Μπορεί να διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19 στην Ελλάδα, αλλά όπως και για την λειτουργία των νοσοκομείων έτσι και για την πρωτοβάθμια περίθαλψη οι κυβερνώντες δεν διαθέτουν κανένα κονδύλι για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, απεναντίας οδηγούν προς διάλυση όλη την δημόσια και δωρεάν ιατρική περίθαλψη – προς όφελος των ιδιωτών.

Το Σάββατο 24/10/20,με αφορμή τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Υγείας στις γειτονιές μας, η “Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου”, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις λόγω της υγειονομικής κρίσης, διοργάνωσε εκδήλωση–συζήτηση στην αυλή του κατειλημμένου πρώην ΠΙΚΠΑ με θέμα «Η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας στην περίοδο της πανδημίας», με την συμμετοχή γιατρών από την πρωτοβάθμια υγεία και νοσοκομεία. Μετά τις εισηγήσεις από την Ανοιχτή Συνέλευση και τους γιατρούς αναπτύχθηκε μία πλούσια συζήτηση, που ανέδειξε πολλές πτυχές των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας και αντανακλάται και σε όλες/ους εμάς τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 καλέστηκε από την “Συνέλευση Χρηστών των υπηρεσιών υγείας της ΤΟΜΥ Κεραμεικού” συγκέντρωση–παρέμβαση μπροστά από το κτίριο του πρώην ΙΚΑ και τώρα ΕΦΚΑ, Κειριαδών 4 και Ευρυσθέως 1 στα Κάτω Πετράλωνα, όπου και συστεγάζονται η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) και το Κέντρο Υγείας Κεραμεικού. Επίσης, στήριξε με δικό της κάλεσμα και καμπάνια για την συγκέντρωση η “Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου”. Στη συγκέντρωση–παρέμβαση της 26/10/20 μπροστά από τις δομές υγείας, έδωσαν το παρών πολλοί/ες κάτοικοι από τις γύρω περιοχές εργαζόμενες/οι, συνταξιούχοι/ες, άνεργοι/ες.

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (TOMY) φτιάχτηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για να ελαφρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, σαν “διάδοχοι” του ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας στελεχωμένες με διεπιστημονικές ομάδες (ιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, κ.α.), και οι οποίες θα αποτελούσαν την πρώτη βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας. Είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2016. Για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση του συστήματος θα γινόταν μέσω ΕΣΠΑ, και μετά το 2021 από εθνικούς πόρους. Όμως σήμερα εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και πανδημίας καταρρέουν όλα αυτά, οδηγώντας τον πληθυσμό στην ιδιωτική περίθαλψη, ενώ για άλλους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα απουσιάζει ακόμη και η στοιχειώδης ιατρική πρόληψη.

Η ΤΟΜΥ Κεραμεικού άνοιξε στις αρχές του 2018, εξυπηρετεί κατοίκους από Πετράλωνα, Ταύρο, Βοτανικό, Θησείο και Κεραμεικό. Στο διάστημα των δυόμιση χρόνων λειτουργίας της έχει δεχθεί πάνω από 20.000 επισκέψεις εργαζομένων, ανέργων, μεταναστών και συνταξιούχων και έχει πάνω από 7.000 εγγεγραμμένους χρήστες. Εν μέσω πανδημίας υποστελεχώθηκε σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και αυτή τη στιγμή από τους 4 γιατρούς, 2 παθολόγους και 2 γενικούς γιατρούς, έχει μείνει μόνο ένας γενικός ιατρός, που φυσικά αδυνατεί να δέχεται ασθενείς από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ όπως ήταν το αρχικό ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας υγείας. Χαρακτηριστικά, το τελευταίο διάστημα τα ραντεβού του επόμενου μήνα κλείνονται σε μία μέρα στο τέλος του προηγούμενου.

Το Κέντρο Υγείας Κεραμεικού (πρώην ΙΚΑ) επίσης, έχει αρχίσει να υποστελεχώνεται και σε λίγο κινδυνεύει να μείνει και αυτό χωρίς ιατρούς, γιατί νέες προσλήψεις δεν γίνονται. Ενώ ο ΕΟΔΥ εν μέσω πανδημίας μας ενημερώνει ότι πρέπει να απευθυνόμαστε στον οικογενειακό γιατρό και όχι στα νοσοκομεία με το πρώτο σύμπτωμα πυρετού ή βήχα. Τελικά, σκοπό έχουν να στρέψουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα στους ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά κέντρα υγείας.

Η Συνέλευση Χρηστών υπηρεσιών Υγείας της ΤΟΜΥ Κεραμεικού, που δημιουργήθηκε μετά το πρώτο λοκντάουν, έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του καλοκαιριού, μια παρέμβαση μπροστά από την Γ’ Δημοτική Κοινότητα την ώρα της συνεδρίασής της, την Τετάρτη 10/6/20, μία συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο και πορεία στους δρόμους των Κάτω Πετραλώνων την Τρίτη 30/6/20. Έχει μαζέψει υπογραφές και έκανε παρέμβαση στις 15/9/20 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής όπου απαίτησε από την Υποδιοικήτρια να γίνουν άμεσα προσλήψεις και στις δύο υγειονομικές δομές. Εκείνη μας πληροφόρησε ότι στο Κέντρο Υγείας θα φτιαχτεί μονάδα Covid-19, αλλά διερωτώμεθα με ποιά υλικοτεχνική υποδομή και πιο ιατρικό προσωπικό, αφού προσλήψεις δεν γίνονται και απεναντίας έχουν χρησιμοποιηθεί εν μέσω κορωνοϊού οι γιατροί των δύο δομών για “να κλείνουν τρύπες” στα δημόσια νοσοκομεία.

Η Συνέλευση Χρηστών υπηρεσιών Υγείας της ΤΟΜΥ Κεραμεικού θα συνεχίσει τις δράσεις υπερασπιζόμενη τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και την ισότιμη πρόσβαση σε αυτές χωρίς αποκλεισμούς εισοδήματος, φύλου, φυλής, εθνικότητας. Θα συνεχίσει τον αγώνα για την στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διπλές βάρδιες της δομής, η εύρυθμη λειτουργία της και οι πολύπλευρες παρεμβάσεις στην κοινότητα.

Επόμενο ραντεβού την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στο πάρκο της Κορεάτικης Αγοράς, απέναντι από την Τεχνόπολη, για να συζητηθεί πως θα κλιμακωθεί ο αγώνας.

Μαζί με το δικαίωμα στην στέγη, στην εργασία για όλους/ες, την παιδεία, την τροφή και την υγεία το εργατικό κίνημα πρέπει να απαιτήσει:

  • Να δοθούν χρηματικά κονδύλια για προσλήψεις στη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Να στελεχωθούν με γιατρούς οι ΜΕΘ που είναι στα αζήτητα.
  • Να επιταχτούν εδώ και τώρα, οι ιδιωτικές ΜΕΘ για τις ανάγκες του πληττόμενου πληθυσμού.
  • Να γίνουν δωρεάν τεστ Covid-19, σε όλους-ες.
  • Γιατί απέναντι στα κέρδη των ιδιωτών, είναι πρωταρχικό το δικαίωμα στην Υγεία και το δικαίωμα στη Ζωή.

Τ.Β.