του Θόδωρου Κουτσουμπού

Ήταν εργάτρια σε απορριμματοφόρο του Δήμου Ξυλοκάστρου, εργάτρια “σκουπιδιάρισσα” όπως απαξιωτικά και ρατσιστικά τους/τις αποκαλούν όχι μόνο οι “από πάνω” αλλά και οι εθισμένοι από τον κυρίαρχο λόγο “από κάτω”. Ήταν επίσης Ρομά – ένας δεύτερος λόγος απαξιωτικού κοινωνικού στιγματισμού. Μητέρα πέντε παιδιών, 45 χρόνων. Βρισκόταν σε υπηρεσία στο απορριμματοφόρο του Δήμου, που έκανε αποκομιδή σκουπιδιών στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών το πρωί της Κυριακής 8 Ιανουαρίου. Ο χάρος με τη μορφή μιας πανάκριβης Porsche που οδηγούσε ένας 42χρονος με υπερβολική ταχύτητα, 100 χλμ/ώρα πάνω από το κανονικό όριο λένε οι πληροφορίες, καρφώθηκε στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου. Η γυναίκα – εργάτρια νεκρή. Τα περισσότερα ρεπορτάζ δεν αναφέρουν καν το όνομά της – Ελένη Καραγιάννη.

Τραγωδία για την πολυμελή οικογένεια που αφήνει πίσω της, ένας ακόμη αριθμός στη μακριά αλυσίδα των θανάτων από εργατικά δυστυχήματα στον τομέα της καθαριότητας, που στα τελευταία 8 χρόνια θρηνεί 42 νεκρούς, 102 βαριά τραυματίες και εκατοντάδες άλλους με ελαφρύτερα τραύματα. Δεν είναι μόνο με τη ζωντανή εργασία, αλλά με το ίδιο το αίμα και τη ζωή των εργατών που θρέφεται το κεφάλαιο, το κράτος και οι δημοτικές αρχές του. Στην κοινωνία όπου το κέρδος και το χρήμα είναι υπέρτατη αξία, η ανθρώπινη ζωή και δη η ζωή μιας άσημης εργάτριας Ρομά δεν έχει αξία. Για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, για να ελαττώνουν το εργασιακό “κόστος” και να αυξάνουν τα κέρδη, αντιμετωπίζουν τις ζωές των εργατών σαν να μην έχουν αξία. Αντίθετα, μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία «αξία» θεωρείται η πανάκριβη porsche, η περι-ουσία, η ανούσια επιδειξιομανία, κι ένας τρόπος ζωής όπου ο χάρος θερίζει ζωές…

Όμως, πίσω από τον άδικο χαμό της Ελένης Καραγιάννη, από την εγκληματική ενέργεια του οδηγού της porsche που προκάλεσε το θάνατό της, δεν αποκαλύπτεται απλά ο φονικός ρόλος των παμπλουτάκηδων που θερίζουν ζωές. Αποκαλύπτεται επίσης ο αδηφάγος καπιτα-ληστρικός ρόλος των δήμων ως τοπικός θεσμός – μέρος του καπιταλιστικού κράτους. Αυτό που αποκαλύφθηκε τις επόμενες ημέρες είναι ότι η εργάτρια Ελένη Καραγιάννη εργαζόταν ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Όπως αποκαλύφθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας, οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων που έσπευσαν για έλεγχο στο Ξυλόκαστρο μετά το τραγικό συμβάν διαπίστωσαν «παράνομη απασχόλησης της εργαζόμενης» η οποία δεν ήταν καταχωρημένη στο σύστημα «Εργάνη». Μάλιστα προχώρησαν στην επιβολή προστίμου κατά του δήμου (10.500 ευρώ για την νεκρή εργάτρια και συνολικά 31.500 για τους τρεις ανασφάλιστους εργαζόμενους).

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται η λαθροχειρία του δημάρχου και της δημοτικής αρχής, που για να αποσείσουν τις ευθύνες τους, επιχείρησαν, εκ των υστέρων, μετά το θάνατο/δολοφονία της εργάτριας, να την εγγράψουν στο εργατικό προσωπικό. Όμως, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που έφερε στο φως στης δημοσιότητας, η aftodioikisi.gr:

«Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσιος Τσιώτος, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα έγγραφα, 32 ώρες μετά το θάνατο της άτυχης εργαζομένης καθαριότητας (που σημειώθηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου), έσπευσε να αναρτήσει στη «Διαύγεια» (το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου) αποφάσεις με τις οποίες εμφανίζεται αρχικά να προκηρύσσει θέσεις προσωπικού με πενθήμερες συμβάσεις (στις 2 Ιανουαρίου) και στη συνέχεια να δημοσιοποιεί τα ονόματα των «επιτυχόντων» (στις 4 Ιανουαρίου) ανάμεσα στα οποία ήταν και αυτό της άτυχης εργαζομένης. Όμως όλα τα παραπάνω ξέχασε να τα δηλώσει στην «Εργάνη» όπως ξεκαθαρίζει η Επιθεώρηση Εργασίας και στο Διαύγεια τα αναρτά 7 και 5 μέρες αργότερα, αλλά με μεταξύ τους διαφορά λιγότερη των 3 λεπτών!!! ».

Προφανώς, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με ένα χρηματικό πρόστιμο, ούτε με την αναγκαία εισαγγελική δίωξη που θα ασκηθεί όχι μόνο κατά του οδηγού της porsche, αλλά και, υποθέτουμε, κατά του δημάρχου και των υπεύθυνων της δημοτικής αρχής. Είναι ένα γενικότερο καθεστώς μαύρης, αδήλωτης, ανασφάλιστης ελαστικής εργασίας στην οποία πρωτοστατούν οι δήμοι, υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης, και αυτό εξηγεί τον μεγάλο αριθμό θανάτων και βαρύτατων τραυματισμών στον τομέα της καθαριότητας.

Απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ

Αντιδρώντας, η ομοσπονδία εργαζομένων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ΠΟΕ-ΟΤΑ προκήρυξε την Τρίτη 17/1 24ωρη απεργία. Εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Απασχόλησης και έκαναν πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Το πανό, στην κεφαλή της πορείας, έγραφε: «Όχι άλλοι νεκροί στον βωμό της αδιαφορίας Κράτους – ΟΤΑ», ενώ ακολουθούσαν νεκροστέφανα για τους νεκρούς εν ώρα εργασίας εργάτες. Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες πόλεις. Οι απεργοί απαίτησαν μέτρα προστασίας για “να σταματήσουν τα εργοδοτικά εγκλήματα”.

Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, αρνήθηκε να συναντήσει την αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών. Στη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη οι συνδικαλιστές εισέπραξαν “θα” – θα ληφθούν μέτρα… Την ίδια ώρα που ένα ακόμη εργατικό ατύχημα συνέβαινε στο Δήμο Γαλατσίου.

Τι μέτρα θα ληφθούν με την υποχρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση; Πώς «θα» προσέξουν τους εργάτες μέσα σε ένα καθεστώς όπου οι εργαζόμενοι θεωρούνται «κόστος» από την κυβέρνηση και τους δημάρχους που συνήθως συμπεριφέρονται ως μικροί «δικτατορίσκοι» με τα προνόμια που τους έχει παραχωρήσει ο νόμος του Βορίδη και η κυβέρνηση Μητσοτάκη (όχι ότι με τους προηγούμενους ήταν καλύτερα); Οι εργάτες, τα σωματεία και η ομοσπονδία πρέπει να παλέψουν για την ταξική ανεξαρτησία των συνδικάτων σε σύγκρουση με το κράτος, για τα εργατικά δικαιώματα και τη ζωή, που είναι ασύμβατη με την δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις διάφορες εκδοχές των καπιταλιστικών κυβερνήσεων.