ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΞΟΔΟ" ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Πουθενά αλλού στην Ευρωζώνη τα επενδυτικά Ταμεία, κερδοσκοπικά και μη κερδοσκοπικά (δηλαδή ασφαλιστικά), δεν μπορούν να βρουν αυτό που “αγοράζουν” αυτή την περίοδο στην Ελλάδα : τίτλους χρέους (κρατικούς και ιδιωτικούς) με επιτόκιο υπερδιπλάσιο από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη ή σε άλλη μητροπολιτική περιοχή. 

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που επέτρεψε την περιβόητη πρόσφατη “έξοδο στις αγορές” με την έκδοση του πενταετούς κρατικού ομολόγου. Και όχι μόνο. Η ίδια αιτία βρίσκεται πίσω από την εμφάνιση “επενδυτών” για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις μεγάλες τράπεζες (δηλαδή την ιδιωτικοποίησή τους) ή τις εκδόσεις ομολόγων από τις μεγάλες εταιρείες (ΟΤΕ, ΔΕΗ, τράπεζες, κ.λ.π.) το τελευταίο διάστημα.
Δεν είναι όμως μόνο οι ψηλές τοκοφόροι αποδόσεις που συγκεντρώνουν την προσοχή των αγορών κεφαλαίου στην Ελλάδα την τελευταία περίοδο.
Η κινητήρια δύναμη πίσω από την εμφάνιση των κεφαλαίων αυτών και στην Ελλάδα είναι –όπως από το περασμένο φθινόπωρο έχουμε προειδοποιήσει από τις στήλες της Νέας Προοπτικής– η αναστροφή της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και η επικείμενη αλλαγή στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα η απόφαση της αμερικάνικης Ομοσπονδιακής Τράπεζας, της FED, να διακόψει σταδιακά το πρόγραμμα χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, το πρόγραμμα της “ποσοτικής χαλάρωσης”, από τον Ιανουάριο έχει προκαλέσει μία χωρίς προηγούμενο έξοδο κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και την επιστροφή τους στα μητροπολιτικά κέντρα του κεφαλαίου σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.
Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει θύελλα υποτιμήσεων και αυξήσεων των επιτοκίων στις περιοχές απ’ όπου φεύγουν τα κεφάλαια αυτά, ενώ αντίθετα έχει συμπιέσει τα επιτόκια ενισχύοντας τις ανατιμήσεις στο ευρώ και το δολάριο αλλά και αντιπληθωριστικές πιέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Η αναζήτηση επενδυτικής διεξόδου από τα κεφάλαια αυτά είναι που τροφοδοτεί τις αγορές “τίτλων” και “μετοχών” στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια της Ευρωζώνης ρίχνοντας τα επιτόκια δανεισμού σε πρωτοφανή επίπεδα από το 2010, παρά το γεγονός ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την υπερχρέωση και την ανεργία στις περιοχές αυτές. Με άλλα λόγια η εικόνα της “βελτίωσης” και της “επιστροφής στις αγορές” είναι προϊόν της επιδείνωσης της διεθνούς κρίσης και όχι της βελτίωσης της οικονομίας στην Ελλάδα.
Την “τάση” αυτή έχουν ενισχύσει οι απανωτές ανακοινώσεις και δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών στην Ευρωζώνη, ότι η ΕΚΤ οσονούπω θα “χτυπήσει” δρομολογώντας στην περιοχή της, νομισματικές πολιτικές “ποσοτικής χαλάρωσης”, όπως έκανε η Fed από το 2010 μέχρι σήμερα και τώρα τις διακόπτει αναγνωρίζοντας οτι δεν πέτυχε τους στόχους της.
Στην πραγματικότητα η Ευρωζώνη αναγκάζεται έτσι να προαγγείλει ότι θα ανοίξει την “κάνουλα” ακριβώς για να αποφύγει τις συνέπειες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από το κλείσιμο της “κάνουλας” από τους αμερικάνους και την Fed.
Για άλλη μια φορά στην ιστορία του μεταπολεμικού καπιταλισμού στην Ελλάδα η “βελτίωση” είναι απόρροια “επιδείνωσης” της διεθνούς κρίσης και όχι βέβαια αποτέλεσμα κάποιας εσωτερικής βελτίωσης της οικονομίας και πολιτικής σταθεροποίησης. Αυτή η “ψευδής εικόνα” είναι που επιχειρείται προεκλογικά να παρουσιασθεί ως “έξοδος” στις αγορές και αναστροφή της κατάστασης στην οικονομία στην Ελλάδα των.. πρωτογενών πλεονασμάτων (!), της εφιαλτικής ανεργίας και της εκρηκτικής υπερχρέωσης.
Γιάν. Aγγ.