ΠΑΤΡΑ: ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Πάτρα: Το φεστιβάλ για το «Παράρτημα» τελείωσε, ο αγώνας για την ανακατάληψη συνεχίζεται!

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο φεστιβάλ “40 χρόνια κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες, εκδηλώσεις για την Κατάληψη Παραρτήματος” από τις 3 έως τις 5 Οκτώβρη στην Πάτρα. 

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Όλγας και εκατοντάδες κόσμου πέρασαν, συζήτησαν μαζί μας και συμμετείχαν στις ποικίλες εκδηλώσεις. Δύο μήνες μετά την εκκένωση της Κατάληψης του Παραρτήματος, συνεχίζουμε να λέμε ότι «τίποτα δεν τέλειωσε και ότι το Παράρτημα ήταν και θα παραμείνει το κέντρο των κοινωνικών και ταξικών αγώνων της πόλης».

Στα πλαίσια του φεστιβάλ υπήρχαν καθημερινά τραπεζάκια των ομάδων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων που συμμετείχαν στην κατάληψη, βιβλιοπωλεία, πάγκος με προϊόντα της ΒΙΟ.ΜΕ καθώς και έκθεση αφίσας και φωτογραφίας.

Η πρώτη εκδήλωση του τριήμερου φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας (Ο.Ε.Ν) και είχε θέμα: Δημοκρατικό “Συνταγματικό τόξο” ή Εργατικό ταξικό μέτωπο ενάντια στο
φασισμό: Από τις εκκενώσεις των καταλήψεων στην ποινικοποίηση του αντιφασισμού και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα “και εισηγητή το γραμματέα του ΕΕΚ σ. Σάββα Μιχαήλ

Μετά την συζήτηση ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ “40 χρόνια Παράρτημα” – που ήταν μια παραγωγή της αναρχικής ομάδας “Δυσήνιος Ίππος” και παρουσίασε το Παράρτημα καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την αντιρατσιστική-αλληλέγγυα στις καταλήψεις ποδηλατοπορεία που διοργάνωσαν οι “Ποδηλάτες-ισσες Πάτρας”, κινήθηκε στο κέντρο της πόλης, πέρασε από την Κατάληψη του «Μαραγκοπούλειου» και την Κατάληψη Παραρτήματος. Σ’ όλη τη διάρκεια της ποδηλατοπορείας φωνάζονταν συνθήματα. Ακολούθησε προβολή δύο ντοκιμαντέρ στην πλατεία Όλγας. Το ένα ντοκυμαντέρ  παρουσίαζε την συλλογικότητα των “Ποδηλατών-ισσών Πάτρας” και το άλλο είχε τον τίτλο “Bike Kitchen” . Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με συλλογική κουζίνα υπό την συνοδεία ρεμπέτικης μουσικής.

Η τρίτη μέρα ξεκίνησε με κουκλοθέατρο από την ομάδα “Αμπελοφάσουλα” που παρουσίασαν την παράσταση “Κρις κι οι κούκοι”, την οποία παρακολούθησαν κοντά στα 100 άτομα, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου “Κρίση, αναδιάρθρωση και ταξικοί αγώνες στο πανεπιστήμιο” από τις εκδόσεις “Κόκκινο Νήμα”, και ακολούθησε μια πλούσια κουβέντα γύρω απ΄ την κατάσταση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τους αγώνες μέσα σε αυτά (διοικητικοί, φοιτητές κτλ). Το τριήμερο έκλεισε με hip-hop συναυλία από τους: Ε.Κ.Μ-Ανεξέλεγκτης Σύγκρουσης Πορεία, Σπείρα, Propaganda.

Ε.Ι.