία, οι δυτικές κυβερνήσεις, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι δήθεν προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και δη της ελευθερίας του τύπου, θα είχαν ξεσηκωθεί. Στην προκειμένη περίπτωση, στο έγκλημα του στρατού του Ισραήλ φρόντισαν να μην μιλήσουν, αν και αρκετές διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις έκαναν καταγγελίες και μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων έκαναν ρεπορτάζ. Στα εγκλήματα του Ισραήλ πάντα υπάρχει «κατανόηση» από τη δυτική «δημοκρατική» κοινότητα. Αργότερα, ύστερα από το σάλο που προκλήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση «προέτρεψε» να διεξαχθεί έρευνα για το θάνατο, ενώ οι ΗΠΑ απαίτησαν διαφάνεια στη διερεύνηση της δολοφονίας. Ανάλογες εκκλήσεις έγιναν από τον ΟΗΕ.

Η δολοφονία της Shireen έρχεται να προστεθεί στη μακριά αλυσίδα δολοφονημένων από το Ισραήλ δημοσιογράφων. Το 2018, στις εκδηλώσεις της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής, είχαν δολοφονηθεί οι δημοσιογράφοι Yasser Murtaja και Ahment Abu Hussein στη Γάζα. Από το 2000 στην Παλαιστίνη έχουν δολοφονηθεί 50 δημοσιογράφοι από τις δυνάμεις της ισραηλινής κατοχής. Επίσης, όπως καταγγέλλει το Samidoun (δίκτυο αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους φυλακισμένους), υπάρχουν δεκάδες Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, πολλοί φυλακισμένοι χωρίς κατηγορία ή δίκη, υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης.

Οι δημοσιογράφοι γίνονται κεντρικός στόχος της… «δημοκρατικής» πολιτείας του Ισραήλ και των ακραίων σιωνιστικών ηγεσιών του για να αποκρύψουν το έγκλημα που συντελείται στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Στη διάρκεια των 74 χρόνων από την ίδρυση του Ισραήλ πάνω στη γη και τα χωριά της Παλαιστίνης, κυριολεκτικά πάνω στα κόκκαλα των Παλαιστινίων και των εκατοντάδων χιλιάδων εκδιωχθέντων με τη βία σε άλλες χώρες, η βία και η τρομοκρατία του ισραηλινού στρατού και των ακροδεξιών σιωνιστικών οργανώσεων συνεχίζονται. Τον τελευταίο καιρό, καθώς ένα νέο κύμα μαζικών αγώνων και εξέγερσης αναπτύσσεται στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, το Ισραήλ επιχειρεί με τη βία, με κατεδαφίσεις σπιτιών και συλλήψεις, με φόνους και τρόμο να αποτρέψει μια νέα ιντιφάντα. Γι’ αυτό είναι βίαιοι και δολοφονικοί.

Υ.Γ.: Σαν να μην έφτανε η δολοφονία της δημοσιογράφου, όταν ξεκίνησε η επικήδειος λιτανεία της από το νοσοκομείο του Αγίου Ιωσήφ στην Ιερουσαλήμ χθες Παρασκευή, ο ισραηλινές δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στην πομπή με το που βγήκε από την πύλη του νοσοκομείου∙ στόχος -κατά παραδοχή της ισραηλινής αστυνομίας- ήταν να εμποδιστεί η περιφορά της Shireen πεζή στην πόλη, προφανώς για να μην μετατραπεί η κηδεία της σε διαδήλωση.

Η επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων καταστολής στην κηδεία της Shireen στην Ιερουσαλήμ, την Παρασκευή 13/05/2022.
Φωτογραφία: Osama Eid. Δημοσιεύεται βάσει της αδείας CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication.