ΠΑΤΡΑ: KOKKINA BAΛΚΑΝΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ -ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΠΑΤΡΑ: KOKKINA BAΛΚΑΝΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ   ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ -ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

KOKKINA BAΛΚΑΝΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ 

ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ -ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ 

 

Σε τελική φάση φαίνεται πως βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας – Σκοπίων για την διαμόρφωση από κοινού συμφωνίας για το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατ’ απαίτηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προκειμένου να ξεμπλοκάρει η ένταξη της γείτονος χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς αυτούς.

Και αυτό γιατί οι ιμπεριαλιστές θέλουν να ελέγξουν πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά τα εκρηκτικά Δυτικά Βαλκάνια (δηλαδή την Αλβανία και τις Δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας), στα πλαίσια της όλης εκστρατείας επαναποικιοποίησης των πρώην γραφειοκρατικά εκφυλισμένων εργατικών κρατών μετά την κατάρρευσή τους το 1989-91.

Η όλη αυτή εκστρατεία πέρασε γιγάντια κρίση μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής χρεοκοπίας του 2008 -2009 πάνω στον ευρωπαϊκό καπιταλισμό.

Το κορυφαίο σημείο της εκδήλωσης της χρεοκοπίας του καπιταλισμού στην Ευρώπη σημειώθηκε στο νοτιότερο άκρο των Βαλκανίων, δηλαδή την Ελλάδα.

ΤΩΡΑ οι δυτικοί ιμπεριαλιστές, καθώς βλέπουν να διαρρηγνύονται οι σχέσεις τους με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης (πχ Πολωνία, Ουγγαρία) θέλουν να πετύχουν ένα ταυτόχρονο και αλληλένδετο στόχο στην περιοχή :

  • Να προχωρήσουν κατεπειγόντως την ενσωμάτωση νέων χωρών (Αλβανία, Μακεδονία κλπ.) στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ
  • Να επανασυγκολλήσουν το ελληνικό «κρίκο» της ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής αλυσίδας που έσπασε με τη χρεοκοπία του 2010 

Η ψευτο-αριστερή αστική ελληνική κυβέρνηση των Μνημονίων επιτελεί αυτή τη στιγμή ένα διπλό άθλιο ρόλο ενάντια στην εργατική τάξη τόσο της Μακεδονίας, όσο και της Ελλάδας :

1) Κάνει πλάτες στον ιμπεριαλισμό επιδιώκοντας ένα συμβιβασμό στο όνομα της Μακεδονίας για να μπει η χώρα αυτή στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και να υποστεί ακόμα μεγαλύτερα αίσχη σε σχέση αυτά που έχουν υποστεί έως τώρα οι λαοί αυτοί μετά το 1989

2) Ελπίζει ότι χάρη σ’ αυτήν την αισχρή εκδούλευση που παράσχει στον ιμπεριαλισμό θα πετύχει να πάρει κανένα ξεροκόμματο από ΔΝΤ – Ευρωζώνη (πχ κούρεμα χρέους, μετριασμό ή περικοπή των συντάξεων το 2019 κλπ.) για να διαχειριστεί πολιτικά την εκρηκτική κοινωνική κατάσταση που αφήνουν πίσω τους τα Μνημόνια.

ΚΟΝΤΡΑ, όμως, στα περί αντιθέτου λεγόμενα των κυβερνόντων, η έξοδος από τα Μνημόνια δεν θα αποτελέσει την είσοδο σε μία «ομαλότητα» ή «κανονικότητα», αλλά το αντίθετο. 

Θα αποτελέσει την είσοδο σε μία χωρίς προηγούμενη κοινωνική αναταραχή που θα πυροδοτηθεί από την επίθεση των καπιταλιστών για να φορτώσουν τα μη βιώσιμα ιδιωτικά χρέη τους πάνω στους εργάτες, αλλά και τη μόνιμη μεταμνημονιακή ληστεία των εισοδημάτων από το κράτος μέσω των μνημονιακών μέτρων, που θα παραμείνουν και μετά το καλοκαίρι του 2018. Και όλα αυτά ενώ το 2019 είναι προγραμματισμένες 5 εκλογικές αναμετρήσεις.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ σ’ αυτήν την κατάσταση, όλες οι μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος πρέπει να σηκώσουν το «γάντι» απέναντι στον Ιμπεριαλισμό, τις κυβερνήσεις τους αλλά και απέναντι στον Εθνικισμό.

Ο εθνικισμός των πρόσφατων συλλαλητηρίων δεν σηκώνει κεφάλι στον ιμπεριαλισμό, αλλά απέναντι στον γειτονικό λαό, απέναντι στους εργάτες και τους φτωχούς αγρότες της Μακεδονίας.

Αποτελεί, οεθνικισμός, όπωςπάνταέτσικαιτώραυποχείριοτουιμπεριαλισμόγιαμίαάλληπαρέμβασήτουστηνπεριοχή, ανδενπροχωρήσειητρέχουσαπαρέμβασημετουςΤσίπραΖάεφ.

Το έργο αυτό έχει παιχθεί ξανά στη Γιουγκοσλαβία την περίοδο 1989 -2001 με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο, με κανένα τρόπο.

Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε άμεσα για να ανατρέψουμε κάθε αστικό σχεδιασμό, βασικό (όπως εκείνο των Τσίπρα -Ζάεφ) ή εναλλακτικό (των διαφόρων Εθνικιστικών κύκλων σε Αθήνα και Σκόπια).

Στις σημερινές συνθήκες που ο πληγωμένος από την οικονομική και πολιτική κρίση ιμπεριαλισμός ρίχνει ξανά με βία τα πλοκάμια του πάνω στα Βαλκάνια, των πολέμων αλλά και των Μνημονίων, το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να προτάξει το δικό του πολιτικό πρόγραμμα και σχέδιο δράσης για μία εργατική διέξοδο από τη σημερινή κρίση.

  • Ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό
  • Ενάντια στις κυβερνήσεις σε Αθήνα, Σκόπια και όπου άλλου. Για την ανατροπή τους.
  • Για να πετάξουμε έξω από τα Βαλκάνια, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ
  • Για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των λαών των Βαλκανίων μαζί και της Μακεδονίας
  • Για τη διεθνιστική ενότητα και δράση των βαλκανικών λαών
  • Για την εργατική εξουσία και τη Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία

 

 

Όλοι στην πορεία ενάντια στον εθνικισμό και τον πόλεμο

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ, 6 ΜΜ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 

EEK – OEN