Πανελλαδική πορεία για τις άδειες των πολιτικών κρατουμένων

Βόλος
Πανελλαδική πορεία για τις άδειες των πολιτικών κρατουμένων
Κυριακή, 31 Μάρτη, 5 μ.μ., πλ. Ελευθερίας-Βόλος

Πανελλαδική πορεία θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο από την “Συνέλευση Αλληλεγγύης στον πολιτικό κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα” μετά την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου για την χορήγηση του κρατούμενου της 17Ν, Δ. Κουφοντίνα, που βρίσκεται στις Αγροτικές Φυλακές Βόλου.
Η νέα ερμηνεία του σωφρονιστικού κώδικα για την χορήγηση των νόμιμων αδειών εν αφορά μόνο τον Δ. Κουφοντίνα αλλά όλους τους πολυ-ισοβίτες όπως είχε δηλώσει και η δικηγόρος του κ. Κούρτοβικ. Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλές ημέρες για να κοπεί άδεια ποινικού πολυ-ισοβίτη με το ίδιο σκεπτικό.
Με ανακοίνωσή της στις 3/3/2019 η ΚΟ Βόλου του ΕΕΚ αναφέρει ότι:

«O Δημήτρης Kουφοντίνας, καταδικασμένος σε πολλαπλά ισόβια πληροί όλους τους όρους για την χορήγηση της προβλεπόμενης από το νόμο ολιγοήμερης άδειας από τις φυλακές. Έξι φορές του έχει χορηγηθεί η προβλεπόμενη άδεια και ο ίδιος τήρησε τους όρους αυτής.
Στη νέα του αίτηση που υποβλήθηκε (19/2/19) στις Αγροτικές Φυλακές Βόλου (Κασσαβέτειας) όπου κρατείται, όπως και πριν από την λήψη της πρώτης του άδειας, ο εισαγγελέας του Πειθαρχικού Συμβουλίου της φυλακής διαφώνησε κι έτσι το αίτημά συζητήθηκε την 21/2/19 από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου το οποίο με το βούλευμα 37/2019 απέρριψε το αίτημα για τη χορήγηση αδείας.
Η καινοφανής απόφαση στηρίζεται στην έλλειψη “μεταμέλειας” αν και αυτό δεν προβλέπεται από το νόμο. Η ομολογία της μεταμέλειας είναι η ανάλογη Δήλωση Μετάνοιας που ζήταγε από όλους τους κομμουνιστές το μετεμφυλιακό αστικό κράτος. Το σκεπτικό της απόφασης δημιουργεί και μια νέα ερμηνεία του Σωφρονιστικού Κώδικα (άρθρο 55), ότι δεν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου γιατί αυτός δεν αναφέρεται ρητά σε πολυ-ισοβίτες!
Η συγκεκριμένη ερμηνεία κλείνει την πόρτα των αδειών που προβλέπει ο νόμος για όλους τους κρατούμενους κι αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για όλους όσους επικαλούνται ότι οφείλουμε να αγωνιστούμε και να πιάσουμε ξανά το κόκκινο κι επαναστατικό νήμα των αγώνων αν θέλουμε να γλυτώσουμε από τα βάσανα των μνημονίων, του πολέμου, του εθνικισμού και του ρατσισμού.
Η συγκεκριμένη απόφαση τελεί υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που με τις οδηγίες της αμερικάνικης πρεσβείας στα πλαίσια της “ευτυχούς” συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα και στην εξόρυξη πετρελαίου, επιθυμεί να μην ταράξει τα νερά του δεξιού ακροατηρίου, ειδικά ενόψει των τριπλών ή τετραπλών εκλογών του Μαΐου. Η πρόσφατη πολυπληθής μετεγκατάσταση αμερικάνικων στρατευμάτων στην περιοχή του Βόλου (Στεφανοβίκειο, στρατόπεδο Γεωργούλας) δημιουργεί νέες υποχρεώσεις στην κυβέρνηση των yesmen ακόμα κι αν ο Καμμένος δεν είναι στην κυβέρνηση.»
Στην πορεία καλεί η Πρωτοβουλία Βόλου για τις άδειες των πολιτικών κρατουμένων και η ΚΟ Βόλου καλεί όλους/ες να συμμετάσχουν στην πορεία για να χορηγηθεί η άδεια στον Δ. Κουφοντίνα και να καταργηθεί το εισαγγελικό βέτο στις άδειες των κρατουμένων το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί να καταργήσει…
Γιάννης Πευκιώτης