Πανεπιστήμια : Καταδικάζουν την "ανομία", στοχεύουν στο Άσυλο

 

Δεν στέγνωσε καλά – καλά το μελάνι από το πόρισμα Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση της “ανομίας” στα πανεπιστήμια και άρχισαν οι γνωστοί, ”καλοθελητές” προστάτες της αστικής ”νομιμότητας” να εφαρμόζουν το δικό τους ”πόρισμα”.

Ο λόγος για τις αρχές της Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Οι μεν με πρόσχημα το παράνομο εμπόριο έξω από την ΑΣΟΕΕ και οι δε με πρόσχημα την κατάληψη ενός χώρου της Φιλοσοφικής από τη φοιτητική ομάδα του αναρχικού ”Ρουβίκωνα” έλαβαν τα πρώτα μέτρα : Έκλεισαν την ΑΣΟΕΕ και έκαναν ”ανθρώπινη αλυσίδα” στη Φιλοσοφική. Στόχος τους δεν είναι η “ανομία”‘, αλλά το Άσυλο.
Από κοντά και οι καθεστωτικές φοιτητικές παρατάξεις της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη και του Γεωργιάδη (ΔΑΠ) και του υπόλοιπου… ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ).

Την ίδια ώρα, η αστική δεξιά εφημερίδα ”Καθημερινή” δεν αφήνει μέρα που να μην σχολιάσει τις ”ανομίες” στα Πανεπιστήμια, την ίδια ώρα που δημοσιεύει εκθέσεις για το πόσο αχρείαστοι είναι για την ελληνική οικονομία οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων… Προφανώς δεν είναι ”αχρείαστοι” οι απόφοιτοι των ιδιωτικών σχολείων και κολεγίων, στα οποία στέλνει τα παιδιά της η ελληνική αστική τάξη, τα συμφέροντα της οποίας στηρίζει η ”Καθημερινή”. Γι’ αυτά τα παιδιά υπάρχει άμεση και, χωρίς κανένα κόπο, και μάλιστα ισόβια επαγγελματική και οικογενειακή αποκατάσταση…

Όλοι οι άλλοι νέοι που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, μπορούν να… περιμένουν, να χτυπούν κλειστές πόρτες, να υπόκεινται σε εξευτελισμούς και να βρίσκουν μετά 2-3 χρόνια αναζήτησης δουλειά, είτε χαμηλοαμειβόμενη, είτε “μαύρη”, είτε άσχετη με το αντικείμενο σπουδών τους, είτε ακόμα και απλήρωτη.
Και δεν φτάνει αυτό, αλλά αν κάποιος φοιτητής αντιληφθεί όλα αυτά που τον περιμένουν στην αγορά εργασίας νωρίτερα, είτε δει να συμβαίνουν οι ίδιες αθλιότητες και μέσα στην ”αγορά” του πανεπιστημίου δεν πρέπει να ”ψαχτεί” πώς θα αντιδράσει.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο που σε άλλο δημοσίευμά της η ίδια εφημερίδα ανέφερε πως αν ο Μητσοτάκης εκλεγεί Πρωθυπουργός, θα καταργήσει ουσιαστικά τις φοιτητικές παρατάξεις, καθώς οι εκπρόσωποι στο Διοικητικό Συμβούλιο των Φοιτητικών Συλλόγων θα εκλέγονται με ”σταυρό” σε ενιαία λίστα υποψηφίων.
Με άλλα λόγια, η καταστολή την οποία κλιμακώνουν οι αστικοί κύκλοι για τα πανεπιστήμια είναι συνολική : Ξεκινά από τους αυτοδιαχειριζομένους κατειλημμένους χώρους (όπως αυτός του ”Ρουβίκωνα”), περνά από στον κοινωνικό ρόλο των ΑΕΙ -ΤΕΙ και καταλήγει στον περιορισμό και των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων των φοιτητών. Τι κάνει για όλα αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Στρώνει το δρόμο για τη Δεξιά.
Γι’ αυτό ετοίμασε το πόρισμα Παρασκευόπουλου το οποίο βάζει στο στόχαστρο όχι μόνο τους κατειλημμένους χώρους των πανεπιστημίων, αλλά τις Καταλήψεις των πανεπιστημίων με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων.

Γι’ αυτό, η πρόσφατη έκθεση ”Αξιολόγησης” των σχολών μιλούσε για φοιτητικό υπερ-πληθυσμό. Γι’ αυτό ο Υπ. Παιδείας, Γαβρόγλου, ετοιμάζει νομοσχέδιο που οδηγεί στη μείωση των εισακτέων και στην κατηγοριοποίηση των σχολών.

Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο στη Δεξιά και η Δεξιά ετοιμάζεται να σκορπίσει νέα κύματα καταστολής ενάντια στο φοιτητικό κίνημα (τα οποία θα ωχριούν μπροστά σε εκείνα της περιόδου 2006-2007), ολοένα και περισσότεροι φοιτητές δεν μπορούν να βρουν στέγη ή τη χρυσοπληρώνουν.

Οι Φοιτητικές Εστίες είναι υπό πλήρη κατάρρευση και τα ενοίκια ανεβαίνουν ασταμάτητα ελέω airbnb και της πλήρους αδιαφορίας της κυβέρνησης.
Αρκετά! Οι φοιτητές πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
* Να απαιτήσουν τώρα δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους και ανέγερση νέων κρατικών Εστιών και μέχρι τότε επιδότηση του 100% ενοικίου.
* Να μην περάσει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου.
* Να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς ταξικούς -χωρίς εξεταστικούς φραγμούς.
* Να παλέψουν για παιδεία στην υπηρεσία του λαού, όχι του κεφαλαίου.
* Να ανατραπεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
* Να μην περάσει η δεξιά αντίδραση, η ΝΔ και οι φασίστες. Να ανοίξει ο δρόμος για μία εργατική σοσιαλιστική διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση.
Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας
Νοέμβρης 2018