ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ.

 

Το μητροπολιτικό –και όχι μόνο– τοπίο αναβαθμίζεται κατασταλτικά με το τελευταίο αστυνομικό πλάνο Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ (Πρόγραμμα, Ελεγχόμενης, Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 24ωρες αστυνομικές περιπολίες σε κάθε περιοχή της χώρας. Πρόκειται για ένα πλάνο οργανωμένο ανά δήμο, οι εμπνευστές του οποίου λαμβάνουν καλά υπόψη τους τις τοπικές –ταξικές– πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες. Το σκεπτικό του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η ξεκάθαρη και εμφανής παρουσία της αστυνομίας σε κάθε γειτονιά με τρόπο που να γίνεται σαφές πως ο κρατικός μηχανισμός βαστάει όλο και πιο γερά.

Με κύριο επιχείρημα την πρόληψη της παραβατικότητας και την πάταξη της εγκληματικότητας, από δω και πέρα το αίσθημα θα είναι περισσότερος έλεγχος, περισσότερη επιτήρηση και ακόμα περισσότερη καταστολή.

Η γενικευμένη αίσθηση φόβου που συστηματικά καλλιεργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από την κρίση του καπιταλισμού επιχειρείται να συμπληρωθεί/υποκατασταθεί με αστυνομική τρομοκρατία που βαπτίζεται ”ασφάλεια”. Για άλλη μια φορά η «προάσπιση της ατομικής ιδιοκτησίας» τίθεται ως κρατική προτεραιότητα βρίσκοντας το αποτελεσματικότερο άλλοθι ώστε να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα της αστικής δημοκρατίας.
Η σύγχρονη καπιταλιστική πραγματικότητα αντιστρέφεται τη στιγμή που η τρομοκρατία του κατασταλτικού μηχανισμού προσπαθεί να αποκαταστήσει την τρομοκρατία της ανεργίας, την τρομοκρατία της επισφαλούς και ανασφάλιστης εργασίας, την τρομοκρατία της μη καταβολής των δεδουλευμένων, την τρομοκρατία και τον εκβιασμό της μισθωτής εργασιας και του κεφαλαίου.

Η κυρίαρχη ανασφάλεια, ο εσωτερικευμένος φόβος, δηλαδή οι τοξικές επιπτώσεις της διάρρηξης των κοινωνικών σχέσεων προβάλλονται στο πρόσωπο του άλλου ανθρώπου κατασκευάζοντας κινδύνους και απειλές.

Επιπλέον η θεωρία των δύο άκρων -το επιχείρημα της αστικής δημοσιογραφίας- η εξίσωση δηλαδή του παρακρατικού ρόλου της μαφίας με δυνάμεις του κινήματος όπως τους ”αναρχικούς” που τόσο συχνά επικαλούνται, έρχεται να αιτιολογήσει τέτοιες πρωτοβουλίες της Ε.Λ.Α.Σ. και της κατά τα άλλα ”αριστερής” κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Δεν υπάρχουν λοιπόν δύο άκρα και ο μονόδρομος που επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν. Δεν αποκαθίσταται η φτώχεια και η ανασφάλεια με περισσότερη αστυνομία.

Ο ουσιαστικός κίνδυνος που γεννά επιμέρους κινδύνους είναι η τρομοκρατία του καπιταλισμού. Από αυτή κινδυνεύουμε και αυτή οφείλουμε να τσακίσουμε. Το μόνο έγκλημα δηλαδή είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, και η μάχη ενάντιά του είναι η μόνη εγγύηση για το πέρασμα σε μια αταξική κοινωνία χωρίς κλέφτες και αστυνόμους.

Β.Κ.