του Ερνέστο Αγγελή

Το φοιτητικό κίνημα και οι εκπαιδευτικοί, προχώρησαν σήμερα Πέμπτη 15 Απρίλη σε διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά τερατουργήματα της κυβέρνησης. Όχι μόνο όμως η διατράνωση της αποφασιστικότητας ότι δεν πρόκειται να περάσει ο «νόμος-πλαίσιο» αλλά και η απαίτηση να συνεχιστεί σε ένα άλλο επίπεδο η αναμέτρηση με την Κυβέρνηση, εκδηλώθηκε στην σημερινή πορεία.

Τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων ήταν γεμάτα με νεανικό κόσμο που μαζικά κατέβηκαν στον δρόμο από διάφορες περιοχές της Αθήνας. Οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών είχαν κινητοποιήσει επίσης ένα δυναμικό εκατοντάδων εργαζομένων που έκαναν στάση εργασίας. Με πανό ήταν το Συντονιστικό Αναπληρωτών εκπαιδευτικών και άλλες ομάδες και συλλογικότητες της αριστεράς. Το τελευταίο μπλοκ ήταν από την κατάληψη του Πολυτεχνείου, με εκατοντάδες ανθρώπους που παίρνουν μέρος στην κατάληψη να βγαίνουν στον δρόμο, με κεντρικό σύνθημα ενάντια στην αστυνομοκρατία, την κατάργηση του ασύλου και τις διαγραφές.

Η πορεία κινήθηκε προς το Σύνταγμα, με πολύ δυναμισμό κατά τη διάρκειά της και στο ύψος της βουλής φωνάχτηκαν συνθήματα συνεχίζοντας μετά με κατεύθυνση προς τα Προπύλαια. Η αστυνομία που είχε κλείσει με κλούβες τον δρόμο στο ύψος των λουλουδάδικων και στον πεζόδρομο απέναντι από την πλατεία Συντάγματος, δεν τόλμησε κάποια επιχείρηση.

Το ΕΕΚ-Τροτσκιστές ήταν στην διαδήλωση με πανό που έγραφε: «Κάτω ο νόμος-πλαίσιο και η κυβέρνηση που το νομοθέτησε» και τα μέλη του έδωσαν εκατοντάδες προκηρύξεις, από την αρχή της διαδήλωσης, κατά τη διάρκεια της πορείας και ως το τέλος της. Στην Θεσσαλονίκη υπήρξε χτύπημα της αστυνομίας και σοβαρός τραυματισμός διαδηλωτή.