Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα

Προς τους εργάτες ταχυμεταφορών της Ελλάδας, της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Προς όλο το διεθνές εργατικό κίνημα.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (Workers Revolutionary Party – Greece) υποστηρίζει πλήρως την εξαγγελθείσα διεθνή απεργία των εργατών ντελίβερυ που προκήρυξε το σωματείο ΣΒΕΟΔ στην Ελλάδα σε συνεργασία με αντίστοιχα σωματεία σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ευρύτερα. Η πρώτη διεθνής απεργιακή δράση των εργατών ντελίβερυ έχει προκηρυχθεί να γίνει την 1η Μάη 2022. Η Πρωτομαγιά, παγκόσμια ημέρα διεθνούς και διεθνιστικής δράσης των εργατών όλου του κόσμου, ορίστηκε ως εφαλτήριο για την διεθνή ανάδειξη των αιτημάτων και διεκδικήσεων του νέου προλεταριάτου.

«Είμαστε εργάτες ΜΙΑΣ πολυεθνικής ψηφιακής φάμπρικας, με διαφορετικούς εργοδότες. Μιλάμε διαφορετικές γλώσσες αλλά ζούμε και δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο. Έχουμε τα ίδια βάσανα, τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες ανάγκες», λέει η ανακοίνωση της ΣΒΕΟΔ. «Ούτε Έλληνες, ούτε ξένοι – απέναντι στα αφεντικά εργάτες ενωμένοι», είναι ένα από τα δημοφιλή συνθήματά τους.

Το σωματείο βάσης εργαζομένων οδηγών δικύκλου, ΣΒΕΟΔ, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 ηγήθηκε σε μια μεγάλη νικηφόρα απεργία στην πλατφόρμα e-food, στην Ελλάδα που αποφάσισε να μετατρέψει τις σχέσεις εξαρτημένης μισθωτής εργασίας σε εργασία freelancers, δήθεν ελεύθερων εργατών, ελεύθερων στην άγρια εκμετάλλευση, χωρίς κανένα εργατικό δικαίωμα. Από την ίδρυσή του το 2006 το σωματείο ΣΒΕΟΔ, λειτουργώντας με διαδικασίες εργατικής δημοκρατίας ως συνέλευση βάσης, έχει δώσει μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση και ανάδειξη των εργατικών/εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ταχυμεταφορές, για την κατοχύρωση του επαγγέλματος, κοινωνική ασφάλιση, ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενάντια στη βία των αφεντικών.

Τα τελευταία 40 χρόνια παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου, βαθαίνοντας την κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού, έφεραν στο προσκήνιο ένα νέο προλεταριάτο, των ταχυμεταφορών, κούριερ, εξωτερικών μεταφορέων, εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Η κρίση και η ανάγκη ταχύτερης κυκλοφορίας του κεφαλαίου προκάλεσαν μεγάλες αλλαγές στη δομή και λειτουργία του καπιταλισμού, και παράλληλα την μεταφορά μεγάλου μέρους της παραγωγικής διαδικασίας στις χώρες της Άπω Ανατολής. Οι μεταφορές και οι οδοί μεταφοράς αποκτούν νέα στρατηγική σημασία. Το νέο προλεταριάτο, αναδεικνύεται ως κομβικός κρίκος της καπιταλιστικής διαδικασίας παραγωγής/διανομής των προϊόντων της εργασίας. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται εναργέστερα η διεθνής φύση του προλεταριάτου και συνεπώς η ανάγκη διαμόρφωσης κοινής στρατηγικής και δράσης των εργαζομένων εργατών ντελίβερυ σε διεθνή κλίμακα.

Απέναντι στη φιλολογία των αφεντικών και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών «There Is No Alternative –ΤΙΝΑ» (Δεν Υπάρχει Εναλλακτική) έχουμε αποδείξει με τη δράση μας ότι το ΤΙΝΑ μπορεί να νικηθεί. Μπορεί να νικηθεί από εργάτες ενωμένους, αποφασισμένους, με καλή προεργασία στον κλάδο και στην κοινωνία. Έχουμε μπροστά μας αρκετό, αλλά και πολύ λίγο χρόνο, μέχρι τον Μάιο του 2022. Ας μη χάνουμε ημέρα στην προετοιμασία της κοινής διεθνούς απεργιακής δράσης σε όλες τις εταιρίες και πλατφόρμες ντελίβερυ σε όλο τον κόσμο.

Το ΕΕΚ απευθύνει κάλεσμα στα αντίστοιχα σωματεία όλων των χωρών και στις πρωτοπόρες διεθνιστικές εργατικές και επαναστατικές πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις για υποστήριξη της απεργίας των εργατών ντελίβερυ, με την οργάνωση μιας Παγκόσμιας Ημέρας διεθνούς και διεθνιστικής δράσης των εργατών όλου του κόσμου, την Πρωτομαγιά του 2022.

Ακολουθεί κείμενο και οι διεκδικήσεις της ΣΒΕΟΔ:

Ο στόχος: Η πρώτη διεθνής απεργία του επαγγέλματος

Συνάδελφοι/ισσες,

Η δράση μας συντονίζεται πανευρωπαϊκά καθώς έχει ήδη καλλιεργηθεί το κοινό έδαφος. Η εκμετάλλευση δεν γνωρίζει σύνορα οπότε επιβάλλεται η παράλληλη και συντονισμένη αντίσταση στους πολυεθνικούς εργοδότες μας σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είμαστε εργάτες ΜΙΑΣ πολυεθνικής ψηφιακής φάμπρικας, με διαφορετικούς εργοδότες. Μιλάμε διαφορετικές γλώσσες αλλά ζούμε και δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο. Έχουμε τα ίδια βάσανα, τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες ανάγκες.

Γι’ αυτό και την 1η Μαΐου 2022, στοχεύουμε οι μηχανές μας ν’ ανάψουν ταυτόχρονα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου. Κι οι δρόμοι,136 χρόνια μετά την Πρωτομαγιάτικη απεργία του Σικάγο, της γενέθλιας πόλης του παγκόσμιου ταξικού μας οράματος, να γεμίσουν από ένα κοινό αίτημα: μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους/ες.

8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος

Συνάδελφοι/ισσες,

ο κοινωνικός αυτοματισμός που στρέφει τον έναν ενάντια στον άλλο, η εξατομίκευση, ο κανιβαλιστικός ανταγωνισμός, η εργασία με ελεύθερο ωράριο που σημαίνει εργασία χωρίς ωράριο, είναι εχθροί της εργατικής συνείδησης, σε αντίθεση με την διεκδίκηση ελεύθερου χρόνου. Στο πρόταγμα οχτώ ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος εμπεριέχεται η πεμπτουσία της διεκδίκησης των εργατών του Σικάγο την 1η Μαΐου του 1886. Και να που σήμερα, ξανάρχεται στο προσκήνιο με την ίδια ορμή η αναγκαιότητα αυτής της «παλιάς» πλην όμως θεμελιώδους για την τάξη μας διεκδίκησης.

Συνάδελφοι/ισσες,

η συγκρότηση του λόγου και της σκέψης μας σε συνδυασμό με την πλήρη αποσάθρωση των εργοδοτικών επιχειρημάτων θα λειτουργήσει υπέρ μας και στο σήμερα και στο αύριο. Θα γίνουν το όπλο των εργαζόμενων που είτε έχουν ταξική συνείδηση είτε απλά σέβονται τον εαυτό τους και την εργασία τους. Οπότε ανοίγουμε τη συζήτηση και συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο/η. Η επικοινωνία, η συλλογική μας σκέψη και η αλληλεγγύη είναι όπλα απλά, καθημερινά και με απίστευτη δύναμη. Αποτελούν ένα ταξικό, εργατικό οδοστρωτήρα ενάντια στη βλακεία, την άγνοια, το ψέμα, τον εκβιασμό, το φόβο και την υποτίμηση.

Συνάδελφοι/ισσες,

να μην αφήσουμε ούτε σπιθαμή εργοδοτικού επιχειρήματος να δηλητηριάσει τη σκέψη και το όραμά μας, το μέλλον μας, το αύριο των παιδιών μας. Στις προκλήσεις και τη μιζέρια του ατομισμού, στους εργοδοτικούς λακέδες, απαντά η νίκη που μας χάρισαν η εργατική, συνδικαλιστική μας συγκρότηση και η ενότητα της τάξης μας. Δεν χρειάζεται να απαντήσουμε στη βία της άγνοιας με βία, δεν χρειάζονται φωνές, δεν χρειάζεται εκνευρισμός. Οι θέσεις μας αποτελούν τη νομοτέλεια ενός καλύτερου κόσμου δεν γίνεται να ηττηθούν γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Στην ιστορική συγκυρία που από κοινού διανύουμε έχουμε αποδεδειγμένα την κοινωνία με το μέρος μας. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες από εκατοντάδες κλάδους και επαγγέλματα που βλέπουν τον εαυτό τους στον αγώνα μας, στάθηκαν και στέκονται στο πλάι μας. Και για αυτό δεν μας κλονίζει το μίσος που πηγάζει από την ιστορικά προδιαγεγραμμένη ήττα των αντιπάλων μας. Απαντάμε με επιχειρήματα, διευρύνουμε τη σκέψη μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια όχι μόνο για μας αλλά για όλους τους εργαζόμενους/ες, για όλους τους πολίτες στη χώρα.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Σεπτέμβρης/Οκτώβρης 2021

AITHMATA

Τα αιτήματα που προβάλλει η ΣΒΕΟΔ είναι

  • Εργασιακές συμβάσεις σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από τα αφεντικά και τις διεθνείς πλατφόρμες, με εξασφάλιση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.
  • Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
  • Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.α. σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στην ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους.
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, Ένσημα Βαρέα Ανθυγιεινά, Εταιρικό κινητό και δίκυκλο).
  • Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων.
  • Τα κρίσιμα ζητήματα του επαγγέλματος

Α) Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όλους τους επαγγελματίες οδηγούς δικύκλου: ταχυμεταφορείς (κούριερ), ταχυδιανομείς (ντελίβερι) και υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών με δίκυκλο.

Β) Η υποδηλωμένη εργασία οργιάζει και ο νόμος Χατζηδάκη όχι μόνο δεν την περιορίζει αλλά την γιγαντώνει..

Γ) Ο αγώνας για την καθολική εφαρμογή του 4611/2019 και την υποχρεωτική παροχή εταιρικού οχήματος.

Δ) Τα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα στο επάγγελμά μας βαράνε κόκκινο.

Από τον αγώνα δρόμου στο δρόμο του αγώνα

Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα θα αλλάξουμε το επάγγελμα.