της Μαρίας Δρίτσα

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου 2023 – 24 βρίσκεται σε εξέλιξη με την τιμή του ελαιολάδου να αυξάνεται διαρκώς ξεπερνώντας τα 9 ευρώ το κιλό* και αυτό οφείλεται στην έλλειψη διαθεσιμότητας στην παγκόσμια αγορά.

Για 2η συνεχόμενη χρονιά η παραγωγή είναι μειωμένη στην Ελλάδα, στην Ισπανία και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές Μεσογειακές χώρες.

Αυτό οφείλεται στην ξηρασία, στον καύσωνα, καθώς και στον παγετό του Μαρτίου, που κατέστρεψαν την ανθοφορία, την καρπόδεση, επιτρέποντας παράλληλα την εμφάνιση και εξάπλωση παρασίτων.

Εννοείται ότι η καταπολέμηση του δάκου και του γλοιοσπορίου ήταν ανεπαρκής και σε λάθος χρόνο… (έχουμε αναφερθεί σε αυτό και έχουμε διαμαρτυρηθεί άπειρες φορές).

Ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, η καλοκαιρία “καλά κρατεί” με θερμοκρασίες που θυμίζουν άνοιξη.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν και η παραγωγή θα επηρεαστεί αρνητικά, με ενδεχόμενη μείωση μελλοντικά, στην ερχόμενη ελαιοκομική χρονιά.

Τα περισσότερα ελαιοτριβεία σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους αμέσως μετά τις γιορτές.

Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του λαδιού έρχεται κάπως να αντισταθμίσει τόσο την μείωση της παραγωγής όσο και την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Τα νέα όμως παραμένουν δυσάρεστα τόσο για τον παραγωγό όσο και για τον καταναλωτή.

Η αβεβαιότητα παραμένει.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι είχαν και συνεχίζουν να έχουν σαν βασικό τους αίτημα τις τιμές ασφαλείας των προϊόντων, τη σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή του αγροτικού προϊόντος και όχι των στρεμμάτων όπου ευνοούνται οι μεγάλοι κτηματίες καθώς και την μείωση του κόστους μαζί με την αποζημίωση στο 100%.

Σε ό,τι αφορά τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς είναι πολύ μεγάλη η συζήτηση. Λίγοι κατάφεραν να επιβιώσουν σε ένα ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον (υψηλά επιτόκια δανεισμού, διάλυση της ΑΤΈ, εξαγορά από την Πειραιώς του Σάλλα) διατηρώντας την αξιοπιστία με διαφανείς οικονομικές διαδικασίες!

Το μέλλον του αγρότη στις υπάρχουσες συνθήκες είναι δυσοίωνο, να μην αναφερθώ και στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος (μπλε, πράσινα, κίτρινα τιμολόγια) που θα τινάξει στον αέρα τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις αρδευόμενες καλλιέργειες (ιδιαίτερα τα θερμοκήπια).

Πίσω από την επιφάνεια λοιπόν της αυξημένης τιμής του λαδιού υπάρχει η άβυσσος.

Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους και στους αγώνες με προοπτική την διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος.

Μαζί με άλλα Απαιτούμε :

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης!

Κανένα σπίτι, γεώτρηση, θερμοκήπιο χωρίς ρεύμα!

Φτάνουν οι μεμψιμοιρίες παντός είδους, ας αγωνιστούμε για μια ζωή με αξιοπρέπεια ως την νίκη της καθολικής ανθρώπινης χειραφέτησης!!!

* Αυτή είναι η τιμή παραγωγού – δεν μιλάμε για τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ που ξεπερνούν τα 15 ευρώ ανά λίτρο. Δηλαδή τα 920 γραμμάρια λαδιού πωλούνται πάνω από 15 ευρώ. Στο λάδι, συνεχίζεται η παλιά κλοπή σε βάρος των αγροτών, καθώς το 1 λίτρο λαδιού δεν ζυγίζει 1 κιλό (1.000 γραμμάρια), αλλά 920 γραμμάρια. Επιπλέον, μέχρι πρόσφατα, ίσως και τώρα, το λάδι που πουλιέται στα σούπερ μάρκετ είχε πωληθεί από τους ελαιοπαραγωγούς στα 4,5 – 5 ευρώ το λίτρο!