ΟΔΗΣΣΟΣ: ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΛΕΝΑ ΡΑΝΤΖΙΧΟΒΣΚΑΓΙΑ

Στις 28 Ιουνίου, στη γιορτή που σηματοδοτεί την υπογραφή του Συντάγματος της Ουκρανίας, πραγματοποιήθηκε στην Οδησσό μια ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις της θεμελιώδους νομοθεσίας της χώρας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, υπήρξε μια σύγκρουση μεταξύ του επικεφαλής του Δεξιού Τομέα της Οδησσού, Σεργκέι Τσερνιένκο, και ενός μέλος του Συμβουλίου των Μητέρων της 2ας Μαΐου, της Έλενα Αλεξάντροβνα Ραντζιχόβσκαγια. Αργότερα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Οδησσού έλαβε μια καταγγελία του Τσερνιένκο, στην οποία προφασιζόταν ότι η Ραντζιχόβσκαγια είχε εμπλακεί σε αντι-ουκρανικές δραστηριότητες.

Ο Σεργκέι Τσερνιένκο κατηγόρησε επίσης τη Ραντζιχόβσκαγια, κορυφαία ειδικό στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου, για χρήση χυδαίας γλώσσας σε δημόσιο χώρο και απαίτησε από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου να την απολύσει. Σε απάντηση, ο Πρύτανης ανέφερε επισήμως ότι οι πανεπιστημιακές αρχές καταδικάζουν τις καταγγελλόμενες πράξεις της Ραντζιχόβσκαγια και θα ξεκινήσουν εσωτερική έρευνα σχετικά, γεγονός που αντικατοπτρίζει την έλλειψη σεβασμού προς το Σύνταγμα της Ουκρανίας και προς τη διδάσκουσα, Έλενα Αλεξάντροβνα Ρανζιχόβσκαγια.

Το Συμβούλιο των Μητέρων της 2ας Μαΐου δήλωσε ότι ο Σεργκέι Τσερνιένκο στην επιστολή του είχε προβεί σε συκοφαντικές καταγγελίες και επιθέσεις κατά της Έλενα Ραντζιχόβσκαγια. Το σχετικό διαθέσιμο βίντεο αποδεικνύει ότι οι δηλώσεις της Έλενας Αλεξάντροβνα δεν περιέχουν τίποτα που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τις κατηγορίες του Τσερνιένκο.

Η Έλενα Ραντζιχόβσκαγια ετοιμάζεται τώρα να προσφύγει στο δικαστήριο, κατηγορώντας το Σεργκέι Τσερνιένκο για δυσφήμιση και ηθική βλάβη.

Η Ουκρανία έχει αρχίσει ένα νέο γύρο διώξεων των αντιφρονούντων. Αυτή τη φορά χρησιμοποιεί την περιβόητη «απαγόρευση πρόσληψης», που καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική. Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι η τεχνική αυτή παρουσιάζεται ως υπεράσπιση του Συντάγματος της Oυκρανίας.

O Σεργκέι Τσερνιένκο είναι ο ηγέτης του Δεξιού Τομέα της Οδησσού. Έχει συμμετάσχει προσωπικά στην πολιορκία του Oίκου των Συνδικάτων της Οδησσού στις 2 Μαΐου, 2014, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων κατοίκων της Οδησσού. Προς το παρόν ο Τσερνιένκο εμπλέκεται ως κατηγορούμενος σε πολλές ποινικές υποθέσεις, η πιο σοβαρή από τις οποίες αφορά την απαγωγή και το βασανισμό ενός ατόμου. Όλα αυτά δεν τον εμπόδισαν να καταθέσει στην υπόθεση του Γεβγένι Μεφέντοφ και να κάνει δηλώσεις τις οποίες η υπεράσπιση έχει κάθε λόγο να θεωρεί ψευδείς. Το ουκρανικό δικαστήριο έκρινε ότι ο Τσερνιένκο είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κοινωνίας και με βάση τα στοιχεία του, άφησε το Μεφέντοφ πίσω από τα κάγκελα.

Η Έλενα Ραντζιχόβσκαγια είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οδησσού. Έχει εργαστεί για 25 χρόνια στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου. Η Έλενα είναι μια κορυφαία αυθεντία στην ιστορία του Μεσαίωνα και έχει διδάξει πολλές γενιές ιστορικών της Οδησσού. Ο γιος της, ο Άντριου Μπραζένσκι, πέθανε στις 2 Μαΐου 2014, κατά τη διάρκεια της εισβολής στον  Oίκο των Συνδικάτων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τον αποτελείωσαν με ένα ραβδί, όταν πήδηξε από τα παράθυρα του κτηρίου για να ξεφύγει από τη φωτιά. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει μια πραγματική έρευνα για τους θανάτους των δεκάδων κατοίκων της Οδησσού κατά την πολιορκία του Oίκου των Συνδικάτων. Η Έλενα Ραντζιχόβσκαγια, μαζί με άλλες μητέρες και συγγενείς εκείνων που έχασαν τη ζωή τους, είναι μια γενναία μαχήτρια για τη δικαιοσύνη. Έχει καταθέσει σχετικά με την πολιορκία, σε ακροάσεις που πραγματοποιήθηκαν από έγκριτους διεθνείς οργανισμούς.

Επαφή: Kirill Keller mama2may@gmail.com
+380688137820