ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Παραπομπή σε δίκη της X.A. ως εγκληματικής οργάνωσης

Tην παραπομπή σε δίκη 70 στελεχών της ναζιστικής X.A. ως εγκληματικής οργάνωσης ζήτησε ο εισαγγελέας Nτογιάκος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι 18 βουλευτές που είτε ηγούνταν στις δολοφονικές επιθέσεις είτε σαφώς γνώριζαν τον εγκληματικό ρόλο της οργάνωσης.
Tην παραπομπή θα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο σε διάστημα ενός μήνα.
Στο 700 σελίδων πόρισμα περιγράφονται σκηνές από την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την ομάδα του «πυρηνάρχη» της Nίκαιας Γ. Πατέλη. Στο δολοφονικό καρτέρι θανάτου είχαν κινητοποιηθεί όλοι οι τοπικοί ναζιστές.
«Τρία τουλάχιστον άτομα με μαύρα ρούχα, παντελόνια παραλλαγής, άρβυλα και ξυρισμένα κεφάλια, στέκονταν όρθια ακριβώς απέναντι από την είσοδο της καφετέριας και ανέμεναν την έξοδο του Π. Φύσσα. Το ένα εξ αυτών κρατούσε στα χέρια του ένα στειλιάρι, το άλλο ένα ρόπαλο και το τρίτο μια σιδερογροθιά, ενώ τα δύο φορούσαν κουκούλες τύπου full face», αναφέρει ο εισαγγελέας και προσθέτει πως άρχισαν τις ύβρεις και τις απειλές.
Ο Π. Φύσσας είπε στους φίλους του να φύγουν ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη συμπλοκή· δέχεται χτυπήματα από τους χρυσαυγίτες και ενώ είναι σχεδόν εξουδετερωμένος φτάνει ο Γ. Ρουπακάς, ο οποίος «με γρήγορες κινήσεις εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι δύο – τρία μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν επιτεθεί και κρατούσαν τον Π. Φύσσα, με ένα μαχαίρι που κρατούσε ήδη πριν ακόμη βγει από το αυτοκίνητο, επιτέθηκε κατ’ αυτού, από τον οποίο τον χώριζε πολύ μικρή απόσταση ολίγων βημάτων. Αγκαλιάζοντάς τον, κατά τρόπο τινά, τον έπληξε δύο φορές στο αριστερό ημιθωράκιο, στο ύψος της καρδιάς και μία φορά στο μηρό και επέστρεψε στο αυτοκίνητό του επιχειρώντας να διαφύγει».
Oι Λαγός, οργανωτής και του χτυπήματος κατά μελών του KKE στο Πέραμα, όπως και της ρατσιστικής επίθεσης κατά των Aιγυπτίων ψαράδων επίσης στο Πέραμα, ο Kασιδιάρης, και άλλοι, υπό την εποπτεία του ίδιου του «φύρερ» Mιχαλολιάκου έδιναν τις εντολές στα «τάγματα εφόδου» των ναζί.
Πάντως, δεν φαίνεται να ανιχνεύονται οι στενές σχέσεις των ναζιστών με εφοπλιστές και οικονομικά συμφέροντα, η δράση τους στα κυκλώματα προστασίας (μπράβοι της νύχτας). Ούτε η στενή σχέση τους με δυνάμεις μέσα στην αστυνομία και το στρατό, απ’ όπου προέρχονταν και οι εκπαιδευτές τους, ούτε οι σχέσεις τους με τις περίεργες εταιρίες security. Φυσικά, η εισαγγελική πρόταση δεν εξετάζει τις στενές σχέσεις με το «σάπιο πολιτικό σύστημα», τη χρηματοδότηση από αυτούς και σχέσεις όπως αυτές του Μπαλτάκου με τον  Κασιδιάρη. Ούτε η ιδιαίτερη προστασία που παρέχεται στους προφυλακισμένους στον Κορυδαλλό, εν αντιθέσει με την μεταχείριση που επιφυλάσσει σύστημα στους κατηγορούμενους του αριστερο-αναρχικού χώρου.