Πάτρα: Χημικά κατά διαδηλωτών

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Πάτρα στην πορεία για την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, των σωματείων και των πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της 17ης Νοέμβρη μπροστά στο ιστορικό κτίριο του Παραρτήματος, το παλιό πανεπιστήμιο της πόλης όπου είχαν συγκεντρωθεί και οι εξεγερμένοι φοιτητές το Νοέμβρη του '73.

Η πορεία κατευθύνθηκε προς το λιμάνι όπου δέχθηκε την πρώτη άγρια επίθεση από τα ΜΑΤ. Η μαζική ρίψη χημικών μέσα στα μπλοκ μετέτρεψε τους δρόμους της πόλης σε θάλαμο αερίων. Η ένταση της επίθεσης κατέστησε σαφή την πρόθεση της αστυνομίας να διαλύσει την πορεία. Το μπλοκ του ΕΕΚ το οποίο βρίσκοταν στο πίσω μέρος της πορείας δέχθηκε άγρια επίθεση με δακρυγόνο να χτυπάει σύντροφο στο κεφάλι. Στη συνέχεια, τα μπλοκ ανασυγκροτήθηκαν και η διαδήλωση συνεχίστηκε κανονικά προς το μνημείο του δολοφονημένου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα και έπειτα πίσω στο Παράρτημα.

Μετά τη “λήξη” της πορείας έγιναν εκτεταμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις των ΜΑΤ, γεμίζοντας την οδό Κορίνθου με πρόχειρα οδοφράγματα στο μεγαλύτερο κομμάτι της. Η εκτεταμένη χρήση χημικών έκανε αποπνικτική την ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης. Δεκάδες προσαγωγές νεαρών διαδηλωτών έγιναν αργότερα το βράδυ σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το κέντρο. Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά τη νύχτα μπροστά στο κτίριο της Ασφάλειας Πατρών απαιτώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Όλοι αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς καμία κατηγορία. Η προσπάθεια να τρομοκρατήσουν το λαό της πόλης, δε θα περάσει!