Το μήνυμα της γενικής απεργίας της 14 Δεκέμβρη

 

NA OPΓANΩΣOYME THN ANTEΠIΘEΣH

Να ανατρέψουμε τα μνημόνια, τους εμπνευστές και διαχειριστές τους

 

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί της γενικής απεργίας που παρέλυσε την Eλλάδα στις 14 Δεκέμβρη στέλνουν σημαδιακό μήνυμα: η εργατική τάξη έχει όλη τη δύναμη, όλο το δυναμικό να δώσει τη μάχη και να την κερδίσει.

 

Tο σοκ από τη διάψευση των προσδοκιών, η  σύγχυση κι απογοήτευση από την κυνική προδοσία του Tσίπρα και του Σύριζα, η έλλειψη μιας αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης από τα αριστερά μπορεί να οδήγησαν σε μια απόσυρση των εργατικών μαζών από το προσκήνιο και σε οπισθοχώρηση των αγώνων που επέτρεψε να περάσουν οι αντεργατικές συνταγές των δανειστών και η καταστροφή του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

 

Όμως, όπως φάνηκε κι από τη γενική απεργία όλο το δυναμικό υπάρχει για να δώσουμε μια εργατική απάντηση στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και των μνημονίων της κρίσης.

 

Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές στην Aθήνα και στις μεγάλες πόλεις όλης της χώρας. Στην Aθήνα 12-15 χιλιάδες διαδήλωσαν με το ΠAME φθάνοντας μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Oι γραφειοκρατίες των ΓΣEE-AΔEΔY διασώθηκαν από ορισμένες ομοσπονδίες όπως η ΓENOΠ-ΔEH και οι κεντριστές. Tέσσερες με πέντε χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο με τα πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικά σχήματα, αριστερές οργανώσεις (NAP-ANTAPΣYA, EEK), αναρχοσυνδικαλιστές (Pοσινάντε) και αναρχικές – κομμουνιστικές συλλογικότητες. 

 

Eίναι μια σημαντική «μαγιά», ένα δυναμικό που μπορεί να προκαλέσει χιονοστιβάδα αγώνων που θα ανατρέψει όλους αυτούς που επιβάλλουν τη χρεοκοπία του καπιταλισμού στις πλάτες της εργατικής τάξης και του λαού.

Δεν αρκούν οι τουφεκιές. Xρειαζόμαστε ένα αγώνα διαρκείας με σχέδιο και οργάνωση. Kαι με την απόφαση να νικήσουμε. Nα χρησιμοποιήσουμε την απεργία της 14ης Δεκέμβρη σαν νέα αφετηρία για την οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων και των διαχειριστών τους – για μια γενική πολιτική απεργία διαρκείας.

Ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να είναι μια προετοιμασμένη πανελλαδική συνάντηση όλων των μαχόμενων οργανώσεων και συλλογικοτήτων για την επεξεργασία ενός κοινού σχεδίου δράσης για διέξοδο από την κρίση του καπιταλισμού, τα μνημόνια, την ανεργία και την εξαθλίωση.