Ούτε βήμα πίσω!

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Πλατεία Κλαυθμώνος –11:00 π.μ.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

Για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΥΓΕΙΑ, στη ΜΟΡΦΩΣΗ, στην ΕΡΓΑΣΙΑ, στο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ, στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου*

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας με εκατοντάδες σωματεία του, ανάμεσά τους το Μετρό -ΗΣΑΠ, η ΑΔΕΔΥ, δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, συμμετέχουν στην απεργία της Πέμπτης 26 Νοέμβρη. Στην Αθήνα, με τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ.

Να μην κατατεθεί ο αντεργατικός νόμος Βρούτση, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, νέες μονάδες ΜΕΘ στα νοσοκομεία, λήψη μέτρων προστασίας της υγείας για όλο το λαό, μέτρα ενάντια στη μαζική ανεργία και ενίσχυση των ανέργων, είναι μερικά από τα βασικά τους αιτήματα.

Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει και τα παρασκήνια του συνδικαλιστικού κινήματος και, επίσης, την ανακοίνωση της σύσκεψης δεκάδων μαχητικών σωματείων την Κυριακή 22/11.

ΕΚΑ – Παρασκήνιο και ζυμώσεις

Τις παρατάξεις που ελέγχει στα σωματεία επιστράτευσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να αποτρέψει την απεργία που έχει αποφασιστεί από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και την ΑΔΕΔΥ στις 26/11 και στηρίζεται από εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στο νομοσχέδιο Βρούτση για τα εργασιακά, που έχει ανακοινωθεί ότι ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση μέσα στην κορύφωση της πανδημίας και του λοκντάουν. Στη σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων – μελών του που συγκάλεσε τη Δευτέρα 23/11 το ΕΚΑ με θέμα την οργάνωση της απεργίας στις 26 Νοεμβρίου, οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ με επιστολή τους που είχε κοινοποιηθεί λίγο νωρίτερα ζητούσαν την αναστολή της απεργίας που ομόφωνα είχε αποφασιστεί πριν είκοσι ημέρες περίπου. Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, αν και με μισόλογα, δεν επέλεξε να προσχωρήσει στην πρόταση για αναστολή, αλλά είναι ολοφάνερο ότι δεν θα την στηρίξει στα συνδικάτα της ΟΣΥ που συνεδριάζουν σήμερα Τρίτη. Τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ (ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ) ενημέρωσαν τη σύσκεψη χωρίς να συμμετέχουν δια ζώσης, ότι συμμετέχουν στην απεργία κανονικά.

Η επιχειρηματολογία των προσκείμενων στη Νέα Δημοκρατία παρατάξεων, όσο κι αν επεδίωκε να απαξιώσει τη δυναμική της απεργίας και να την παρουσιάσει εκ των προτέρων ως μία εγγύηση αποτυχίας (λόγω του γενικευμένου λοκντάουν και της τηλεργασίας ) είναι ολοφάνερο ότι υποκρύπτει άγχος και αγωνία εκ μέρους της κυβέρνησης, αφού λίγες ημέρες μετά τη 17Ν και πριν την 6η Δεκέμβρη και ενώ οι ολέθριες συνέπειες από την καταστροφική της πολιτική στο θέμα της πανδημίας γίνεται όλο και δυσκολότερο να συγκαλυφθούν, το μόνο που δεν θέλει είναι άλλη μία πρόσφορη αφορμή για πυροδότηση μαζικών και το χειρότερο οργανωμένων αντιδράσεων από τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας και της εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με τρόπο οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ έβαζαν μετ’ επιτάσεως το ενδεχόμενο να μην κατατεθεί τελικά κανένα νομοσχέδιο ή τουλάχιστον όχι μέσα σε αυτό το χρόνο, σαν να ήθελαν να λειτουργήσουν ως άτυποι αγγελιοφόροι της κυβέρνησης.

Κανένα από τα δεκάδες σωματεία που συμμετείχαν, με ελάχιστες εξαιρέσεις που ακούγονταν σαν ενοχλητική παραφωνία στη συζήτηση, δεν φάνηκε να συγκινείται από την επιχειρούμενη διασπορά ηττοπάθειας και κινδυνολογίας από τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές. Αντιθέτως, αναδείχτηκε από όλους τους συμμετέχοντες ότι όχι μόνο έχει νόημα η πραγματοποίηση της απεργίας αυτής, ως απάντηση στα σχέδια Βρούτση, αλλά με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση, το θάνατο να χτυπά χιλιάδες ανθρώπους, όπως επίσης και την ανεργία και την οικονομική καταστροφή, καθίσταται επείγουσα και επιτακτική ανάγκη να αντιδράσουν τα σωματεία και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Παρόλα αυτά, η ίδια συναντίληψη δεν φάνηκε να υπάρχει όσον αφορά στο θέμα της διοργάνωσης απεργιακής συγκέντρωσης, όπου εκεί οι δυνάμεις της ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) δεν απομακρύνθηκαν από τη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει να απέχει από δυναμικές μαζικές εμφανίσεις, δείχνοντας καλή διαγωγή ως επίδοξη κυβέρνηση σε αναμονή. Όσο για το ΠΑΜΕ, φαίνεται ότι θα κινηθεί με τον τρόπο που εγκαινίασε την περασμένη Πρωτομαγιά, δηλαδή χωρίς ανοιχτό κάλεσμα, με συμβολικές εμφανίσεις που απέχουν από το ανατρεπτικό νόημα μίας μαζικής διαδήλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΚΑ έχοντας αποκηρύξει μετά βδελυγμίας δια στόματος του Προέδρου του, Μυλωνά, την απεργιακή συγκέντρωση ως εκδήλωση που θα προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα, προσανατολίζεται χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί πλήρως να πραγματοποιήσει συγκέντρωση με κάποια μέλη του ΔΣ του στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ από κάποια σωματεία που διαθέτει την πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε η πραγματοποίηση μοτοπορείας ως υποκατάστατο της απουσίας συγκέντρωσης (ΣΕΗ, ΠΟΘΑ, ΟΥΙΕ). Το ΠΑΜΕ κράτησε τα χαρτιά του κλειστά για το τι ακριβώς θα κάνει. Υπερασπίστηκε την απεργία με ξεκάθαρο και μαχητικό τρόπο, απείχε όμως από μία εμφάνιση των δυνάμεών του με ένα ανάλογο τρόπο όπως αυτόν το μεσημέρι της 17ης Νοέμβρη στην Πανεπιστημίου. Είναι φανερό ότι επιλέγει να μην ανακοινώνει τις δράσεις του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα αντίθετα, με ξεκάθαρη και συγκροτημένη αιτιολόγηση πρότεινε στις παρατάξεις της ΕΑΚ και του ΠΑΜΕ να καλέσουν όλες μαζί, ως η ουσιαστική πλειοψηφία του ΕΚΑ, όπως χαρακτηριστικά περιγράφηκε από τον εκπρόσωπο της παράταξης, σε ανοιχτή συγκέντρωση των σωματείων την ημέρα της απεργίας για την πραγματοποίηση διαδήλωσης, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αφού οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν καμία αναβολή ή εφησυχασμό τη στιγμή που δοκιμάζεται κατ’ αυτό τον τρόπο ολόκληρη η κοινωνία και η εργατική τάξη στις πλάτες της οποίας επιχειρείται άλλη μια φορά να φορτωθεί το δυσβάσταχτο κόστος της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ!

Η σύσκεψη ξεκάθαρα ανέδειξε δύο στοιχεία. Ότι ακόμα κι αν όλοι γνωρίζουν ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κηρύσσεται η συγκεκριμένη απεργία –γενικευμένο λοκντάουν, φόβος από την αντικειμενική υγειονομική απειλή, εκτεταμένη εξ αποστάσεως εργασία– το νόημά της ως δήλωση των ταξικών σωματείων ότι δεν θα μείνουν άφωνα απέναντι στις αντεργατικές επιθέσεις της κυβέρνησης, όπως και στην υγειονομική τραγωδία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια όλων, αποκτά ιδιαίτερη αξία και φοβίζει τους κυβερνώντες. Επίσης, ανέδειξε ότι το ΕΚΑ, όπως και τα άλλα θεσμοποιημένα συνδικαλιστικά όργανα (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ κ.λπ.) έχουν ξεπεραστεί προ πολλού ως φορείς έκφρασης των συμφερόντων της εργατικής τάξης, η οποία κατακλύζεται από επείγουσες προτεραιότητες που φθάνουν έως και τον αγώνα για τη βιολογική επιβίωσή της. Είναι δε μονόδρομος, αυτή η πάλη να δοθεί από τα κάτω και έξω από τα ξεπερασμένα αυτά σχήματα.

Σε αυτό το πνεύμα, συλλογικότητες, συνδικαλιστικά σχήματα και παρατάξεις που εκπροσωπούν δεκάδες σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μετά από μια ιδιαίτερα μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22/11, καλούν σε συμμετοχή στην απεργία της 26 Νοέμβρη και σε απεργιακή συγκέντρωση με το κείμενο που ακολουθεί.

 • Η Μαργαρίτα Κουτσανέλλου είναι γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων ΕΛΓΟ Δήμητρα

Δελτίο τύπου από τη νέα σύσκεψη αγώνα την Κυριακή 22/11

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και με μεγάλη συμμετοχή την Κυριακή 22/11 η νέα σύσκεψη αγώνα συνδικαλιστικών κινήσεων, σχημάτων, ταξικών συνδικαλιστών, αγωνιστών κι αγωνιστριών από πολλούς χώρους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενόψει της απεργίας της 26ης Νοέμβρη, σε συνέχεια της προηγούμενης (δείτε εδώ). Αναδείχτηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι κι ο λαός να συνεχίσουμε τους αγώνες για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων μας, καθώς η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία προκαλεί τραγικές συνέπειες, ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα από κυβέρνηση και εργοδοσία.

Μετά την αγωνιστική παρακαταθήκη των χιλιάδων διαδηλωτών που κατέβηκαν στο δρόμο, σπάζοντας έμπρακτα την χουντικής έμπνευσης απαγόρευση σε όλη τη χώρα, για να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου και να παλέψουν ενάντια στην επίθεση, η απεργία στις 26 Νοέμβρη αποτελεί μια σημαντική μάχη που πρέπει να δοθεί με μαζικούς όρους από τους εργαζόμενους και το λαό. Με το όργιο κρατικής βίας και καταστολής, με εξοντωτικά πρόστιμα, απειλές, προσαγωγές και συλλήψεις, το σύστημα προσπαθεί να διαμορφώσει κλίμα τρομοκρατίας ώστε να τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις ανενόχλητο. Να μην περάσει!

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτίθεται στο λαό και τη νεολαία με το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» για να αποκρύψει ότι, όπως και σ’ όλο το διάστημα από την εμφάνιση της πανδημίας, δεν είναι διατεθειμένη ούτε τώρα που κρούσματα, διασωληνωμένοι και νεκροί αυξάνονται δραματικά, να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού. Δεν κάνει τίποτα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, δημιουργία ΜΕΘ και ενίσχυση των δομών περίθαλψης, για μαζικά και δωρεάν τεστ, για ενίσχυση των ΜΜΜ, για προσλήψεις στα σχολεία, για μέτρα προστασίας στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς. Αντίθετα, ευθυγραμμίζεται με τους ιμπεριαλιστές και ξοδεύει δισεκατομμύρια για νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Τη δέσμευση στις ίδιες ακριβώς κατευθύνσεις αποτυπώνει και ο προϋπολογισμός που κατέθεσε για την επόμενη χρονιά.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ (συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων) δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο. Αξιοποιώντας την πανδημία, ψήφισε μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα που εκτίναξαν την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια, ψήφισε τον πτωχευτικό κώδικα, προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις. Ετοιμάζεται να καταθέσει ένα προκλητικό αντεργατικό νομοσχέδιο που θέλει να σαρώσει τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, να επιβάλει ασφυκτικό έλεγχο στα σωματεία, δημιουργώντας ένα εντελώς αντιδραστικό τοπίο στους χώρους εργασίας. Συγκεκριμένα, προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, κατάργηση της απεργίας, ποινικοποίηση των αγώνων και ριζική περιστολή του δικαιώματος στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.

Καμία συναίνεση – Καμιά αναμονή! Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό.

Η κυβέρνηση επιστρατεύει την αστυνομοκρατία και την καταστολή των αγώνων για να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην εγκληματική της πολιτική. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να σπάσει το παρατεταμένο συνδικαλιστικό lockdown και την απραξία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση, στο ΣΕΒ και στις επιχειρήσεις. Η απεργία στις 26 Νοέμβρη είναι υπόθεση του συνόλου των εργαζόμενων. Με πραγματικούς εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες, να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε!
Δεν πάμε για δουλειά, κλείνουμε τους υπολογιστές, τα κινητά και τα τάμπλετ της τηλεργασίας!
Συμμετέχουμε μαζικά, με όλα τα μέσα προστασίας και αποστάσεις, στην απεργιακή συγκέντρωση που θα αναπτυχθεί στην πλ. Κλαυθμώνος – υπουργείο Εργασίας στις 11:00 και στην πορεία που θα ακολουθήσει

Τώρα και όχι αύριο διεκδικούμε:

 1. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Δεν θα πληρώσουν ο λαός κι η νεολαία τα σπασμένα της κρίσης του συστήματός τους.
 2. Ίση, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες και όλους. Δωρεάν, μαζικά τεστ στο λαό. Μόνιμες προσλήψεις, νέες μονάδες ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας χωρίς αποζημίωση για τους ιδιώτες επιχειρηματίες.
 3. Να μην κατατεθεί ο αντεργατικός αντισυνδικαλιστικός νόμος Βρούτση. Όχι στην κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας. Όχι στη δίωξη των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης.
 4. Όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας μας δωρεάν για όλο το λαό.Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 5. Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των Π.Ν.Π. για τις άδειες Ειδικού Σκοπού που οδηγούν τους εργαζόμενους γονείς σε στέρηση της κανονικής άδειας ή σε άδειες άνευ αποδοχών.
 6. Καμία απόλυση. Ακύρωση όλων των απολύσεων από την αρχή της πανδημίας. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Κανένας εργαζόμενος στη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας. Ειδικές άδειες σε όλα τα μέλη ευπαθών ομάδων και στους συνοικούντες. Να πληρώσει η εργοδοσία για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας, και ειδικά στις γραμμές παραγωγής.
 7. Πλήρη κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.
 8. Δωρεάν ασφαλείς σπουδές για όλους τους μαθητές και φοιτητές, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς. Ολιγομελή τμήματα μαθητών (μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη), μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
 9. Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και στις πολεμικές δαπάνες.
 10. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Μπλόκο στους πλειστηριασμούς. Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία.
 11. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Καμία απαγόρευση στη δράση των σωματείων. Όχι στην αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Καμία νομιμοποίηση στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και στις τηλε-εκλογές. Καμία νομιμοποίηση του μητρώου πραγματικών δικαιούχων.
 12. Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα. Να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία όλοι οι συλληφθέντες και να ακυρωθούν όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους διαδηλωτές στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Δεν αποδεχόμαστε καμία καραντίνα στις διεκδικήσεις και στους αγώνες μας

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΣΧΗΜΑΤΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ