Το μαχητικό ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ, με μια θέση αρχών που ξεχωρίζει τους μαχόμενους εργάτες – συνδικαλιστές από τον εργατοπατερισμό, με σαφήνεια και χωρίς διφορούμενα διαχωρίζει τη θέση του από την διοίκηση της ΠΝΟ που αντί να μάχεται για τα συμφέρονται του ναυτεργατικού κλάδου προωθεί ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν προνόμια και ρουσφέτια υπέρ των συνδικαλιστών. Aυτή είναι η διαδικασία ενσωμάτωσης και εξαγοράς των συνδικαλιστών από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και το κράτος. Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ είναι σαφής:

Μέσα σε μια περίοδο όξυνσης και γιγάντωσης των Ναυτεργατικών προβλημάτων και κλιμάκωσης της επίθεσης κυβέρνησης – εφοπλιστών στα εναπομείναντα δικαιώματα των Ναυτεργατών, η Διοίκηση της ΠΝΟ επέλεξε να προβάλει, να αναδείξει και να διεκδικήσει την διαιώνιση μιας σειράς προνομίων που θεσπίστηκαν ρουσφετολογικά κατά το παρελθόν στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και αφορούν τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΝΟ και των Ναυτεργατικών Σωματείων!
Πρόκειται για μια απαράδεκτη ανιστόρητη ενέργεια που προτάσσει τα προνόμια μιας κάστας συνδικαλιστών που τους διαχωρίζει ευθέως από τα υποδεέστερα δικαιώματα των Ναυτεργατών.
Πάνω σε αυτό το έδαφος οικοδομείται ο εργατοπατερισμός, η προνομιακή μεταχείριση, η απόσταση και η απόσπαση συνδικαλιστικών στελεχών από τους Ναυτεργάτες και παράλληλα με την διεκδίκηση και κατοχύρωση ειδικών προνομίων υπονομεύεται και απαξιώνεται ο ρόλος του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος στην συνείδηση των εργαζομένων και των Ναυτεργατών.
Η ΠΕΝΕΝ τάσσεται κατηγορηματικά ενάντια σε οποιοδήποτε ειδικό ευνοϊκό και ιδιαίτερο καθεστώς των συνδικαλιστών όπως αναπαράγεται από το σχετικό έγγραφο της ΠΝΟ.
Αντίθετα θεωρούμε ότι ένα θεσμοθετημένο δικαίωμα των Ναυτεργατών (π.χ. άδειες) είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να έχει ισχύ και για τους εκπροσώπους των Ναυτεργατών.
Για τον λόγο αυτό η ΠΕΝΕΝ ήταν το μόνο σωματείο που δεν έχει λάβει μέρος στις παρασκηνιακές συναντήσεις – διαβουλεύσεις που ανακινούνται και διατυπώνονται οι ανωτέρω διεκδικήσεις.
Οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ επιβάλουν να διαχωρίσει δημόσια και κατηγορηματικά απόλυτα την θέση της από “αιτήματα” – “διεκδικήσεις” υπέρ των λίγων και εκλεκτών…
Εκείνο το οποίο πρέπει και οφείλει να αναδείξει και να παλέψει το ν.σ.κ είναι να μπει επιτέλους η δημοκρατία και να κατοχυρωθούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των Ναυτεργατών στα καράβια που είναι κυριολεκτικά υπό διωγμό και παράλληλα να εξασφαλίζεται η ελεύθερη και ανεμπόδιστη παρέμβαση των εκπροσώπων των σωματείων σε όλους τους χώρους δουλειάς, το οποίο και αυτό φαλκιδεύεται από τους εφοπλιστές, το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ