του Θόδωρου Κουτσουμπού

Σε μαζικές προσαγωγές μελών του ΣΒΕΟΔ, του μαχητικού σωματείου βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλου, προχώρησε η αστυνομία το πρωί της Παρασκευής 13/05, ενώ οι ίδιοι άνθρωποι προσήχθησαν και το μεσημέρι της ίδιας μέρας, όταν άπλωσαν τα πανό της εργατικής διαμαρτυρίας.

Το ΣΒΕΟΔ πραγματοποιούσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόλυση του εργαζόμενου της Γενικής Ταχυδρομικής. Ο εργαζόμενος Π.Γ. απολύθηκε εκδικητικά και τρομοκρατικά τρεις ημέρες μετά τη συμμετοχή του στη γενική απεργία της 6ης Απριλίου. Με την παράστασή τους οι εργαζόμενοι θέλησαν να διαμαρτυρηθούν απαιτώντας την επαναπρόσληψη του απολυμένου.

Η αστυνομία, ειδοποιημένη από τη διεύθυνση της εταιρείας και προφανώς με κυβερνητική εντολή, θέλησε να επιβάλει το δίκαιο του αφεντικού χωρίς καν δίκη, προσάγοντας τους συνδικαλιστές εργάτες. Πάνω από 20 άτομα προσήχθησαν και μεταφέρθηκαν με κλούβα από το κατάστημα της Γενικής Ταχυδρομικής (στη λεωφόρο Μεσογείων 201) στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου (Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής). Στην ερώτηση «γιατί μας προσάγετε» η απάντηση των αστυνομικών ήταν: «αυτή την εντολή έχουμε».

Με ανακοίνωσή του το ΣΒΕΟΔ αναφέρει:

Γενική Προσαγωγική – Η ΕΛΑΣ σε Διατεταγμένη Υπηρεσία της Κυβέρνησης και της Γενικής Ταχυδρομικής

Σήμερα σε προγραμματισμένη παρέμβαση του σωματείου μας (ΣΒΕΟΔ) και της Επιτροπής Εργαζομένων Γενικής Ταχυδρομικής, στο κατάστημα της οδού Λεωφ. Μεσογείων 201, η αστυνομία αποφάσισε να εφαρμόσει το ν.4808/21 (Χατζηδάκη) για την “προστασία” του συνδικαλισμού και της εργασίας.

Συγκεκριμένα, σήμερα 13/05/22 προσαχθήκαμε δύο φορές έως τώρα, την πρώτη στις 9:00 το πρωί και τη δεύτερη στις 13:00 για την παρέμβαση στήριξης και δημοσιοποίησης του εκδικητικά απολυμένου συνάδελφου Π.Γ.

Πλέον τις εργατικές διαφορές αναλαμβάνει να επιλύσει η αστυνομία, υπό την καθοδήγηση του συνδικαλιστικού της ασφάλειας και των εργοδοτών. Σε αυτό το πλαίσιο απαγόρευσε δια της διπλής προσαγωγής την παρέμβαση, θέλοντας προφανώς να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής στην ακηδεμόνευτη συνδικαλιστική δράση. Οι παρεμβάσεις μας για τη στήριξη του απολυμένου συναδέλφου Π.Γ. θα συνεχιστούν μέχρι και τη δικαίωση του, καθώς η απόλυση απεργού εξακολουθεί να είναι ηθικά, πολιτικά, συνδικαλιστικά και νομικά παράνομη.

Η κυβερνητική επιλογή φίμωσης του οριζόντιου αντιεραρχικού και αδιαμεσολάβητου συνδικαλισμού βάσης δε θα περάσει. Η πάγια πρακτική των κυβερνήσεων να αναβιώνουν το συνδικαλιστικό της ασφάλειας, όταν βρίσκονται σε αποδρομή θα ηττηθεί από το ίδιο το αδιέξοδο που δημιουργεί. Ο συνδικαλισμός ήταν είναι και θα είναι η απάντηση του κόσμου της δουλειάς απέναντι στις αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές πολιτικές.

Οργάνωση – Αντίσταση – Αλληλεγγύη.

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το ΣΒΕΟΔ.