Ανοιχτή συνέλευση για τον Λόφο του Στρέφη

Μετά από την επιτυχημένη παρέμβαση και πορεία στο δημαρχείο Αθηνών την 1η Φλεβάρη, ο αγώνας για τον Στρέφη συνεχίζεται. Με ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Συνέλευση για το Λόφο του Στρέφη καλεί σε περικύκλωση του Λόφου την Κυριακή 28 Φλεβάρη, στις 12:00. Συγχρόνως δίνει τα σημεία συνάντησης. Παρακάτω δημοσιεύουμε το κάλεσμα-πρόγραμμα της περικύκλωσης και ένα πιο εκτεταμένο κείμενο για το τί… τρέχει με το Λόφο του Στρέφη.

Την Κυριακή, 28 Φλεβάρη, 12 το μεσημέρι θα συναντηθούμε όλα μαζί στα παρακάτω σημεία για να περικυκλώσουμε τον λόφο του Στρέφη, δείχνοντας την παρουσία μας στη γειτονιά και δίνοντας ένα συμβολικό μήνυμα πως δεν θα εκδιωχθούμε από τους ελεύθερους χώρους. Δίνουμε ραντεβού στα ακόλουθα σημεία για να διασκορπιστούμε περιμετρικά του λόφου και να τον κυκλώσουμε.

Τα σημεία συνάντησης είναι:

Εμμ. Μπενάκη και Πετσόβου, Εμμ. Μπενάκη & Ειρήνης Αθηναίας, Ειρήνης Αθηναίας & Χρυσολωρά, Πουλχερίας – 36ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Ταρατσάκι κλειστού μπάσκετ, έξω από το ανοιχτό μπασκετάκι.

Μετά την περικύκλωση μένουμε στον λόφο με μουσικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για μικρά και μεγάλα.

Ο λόφος είναι για εμάς χώρος παιχνιδιού, άθλησης, χαλάρωσης. Η εγκατάλειψη του Δήμου, τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιριών και οι απειλές της ΕΛ.ΑΣ., δε θα μας στερήσουν αυτήν την ανάσα.Ο λόφος είναι και θα παραμείνει ελεύθερος για όλον τον κόσμο.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΛΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Με άλλο κείμενο η Ανοιχτή συνέλευση εξηγεί τι… τρέχει με το Λόφο του Στρέφη.

Τι τρέχει με το Λόφο του Στρέφη;

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και ειδικότερα η δημοτική παράταξη Αθήνα Ψηλά του δημάρχου Μπακογιάννη, προχώρησε ουσιαστικά στην εκχώρηση του Λόφου Στρέφη στην ιδιωτική εταιρεία Prodea Investments. Πρόκειται για κτηματομεσιτική εταιρία, με ακίνητα στην περιοχή, συνεργαζόμενη με μεγαλοϊδιοκτήτες κλαμπ στη Μύκονο και «συνέχεια» της «ΠΑΝΓΑΙΑ», για την οποία έχουν υπάρξει περί των 22 ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία, κατηγορούμενη για το ξεπούλημα διαφόρων δημοσίων κτιρίων. Επίσης, συνεργάζεται στενά με μεγαλοϊδιοκτήτες κλαμπ στη Μύκονο και τα μέλη του Δ.Σ. της -κατά μεγάλη σύμπτωση- είναι όλα πρώην στελέχη της Deutsche Bank. Αυτή η εταιρία κατά το δήμαρχο «θα δώσει πίσω στην περιοχή την ταυτότητα της»!

Την απόφαση εκχώρησης στήριξαν οι παρατάξεις Βουλγαράκη, Κασιδιάρη και ένας δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γερουλάνου. Το βασικό επιχείρημα του δημάρχου ήταν «η εγκατάλειψη του λόφου» (!), τη στιγμή που η εγκατάλειψη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στο Δήμο Αθηναίων, που επί σειρά ετών δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του αναφορικά με την καθαριότητα και τη συντήρησή του, την παιδική χαρά, το γήπεδο μπάσκετ, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τη στήριξη των πρανών, την προσβασιμότητα, το πότισμα, την πυρόσβεση, τον φωτισμό, τη φροντίδα και αναπλήρωση του φυσικού περιβάλλοντος. Ενώ οι δημότες πληρώνουμε κανονικά υπέρογκα δημοτικά τέλη, έρχεται ως «από μηχανής θεός» μια εταιρία για να μας «σώσει» και να απαλλάξει(;) τον Δήμο από την ευθύνη του. Μια ιδιωτική εταιρία δεν μπορεί να ενδιαφέρεται παρά μόνο για την κερδοφορία της, πιθανόν για την ευημερία των πελατών της, αλλά σίγουρα όχι για τις ανάγκες των κατοίκων μιας γειτονιάς. Άλλωστε, όπως δηλώνει η ίδια, η «θετική» της πρωτοβουλία θα συμβάλει στην «αύξηση της αξίας γης και ιδιοκτησίας».

Όλοι γνωρίζουμε πως ο Λόφος στην πραγματικότητα λειτουργεί αποκλειστικά χάρη στο ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών, που του δίνουν ζωή. Η εταιρεία που ανέλαβε τη μελέτη και την υλοποίηση μέρους της για την ανάπλαση του Λόφου κατά το δοκούν, θα επιβάλλει: τσιμεντοποίηση των μονοπατιών και κάγκελα στις κορυφογραμμές, περίφραξη ολόκληρου του λόφου, δημιουργία εισόδων και τοποθέτηση φυλακίων σε αυτές, τοποθέτηση καμερών περιμετρικά. Επίσης, διάφορες εργασίες συντήρησης, υπερκοστολογημένες και αμφιλεγόμενες, τις οποίες θα αναλάβουν εταιρίες προτεινόμενες από την ίδια την Prodea, που όμως θα πληρωθούν από το Δήμο -άρα από εμάς- χωρίς δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους –χωρίς εμάς- και παρά τις αντιδράσεις του υπόλοιπου δημοτικού συμβουλίου.Παραδόξως, από τον σχεδιασμό απουσιάζει ένας από τους πιο πολυσύχναστους και σημαντικούς ελεύθερους χώρους, το ανοιχτό γήπεδο του μπάσκετ, καθώς και τα περιμετρικά πεζοδρόμια.

Ως κάτοικοι του ευρύτερου κέντρου βρισκόμαστε επί χρόνια στο στόχαστρο της βίαιης ανάπλασης, το λεγόμενο gentrification, ένα γνωστό μοντέλο που έχει προηγηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές μητροπόλεις, και που θέλει τα κέντρα των πόλεων “βιτρίνες”, παραδομένα σε εταιρίες και τους εργαζόμενους εκτοπισμένους στα προάστια. Στο κέντρο της Αθήνας επιτυγχάνεται συστηματικά ο εκτοπισμός των κατοίκων μέσω της κατακόρυφης αύξησης των ενοικίων και των εξώσεων λόγω airbnb. Οι αναπλάσεις αφορούν στην πλήρη οικονομική εκμετάλλευσή μας και στην επιτήρηση κάθε έκφανσης της ζωής μας. Η αστυνομική κυριαρχία σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο των Εξαρχείων συμβάλλει τα μέγιστα στη βίαιη ανάπλαση και αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής. Οι μονάδες καταστολής έχουν εισχωρήσει παντού, σε βαθμό που είναι αδύνατο να καθίσεις κάπου πάνω από μια ώρα χωρίς να δεχθείς αυθαίρετους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ, τραμπουκισμούς, παρενοχλήσεις, ακόμα και βασανισμούς στο «αμαρτωλό» 5ο Α.Τ. Εξαρχείων.

Δεν έχουμε ανάγκη τα κάγκελα και επιπλέον αστυνόμευση για να νιώσουμε ασφαλείς στις γειτονιές μας. Δεν θέλουμε τις γειτονιές μας αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας. Θέλουμε τους χώρους μας ανοιχτούς και ελεύθερους, όπου θα κοινωνικοποιούμαστε, θα οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας, θα ορίζουμε εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι τις ανάγκες μας.

Η γειτονιά μας των Εξαρχείων χαρακτηριζόταν πάντα από την έντονη και πολύπλευρη πολιτική δράση ανθρώπων που ζουν και δρουν σε αυτήν, με κύρια χαρακτηριστικά την αυτοοργάνωση, την ενεργό συμμετοχή στους αγώνες που αναπτύσσονται, τη διαρκή επαγρύπνηση και τη δίκαιη αμφισβήτηση των τοπικών αρχών, των εκάστοτε κυβερνήσεων και των σχεδίων τους. Με αυτά τα εργαλεία θα αντισταθούμε και θα κρατήσουμε το Λόφο ζωντανό και δημόσιο.

Ο δρόμος που επιλέγουμε να πάρουμε για τα ζητήματα που μας απασχολούν, είναι η ουσιαστική μας ενασχόληση με αυτά, η μεταξύ μας ενημέρωση και αντιπληροφόρηση, η διαρκής επαγρύπνησή μας, η δημιουργία δομών και σχέσεων αλληλεγγύης, αντίστασης και αγώνα, μακριά από επίδοξους σωτήρες. Και γνωρίζουμε καλά πως αυτή μας η στάση ενοχλεί και δυσκολεύει τους διάφορους καλοθελητές και κυβερνώντες. Ωστόσο, οι αγώνες από εμάς για εμάς, με όρους αλληλεγγύης είναι ακριβώς εκείνοι οι οποίοι μπορούν να φέρνουν τα αποτελέσματα που έχουμε πραγματικά ανάγκη και μας συμπεριλαμβάνουν, πέρα από ιδία οφέλη, κέρδη και δοσοληψίες των ισχυρών.

Καλούμε όλους τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες των Εξαρχείων, τους εργαζόμενους/-ες, τους μαθητές και τις μαθήτριες να αντιληφθούν το διακύβευμα της ιδιωτικοποίησης ενός ακόμη δημόσιου χώρου, να πάρουν θέση και να στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν τον αγώνα ενάντια στη βίαιη ανάπλαση και μετάλλαξη της περιοχής μας, όσο ακόμα βρισκόμαστε εδώ και πριν να είναι πια αργά.

Ανοιχτή συνέλευση κάθε Σάββατο στις 15:00 στο Θεατράκι του Στρέφη

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Ανοιχτή Συνέλευση για τον λόφο του Στρέφη