Πάτρα: Πρώτος με διαφορά ο Κώστας Πελετίδης

Πάτρα
Πρώτος με διαφορά ο Κώστας Πελετίδης

Μπροστά στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Πάτρα περνάει ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ, με ποσοστό 40,60% με αντίπαλο τον Γ. Αλεξόπουλο, ο οποίος πολύ πίσω από τον Πελετίδη, κέρδισε το 16,01% των ψήφων. Ο τελευταίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και είναι απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Ο λαός της Πάτρας φαίνεται να μη θέλει να γυρίσει πίσω στους πολιτικούς εκπροσώπους των εισηγητών των μνημονίων και της άγριας λιτότητας. Η δημαρχεία του Κώστα Πελετίδη φαίνεται να επιβραβεύεται από τους Πατρινούς και τις Πατρινές για το κοινωνικό του έργο και το αγωνιστικό προφίλ το οποίο επέδειξε με τις πορείες ενάντια στην ανεργία, όπως και τη δικαστική διαμάχη με τη Χρυσή Αυγή.
Ωστόσο, η δίκαιη κριτική η οποία ασκήθηκε εξ αριστερών στο δήμαρχο της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι δεν ξέφυγε από τα πλαίσια της διαχείρισης του Δήμου μέσα στα στενά περιθώρια τα οποία θέτουν οι κυβερνητικές πολιτικές για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και προσλήψεις στους Δήμους σε 5μηνα και 8μήνα προγράμματα μέσα από ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστική είναι η κριτική την οποία άσκησε και η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα (δημοτική κίνηση η οποία κατέβηκε στις εκλογές με τη στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΝΑΡ και του ΕΕΚ) σε σχέση με το ζήτημα του χρέους του Δήμου. Η παράταξη Πελετίδη διαφήμιζε στο προεκλογικό της φυλλάδιο τη μείωση του χρέους του Δήμου μέσα από τη χρηστή διαχείριση σε αντίθεση με τις προγραμματικές της θέσεις για διαγραφή του χρέους του Δήμου.
Ειδικά για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα αξίζει να σημειώσουμε πως το ποσοστό υποστήριξης περιορίστηκε στο 0,42% και τις 416 ψήφους. Η μαζική καμπάνια και συλλογική δουλειά της πρωτοεμφανιζόμενης δημοτικής κίνησης δεν κατάφερε μέσα στο λίγο χρόνο ζωής της να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο. Σίγουρα όμως δημιούργησε μια σημαντική παρακαταθήκη για την παρέμβαση της επαναστατικής αριστεράς στα τοπικά πράγματα.
Η διασπασμένη κάθοδος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις δημοτικές εκλογές με την εμφάνιση ανεξάρτητου ψηφοδελτίου του ΣΕΚ με τον τίτλο “Ανταρσία στην Πάτρα” ενίσχυσε τη σύγχυση και τροφοδότησε πολλούς υπονομευτές να μιλήσουν για την αναξιοπιστία της “εκτός των τειχών” αριστεράς. Το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο είχε ελαφρώς καλύτερη επίδοση επιτυγχάνοντας ένα 0,47% και 467 ψήφους.
Από πλευράς του ΕΕΚ θα υποστηριχθεί σαφώς στο β’ γύρο η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Κώστας Πελετίδης ενάντια στους εκπροσώπους της αστικής τάξης και του συστήματος που συνασπίζονται εναντίον του.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Έκπληξη της ΝΔ

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκαλεί έκπληξη η απώλεια της πρωτιάς από τον Απόστολο Κατσιφάρα, νυν περιφερειάρχη και υποστηριζόμενο σε αυτές τις εκλογές από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Μπροστά του πέρασε ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης με 36,96% αφήνοντας τον Κατσιφάρα πίσω με 32,93%.
Σίγουρα ο β’ γύρος μπορεί να ανατρέψει την εικόνα, αλλά είναι μια σημαντική ένδειξη για την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσικά για την επαναστατική αριστερά δεν χωρά καμιά επιλογή ανάμεσα στους εκπροσώπους του κατεστημένου. Αλλά εδώ η Αριστερή Παρέμβαση την οποία υποστηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΕΕΚ σημείωσε κάποιες αξιοσημείωτες επιτυχίες: 5400 ψήφους ήτοι το 1,4% των ψήφων και μία έδρα στο περιφερειακό συμβούλιο.
N.Tζ.