ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συγκέντρωση και πορεία εκατοντάδων φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Απριλίου στην Αθήνα. Οι διαδηλωτές στα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, των συλλόγων δασκάλων, μαθητικών κινήσεων που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ξεκίνησαν στις 18:30 από τα Προπύλαια, ανεβαίνοντας την Σταδίου προς το Σύνταγμα. Είχαν προηγηθεί μισή ώρα νωρίτερα, φοιτητές, μαθητές και ορισμένες ΕΛΜΕ που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, το μπλοκ του οποίου ξεκίνησε από τα Προπύλαια και προχωρώντας με αντίστροφη κατεύθυνση την Πανεπιστημίου προς τα πάνω. 

Το άθλιο νομοσχέδιο τουλάχιστον 1000 σελίδων του Γαβρόγλου που κατατέθηκε την Μεγάλη Δευτέρα, και με ταχείες διαδικασίες ψηφίστηκε την Μ. Τρίτη 23 Απριλίου. Η προκήρυξη της Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας και του ΕΕΚ, που μοιράστηκε στην πορεία της 22 Απριλίου, γράφει:
ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ-ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΑΤΕΡΓΟ
Να μην περάσει η αντι-εκπαιδευτική παρέμβαση
της υπό κατάρρευση κυβέρνησης !
Στους δρόμους μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Τη Μ. Δευτέρα αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας να βάλει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο και το νέο εξεταστικό σύστημα. Και αυτό ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες αλλά και οι Ευρωεκλογές και αναμένονται το πολύ έως το ερχόμενο Φθινόπωρο οι εθνικές εκλογές, στις οποίες αναμένεται να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα η διαφαινόμενη αυτή ήττα του δεν θα οφείλεται σε κάποια δεξιά αντίδραση (ακόμα και αν η ΝΔ βγει πρώτη, επειδή πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι επειδή… ανεβαίνει η ίδια), αλλά στην προδοσία των μεγαλύτερων προσδοκιών σε σχέση με εκείνα που υποσχέθηκε στο λαό.

Από αυτήν την άποψη, η σημερινή κυβέρνηση, δεν έχει καμία “λαϊκή νομιμοποίηση” να περάσει ένα ακόμα νομοσχέδιο, πολλώ δε μάλλον που αυτό πλήττει βάναυσα τον δημόσιο, μαζικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Είναι η ίδια κυβέρνηση που κάνει επιχειρήσεις -σκούπα στα Εξάρχεια (την ίδια ώρα που υποτίθεται φτιάχνει μέτωπο κατά της ακροδεξιάς…), που υπονομεύει το ακαδημαϊκό άσυλο, που κλείνει σχολές στην επαρχία.
Γι’ αυτό το νομοσχέδιο Γαβρόγλου δεν πρέπει να περάσει. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να ανατραπεί από τα κάτω και από τα αριστερά, από το εργατικό – λαϊκό κίνημα, με βάση το δικό του πρόγραμμα διεκδικήσεων, με προοπτική της δική του εξουσία.

Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν τη μάχη ενάντια στα Μνημόνια και πιο πριν ενάντια στο νόμο -πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, πρέπει ξανά να βγουν στο δρόμο όχι μόνο ενάντια στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και την πιθανή αυριανή (δηλ. της ΝΔ και των πιθανών συμμάχων της) που ετοιμάζει νέα επίθεση στην δημόσια παιδεία σαν και εκείνη της κυβέρνησης Καραμανλή το 2006 -2007.

Την επίθεση αυτή έχει ξεκινήσει από τώρα η υπό κατάρρευση κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -λίγο πριν πέσει. Τους προηγούμενους μήνες εξήγγειλε την κατάργηση των πανελληνίων, αλλά με τον νέο νόμο τις εντείνει!
Ο υπουργός παιδείας Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι η ισχύς του νέου νομοσχεδίου αφορά μόνο τους μαθητές της Β’ Λυκείου, οι οποίοι καλούνται να καταθέσουν μηχανογραφικό, με μόνο 10 επιλογές, χωρίς όμως να ξέρουν με ποιό ακριβώς σύστημα θα δώσουν εν τέλει πανελλήνιες.
Δημιουργείται ένα ακόμα πιο εντατικό σχολείο – εξεταστικό κάτεργό, το οποίο απωθεί τους μαθητές από το να περάσουν στα πανεπιστήμια.
Το νέο σύστημα δεν καταργεί τις πανελλήνιες, ούτε όμως επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ – ΤΕΙ. Αντιθέτως εισάγει νέους ταξικούς φραγμούς με διπλές εξετάσεις, πανελλαδικές για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και τοπικές για την απόκτηση του απολυτηρίου.
Την ίδια στιγμή κατηγοριοποιεί τις σχολές σε υψηλής και χαμηλής ζήτησης (Α και Β κατηγορίας), ετοιμάζοντας τις δεύτερες για ένα νέο γύρο λουκέτων και συγχωνεύσεων.
Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζεται μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς θεσμοθετεί πως οι συχνά απομακρυσμένες σχολές (κυρίαρχα ΤΕΙ), με χαμηλές βάσεις, χωρίς υποδομές και καθηγητές αλλά ακόμα συχνότερα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, κατατάσσονται πρακτικά σε σχολές ”Β’ κατηγορίας”. Ήδη ένας νέος γύρος συγχωνεύσεων των ΤΕΙ έχει ξεκινήσει.
Ταυτόχρονα με τον νέο νόμο, οι μαθητές που δεν συμπλήρωσαν μηχανογραφικό στην Β’ Λυκείου, αποκλείονται από την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδια ώρα, η μία μετά την άλλη σχολή της περιφέρειας καταρρέει (ελλείψει πόρων και φοιτητών) ή ακόμα και κλείνει. Η κυβέρνηση θέλει οι μαθητές είτε να τα παρατήσουν, είτε να ακολουθήσουν τις δραματικά υποβαθμισμένες επαγγελματικές/τεχνικές σχολές (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ) της μαθητείας (δηλ. απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας). Μ΄ άλλα λόγια τους ”ετοιμάζει” για την ”πραγματική” οικονομία της ελαστικής και φθηνής δουλείας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού ψήφισε και εφάρμοσε το 3ο Μνημόνιο, αφού ψήφισε και εφαρμόζει το μόνιμο Μετα-Μνημόνιο εντός της ”φυλακής” της ευρωζώνης και της ΕΕ, αφού πρόσδεσε ακόμα περισσότερο τη χώρα στο άρμα της ΝΑΤΟ -Αμερικάνικης δολοφονικής μηχανής, δεν έχει τίποτα να υποσχεθεί στην νέα γενιά, που φοιτά σε σχολεία χωρίς καθηγητές, σε πανεπιστήμια που καταρρέουν ή/και εργάζεται μαύρα και επισφαλώς, και έχει απέναντι της την μαζική ανεργία. Κανένα μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει για την νεολαία, αν δεν ανατρέψει το σύστημα που γεννά την ανεργία, την φτώχεια και την εξαθλίωση.
Η νεολαία πρέπει να δώσει ηχηρή απάντηση. Καμία υποβάθμιση των σχολών και των σχολείων. Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
• Όχι στο νέο λύκειο! Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς.
• Να ακυρωθεί ο νόμος Γαβρόγλου , να σταματήσουν άμεσα οι συγχωνεύσεις – λουκέτα σχολών και να αποτραπούν τα νέα μνημονιακά μέτρα. Για μία Δημόσια Δωρεάν Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση για όλους. Για την αναδιοργάνωση της παιδείας και της κοινωνίας σε σοσιαλιστικές βάσεις
• Να ανατραπεί η κυβέρνηση, να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό

 

EEK-OEN