ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - 7η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Την 7η εβδομάδα απεργίας διαρκείας διανύουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας ήδη αποφασίσει την παράτασή της μέχρι και την Παρασκευή 1η Νοέμβρη. Όπως και οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων όλης της χώρας (και του Πολυτεχνείου), αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις που όχι απλά βάζουν ταφόπλακα στα Πανεπιστήμια και στην Παιδεία, αλλά στέλνουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Αυτός ο αγώνας τονίζει τα χαρακτηριστικά που, εκ των πραγμάτων, παίρνουν σήμερα, όλοι οι αγώνες που πυροδοτούνται από τη μνημονιακή λαίλαπα: είναι αγώνες μέχρις εσχάτων, χωρίς περιθώρια υπαναχώρησης.
Από την μια, οι εργαζόμενοι ξέρουν πως δεν μπορούν να κάνουν πίσω, γιατί τους περιμένει η σίγουρη απόλυση. Ακόμα και σε ένα κλάδο που δεν φημιζόταν για τη μαχητικότητα του, κατάφεραν να γίνουν το σημείο αναφοράς της ταξικής πάλης σε όλη την χώρα, βαδίζοντας προς την 8η βδομάδα απεργίας, κι ακυρώνοντας για πρώτη φορά κάθε πανεπιστημιακή λειτουργία, μεταξύ άλλων και τις εγγραφές πρωτοετών.
Από την άλλη, η κυβέρνηση, παρά τους ψευτο-λεονταρισμούς απέναντι στη Τρόικα σε σχέση με τα νέα μνημονιακά μέτρα που θα έρθουν, τώρα είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει πειθήνια και με κάθε μέσο τα ήδη συμφωνημένα, δηλαδή τις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, μέρος του οποίου αποτελεί η καθημαγμένη Παιδεία. Η σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων την έριξε με την πλάτη στον τοίχο, χωρίς να ξέρει πώς να την αντιμετωπίσει. Αφού δεν κατάφερε να αποσπάσει τις λίστες των ονομάτων από τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, ως έσχατη λύση, σκαρφίστηκε το κάλεσμα για ηλεκτρονική απογραφή των εργαζομένων. Από τους 1968, απογράφηκαν οι 1700, με τους υπόλοιπους να «τιμωρούνται» με αργία – μια κυβερνητική  τιμωρία εντελώς  παράνομη αφού η «ηλεκτρονική απογραφή» καταστρατηγεί το δικαίωμα στην απεργία απαιτώντας από απεργούς να τελέσουν διοικητική πράξη ενώ  απέχουν  από την εργασία. Ταυτόχρονα, αυτή η τιμωρητική μέθοδος αποτελεί «μπούσουλα» που θα εφαρμοστεί από εδώ και μπρος σε όλο το Δημόσιο Τομέα, εντασσόμενη με Νόμο στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.
Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια μας δείχνουν τον δρόμο. Καμιά υποχώρηση μπροστά στη καταστροφή της ζωής μας. Για να νικήσουν όμως πρέπει να σπάσει η αγωνιστική απομόνωση, να μπουν κι άλλοι κλάδοι στον αγώνα, ιδιαίτερα αυτοί που τώρα αντιμετωπίζουν τις διαθεσιμότητες. Πρέπει τα Πανεπιστήμια να μεταβληθούν σε Κέντρα Αγώνα, συσπειρώνοντας διδακτικό προσωπικό, φοιτητικούς συλλόγους, άνεργη κι εργαζόμενη νεολαία. Να δυναμώσουμε τις περιφρουρήσεις, να στηρίξουμε τις διαδικασίες και τις αποφάσεις των απεργιακών επιτροπών, να βάλουμε φραγμό στα γραφειοκρατικά παιχνίδια κάθε απόχρωσης, να παλέψουμε για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για την ανατροπή αυτής της άθλιας κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Κ. Αποστολόπουλος