Παρατείνεται η πολιτική κρίση στη Γερμανία

 

 

Κλειδί ο ρόλος των Σοσιαλδημοκρατών

 

 

Για 8η εβδομάδα το πολιτικό σύστημα στη Γερμανία δεν μπορεί να αναδείξει κυβέρνηση.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ της Μέρκελ, του Ζέεχοφερ και του Σουλτζ δεν φαίνεται να οδήγησε σε κάποιο ξεκάθαρο «οδικό άξονα» για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών.

Η πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών για «Συνασπισμό Συνεργασίας» (Kooperations-Koalition ή Κο.Κο.) και όχι «Μεγάλο Συνασπισμό» (Grosse Koalition – Gro.Ko.)  δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτός από τους άλλους συνομιλητές τους.

Η πρόταση αυτή προβλέπει τη συμφωνία μεταξύ των παραπάνω κομμάτων σε ορισμένα μόνο σημεία, ενώ για τα υπόλοιπα θα πρέπει να εξασφαλίζεται συμφωνία εντός της ομοσπονδιακής βουλής.

Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρεί ο Σοσιαλδημοκράτης Σουλτζ να ξεπεράσει τις αντιδράσεις εντός του κόμματος ενάντια σε άλλο ένα «Μεγάλο Συνασπισμό» με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Αν και ο ίδιος επανεκλέχθηκε πρόεδρος στο SPD και κατάφερε να πάρει το πράσινο φως από το συνέδριο του κόμματός του για έναρξη συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης, κάθε άλλο παρά ισχυρή είναι η θέση του.

Και αυτό γιατί το SPD όχι απλά έχασε επιρροή στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, αλλά η ίδια τάση καταγράφηκε και σε μια σειρά εκλογές σε κρατίδια, στα οποία συγκυβερνεί.

Εξάλλου, συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες σε ομοσπονδιακό επίπεδο στα 8 από τα τελευταία 12 χρόνια και «προκοπή δεν είδε».

Εξάλλου, όπως ο ίδιος ο Σουλτζ παραδέχθηκε στην ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματός του, οι Σοσιαλδημοκράτες από το 1998, έχουν χάσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο 10 εκατομμύρια ψήφους. 

Δεν είναι και… λίγοι, για να προκαλέσουν υπαρξιακή κρίση στο παλαιότερο κόμμα όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δ.Κ.