Πέντε ναυτεργατικά συνδικάτα, η ΠΕΜΕΝ – ΠΕΝΕΝ – ΠΕΑΘΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, απεργούν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου από 00:01 έως 24:00. Από το λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να μην αποπλεύσει κανένα πλοίο.

Τα αιτήματα των εργατών είναι:

■ Η απόσυρση της αναθεώρησης του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ), όπου μεταξύ άλλων στο άρθρο 102 καταργεί τις ΣΣΕ εφαρμόζοντας τα ελάχιστα που προβλέπει η Διεθνής  Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006). Ενσωματώνει αντεργατικούς νόμους όπως 4714/2020, ο 4150/2013 που κατακρεούργησε τις οργανικές συνθέσεις στην επιβατηγό ναυτιλία.

■ Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Είναι προφανές ότι η ΠΝΟ και τα Σωματεία που πήραν την απόφαση συμμετοχής στον προσχηματικό διάλογο δεν εκφράζουν την θέληση και βούληση των Ναυτεργατών. Για τον λόγο αυτόν απευθύνουμε πλατύ ενωτικό κάλεσμα σε όλους τους Ναυτεργάτες να συμπορευτούν στην μάχη για την καθολική συμμετοχή στην απεργία και να δώσουν όλοι μαζί το αγωνιστικό απεργιακό παρόν στους καταπέλτες των πλοίων.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ε.Ν

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ Ε.Ν

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΘΑΛΑΜΗΠΟΛΩΝ – ΘΑΛΑΜΗΠΟΛΩΝ Ε.Ν

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν.«Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

19 Οκτωβρίου 2022

Στο μεταξύ, με ανοιχτή επιστολή τους οδηγούς οχημάτων και το επιβατηγό κοινό, τα 5 σωματεία αναφέρουν:

ΠΕΜΕΝ- ΠΕΝΕΝ- ΠΕΑΘΕΝ- ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ- ΠΕΕΜΑΓΕΝ

24ωρη Απεργία 25/10/2022

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τους επιβάτες- οδηγούς οχημάτων και φορείς των νησιών.

: Συνδικαλιστές του μαχητικού
σωματείου ΠΕΝΕΝ πραγματοποιούν σύσκεψη για την απεργία με τους
ναυτεργάτες του πλοίου ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΑΣ.

Οι Διοικήσεις των Σωματείων μας ενημερώνουν ότι για τις 25 Οκτώβρη έχουν προκηρύξει 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων
(Έναρξη 00:01 – Λήξη 12:00) η οποία  θα οδηγήσει στην ματαίωση όλων των δρομολογημένων πλοίων από τον Πειραιά προς τα ελληνικά νησιά.

Η απεργία αυτή πραγματοποιείται και αποτελεί την αγωνιστική μας απάντηση στον σχεδιασμό κυβέρνησης- ΥΕΝ- εφοπλιστών να καταργήσουν τις ΣΣΕ, τους όρους εργασίας και τα δικαιώματα μας μέσα από την αναθεώρηση του ΚΙΝΔ (Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου).

Οι Συλλογικές Συμβάσεις αποτελούν το αναντικατάστατο εργαλείο ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν συγκροτημένα δικαιώματα, στους μισθούς, τα εργασιακά τους δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση και στην ίδια την συνδικαλιστική τους συγκρότηση.

Οι ΣΣΕ αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αρχή, αξία και θεσμό για όλα τα συνδικάτα που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων της χώρας μας.

Η απεργία και οι αγώνες μας είναι το μέσον να εμποδίσουμε, να ακυρώσουμε και να ανατρέψουμε την επίθεση αυτή σε βάρος των δικαιωμάτων μας.

Η ευθύνη για την απόφαση της απεργίας μας στις 25/10 ανήκει αποκλειστικά σε κυβέρνηση – εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν βάλει πλώρη να ξεθεμελιώσουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων ό,τι κερδήθηκε και κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες άλλων δεκαετιών.

Στο πλαίσιο αυτής της απόφασής μας απευθυνόμαστε στους επιβάτες, στους οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων αλλά και σε όλους τους φορείς των νησιών και τους ζητάμε όχι μόνο την κατανόησή τους αλλά την συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά μας!

Η αλληλεγγύη στον αγώνα μας θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα Κοινωνικής συμπόρευσης στην αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που ταλανίζουν όλους τους εργαζόμενους και τους λαϊκούς φορείς των νησιών μας!

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ε.Ν

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ Ε.Ν

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΘΑΛΑΜΗΠΟΛΩΝ – ΘΑΛΑΜΗΠΟΛΩΝ Ε.Ν

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν.«Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν