ΠΑΡΙΣΙ: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Ένας αδυσώπητος κοινωνικός πόλεμος μαίνεται στα προάστια του Παρισιού, όπου ένας τέταρτος κόσμος διαβιοί μέσα στον πρώτο κόσμο.

Κάτοικοι στο προάστιο Beaumont-sur-Oise, κοντά στο Παρίσι συγκρούστηκαν στις 19, 20 και 21 Ιούλη με δυνάμεις της αστυνομίας εξοργισμένοι για το θάνατο του 24χρονου Aνταμά Τραορέ, μέσα σε αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο Aνταμά Τραορέ προσπάθησε να παρέμβει στη σύλληψη του αδερφού του και βρέθηκε τελικά υπό κράτηση. Σύμφωνα με την αστυνομία πέθανε από καρδιακή προσβολή και επιληπτική κρίση. Η οικογένεια –και όλος ο κόσμος- αρνείται να δεχθεί την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας περί καρδιακής προσβολής καθώς ο νεαρός δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα υγείας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων έλαβαν χώρα σε αρκετά προάστια του Παρισιού όπως Beaumont-sur-Oise, Persan και Bruyères-sur-Oise. Oι συγκρούσεις κράτησαν όλη τη νύχτα, μαγαζιά και αμάξια κάηκαν. Εννιά άτομα συνελήφθησαν για αντίσταση κατά της αρχής και σύσταση «ένοπλων συμμοριών».

 Ο θάνατος του νεαρού και οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στη συνέχεια μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας έλαβαν χώρα μέσα σε ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο. Η Γαλλία παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. H ψευτο-Σοσιαλιστική κυβέρνηση υπεψήφισε τον αντιδραστικό (αντ)εργατικό νόμο καταστροφής πολύ παλιών και βασικών κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των Γάλλων εργατών.

Τα προάστια της Γαλλίας έχουν μετατραπεί σε μπαρουταποθήκες καθώς η αστυνομία με τις έκτακτες εξουσίες έχει το δικαίωμα να διεξάγει έρευνες, ελέγχους και να κρατά άτομα για πολλές ημέρες. Την ίδια στιγμή η λαϊκή οργή εναντίον της λιτότητας και των αστυνομικών κρατικών μέτρων οξύνεται σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο τη Γαλλία.

Δυο φορές στο παρελθόν, το 2005 και το 2007, τα προάστια του Παρισιού και άλλες Γαλλικές πόλεις εξεγέρθηκαν μαζικά με οδομαχίες κατά των αστυνομικών μετά από το «θάνατο» νεαρών στα χέρια της αστυνομίας. Σήμερα η «Σοσιαλιστική» κυβέρνηση είναι απίστευτα κηλιδωμένη  και η οργή φουντώνει για τους επαναλαμβανόμενους θανάτους ανθρώπων που βρέθηκαν στα χέρια της αστυνομίας τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες της  Ευρώπης και της Αμερικής. Όλες οι συνθήκες υπάρχουν για μια ακόμα μεγαλύτερη εκρηκτική σύγκρουση.

Aρ. Mα.