Μετανάστες – πρόσφυγες κρατούνται σε κλουβιά!

Καταγγελία της ΠΕΝΕΝ

Με δελτίο τύπου η Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) καταγγέλλει τα ανατριχιαστικά φαινόμενα ρατσιστικής μεταχείρισης προσφύγων και μεταναστών σε πλοία της γραμμής Πάτρας – Ηγουμενίτσας – Ιταλίας. Πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες που επαναπροωθούνται από την Ιταλία στην Ελλάδα. Το δελτίο τύπου της ΠΕΝΕΝ αναφέρει:

Τα δημοσιεύματα και το μπαράζ των αποκαλύψεων για Ε/Γ – Ο/Γ πλοία της γραμμής Πάτρας – Ηγουμενίτσας – Ιταλίας ότι χρησιμοποιούνται για την παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων – μεταναστών ανάμεσά τους γυναίκες και ανήλικα παιδιά με άθλιες συνθήκες κράτησης, αποτελούν ανατριχιαστικά φαινόμενα που συνάδουν με μορφές βασανιστηρίων και εγκληματικές πρακτικές!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογραφικής ομάδας Lighthouse Reports θεμελιωμένο σε πλήθος ντοκουμέντων και αποκαλυπτικών στοιχείων οι επαναπροωθημένοι κρατούνται σε αυτοσχέδια κελιά, μέσα σε containers και μέσα σε αμπάρια!

Η καταγγελία αφορά τα πλοία «Superfast I», «Superfast II», «Asterion II», τα οποία είναι δρομολογημένα στην γραμμή Ιταλία – Ελλάδα μεταφέροντας πρόσφυγες  που σε μεγάλο ποσοστό είναι γυναίκες και παιδιά προς Πάτρα – Ηγουμενίτσα.

Οι συνθήκες κράτησής τους προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και ξεπερνούν και αυτές τις σκηνές από το «express του μεσονυχτίου».

Πρόκειται για καταφανή – ακραία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θύματα αυτής της κακουργηματικής πολιτικής είναι πρόσφυγες, μετανάστες από Συρία – Ιράκ και Αφγανιστάν, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κατά εκατοντάδες έχουν υποστεί αυτή την κακομεταχείριση.

Σύμφωνα με βίντεο – φωτογραφίες και άλλα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα της έρευνας προκύπτει ότι οι κρατούμενοι πρόσφυγες – μετανάστες στοιβάζονται σε κλειστά, ασφυκτικά κλουβιά και μεταλλικά δωμάτια όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές  και τους παρέχουν 1 μπουκάλι νερό και καθόλου φαγητό!

Ακόμη πολλούς τους δένουν χειροπόδαρα με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να μετακινηθούν στις φυλακές – κλουβιά όπου μεταφέρονται.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων Ελλάδας – Ιταλίας και της Ε.Ε. είναι βαρύτατες σε αυτό το διαρκές έγκλημα. Καταδικάζουμε την πολιτική της Ε.Ε. για τα συρματοπλέγματα, τους «τοίχους», τα στρατόπεδα και την φονική εμπλοκή Ελλάδας – Frontex στο Αιγαίο.

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσουν από και προς Ελλάδα – Ιταλία οι παράνομες επαναπροωθήσεις.
  • Να δοθεί άσυλο στους αιτούντες πρόσφυγες – μετανάστες.
  • ΟΧΙ στη χρησιμοποίηση πλοίων – φυλακών και στη  βάρβαρη μεταχείρισή τους.
  • Να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα δικαιώματα προσφύγων – μεταναστών.
  • Για την άθλια μεταχείριση προσφύγων – μεταναστών πρέπει άμεσα να επιληφθούν το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δικαστήριο και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους!

23/1/2023

φωτο: Lighthouse Reports