της Κατερίνας Μάτσα

Η φτώχεια αγκαλιάζει πια και τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Δύσης. Ο αριθμός των προσώπων που τους λείπουν τα στοιχειώδη για τη διατροφή τους αυξάνεται ραγδαία, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική. Η πανδημία έπληξε σκληρά τα «ευάλωτα» άτομα. Πέραν των ευάλωτων από άποψη υγείας ή ηλικίας υπήρχαν και τα ευάλωτα από άποψη εργασιακής κατάστασης. Οι εργαζόμενοι επισφαλώς, με προσωρινές συμβάσεις, ανασφάλιστοι, αυτοαπασχολούμενοι και άλλοι, πού έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας και βρέθηκαν, από τη μια μέρα στην άλλη, στο δρόμο.

Στην Ιταλία, ο ένας στους πέντε Ιταλούς ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Μέσα στο 2020 ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με το 2019 (Financial Times – 9/8/21). Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους επιβιώνουν χάρη στις Τράπεζες Τροφίμων, που έχουν δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων, τα μέλη της Ομοσπονδίας παρείχαν τρόφιμα σε 13 εκατομμύρια άτομα μέσα στο 2020, δηλαδή σε 35% περισσότερα από το 2019.

Στις ΗΠΑ, οι Τράπεζες Τροφίμων παρέχουν τρόφιμα σε 35% περισσότερα άτομα, σε σχέση με το 2019.

Με αυτά τα δεδομένα, όλοι αναρωτιούνται τί θα γίνει μετά την πανδημία του κορονοϊού, όταν λήξουν τα διάφορα πακέτα οικονομικής στήριξης. Η υπερχρέωση κρατών και επιχειρήσεων θα φέρει νέα πακέτα λιτότητας, πληθωρισμό, αύξηση των τιμών των τροφίμων, ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και πείνα.

Η κλιματική καταστροφή, που συντελείται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τον παρατεταμένο καύσωνα, τις εκτεταμένες πυρκαγιές, την καταστροφή των καλλιεργειών, οδηγεί αναπόφευκτα, σε αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές. Οι συνέπειες αφορούν τόσο τις «πλούσιες» χώρες του Βορρά, όσο και τις φτωχές του Νότου.

Κατά τον οικονομολόγο του ΔΝΤ Christian Bogmans, οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 4,5% , μέχρι τέλους του 2022 (FT 9\8\21).

Aν το 2020, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είχε επαρκή -ποσοτικά και ποιοτικά- τροφή, μπορούμε να φαντασθούμε τις δραματικές διαστάσεις που πρόκειται να πάρει το φαινόμενο τα αμέσως επόμενα χρόνια! Η ανθρωπότητα οδηγείται σε λιμοκτονία, την ίδια στιγμή που οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αυξάνουν τις περιουσίες τους κατά κάποια τρισεκατομμύρια!!

Η ανθρώπινη επιβίωση είναι αδύνατη στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Η ελπίδα βρίσκεται στην κοινωνική επανάσταση και στη νίκη του παγκόσμιου σοσιαλισμού