Σε μια νέα μεγάλη διαμαρτυρία προχώρησαν χθες (Πέμπτη 19/1/2023) οι σπουδαστές και σπουδάστριες των καλλιτεχνικών σχολών και τα καλλιτεχνικά σωματεία αντιδρώντας στην υποβάθμιση των σπουδών τους και τον υποβιβασμό τους σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ήδη πολλές σχολές βρίσκονται σε κατάληψη (του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών).

Η Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών με ανακοίνωσή της στηρίζει τις καταλήψεις των δραματικών σχολών και όλες/ους τις σπουδάστριες/ες που αγωνίζονται διεκδικώντας την αναγνώριση της τέχνης και του πολιτισμού ως ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Πίσω από το αίτημα της αναγνώρισης των πτυχίων κρύβεται η αγωνία όλων των καλλιτεχνών για το παρόν και μέλλον της τέχνης, για την θέση τους στην κοινωνία, για την αξιοπρεπή αντιμετώπισή τους ως εργαζομένων αλλά και ως καλλιτεχνών – δημιουργών. Η Συνέλευση αναφέρει :

Το πρόβλημα δεν ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου, με την ανακοίνωση του επαίσχυντου προεδρικού διατάγματος 85, αλλά εκκινεί δεκαετίες πριν. Οι χρόνιες πολιτικές επιλογές στοχευμένα ενίσχυσαν την ιδιωτική καλλιτεχνική εκπαίδευση και ταυτόχρονα απέκλεισαν τη δυνατότητα ίδρυσης δημόσιας και ανώτατης. Έτσι οδηγηθήκαμε στη δημιουργία δεκάδων ιδιωτικών καλλιτεχνικών σχολών, στην περιορισμένη δυνατότητα δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, στην κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία, στην πλήρη απαξίωση του πολιτισμού. Με πρόσχημα την επίλυση αυτής της χρόνια αδιέξοδης κατάστασης, υποβιβάζουν τα πτυχία μας μετατρέποντάς μας σε ανειδίκευτους εργάτες-χομπίστριες, υποτιμώντας την εντατική ενασχόληση, την κοπιώδη προσπάθεια και τελικά την επιθυμία των ανθρώπων για δημιουργία.

Όλα αυτά έρχονται σε μια συγκυρία όπου η κυβερνητική πολιτική μειώνει τις επιχορηγήσεις στο ελεύθερο θέατρο, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την ύπαρξη μικρών καλλιτεχνικών παραγωγών. Μετατρέπει τους ανεξάρτητους κινηματογράφους σε εμπορικά συγκροτήματα ή multiplex, αποκλείοντας την ανεξάρτητη κινηματογραφική δημιουργία. Ευνοεί μεγαλοπαραγωγούς της νύχτας ενισχύοντας τις τραγικές συνθήκες εργασίας και θυσιάζει την καλλιτεχνική ευαισθησία στον βωμό του κέρδους. Δε μας κάνει εντύπωση πως αυτή η πολιτική προστατεύει παιδοβιαστές και κακοποιητές. Την ίδια στιγμή επιτίθεται στην καλλιτεχνική εργατική παραγωγή, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις, δημιουργεί ανασφαλές και άρα επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον, ενισχύει τη μαύρη απλήρωτη εργασία, τον ανταγωνισμό, την ανθρωποφαγία. Οποιαδήποτε καλλιτεχνικό όραμα μετατρέπεται σε εμπορικό προϊόν, οποιαδήποτε καλλιτεχνική δημιουργία ευτελίζεται σε φθηνή τουριστική ατραξιόν.

Στην εποχή των πολυεπίπεδων κρίσεων την οποία διανύουμε, οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται διατηρώντας λίγο ή πολύ την ίδια πολιτική ατζέντα, που δεν είναι άλλη παρά αυτή της πλήρους φτωχοποίησης της εργαζόμενης κοινωνίας έναντι των συμφερόντων της αστικής τάξης. Με τις ιδιωτικοποιήσεις να μετατρέπουν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και ελευθερία σε προϊόντα, τους αντεργατικούς νόμους να στερούν κάθε αξιοπρεπή διαβίωση και την εκμετάλλευση, τον φόβο και τον μισανθρωπισμό να κατακλύζουν τις ζωές μας.

Σε αυτήν την συγκυρία η πρωτοφανής επίθεση στα πτυχία μας αποτελεί ρωγμή. Θεωρούμε πως η ανάγκη Δημόσιας και Δωρεάν Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης είναι θεμελιώδης και καλούμε τον κόσμο του αγώνα να συζητήσει, να ονειρευτεί και να φανταστεί πώς θέλει την εκπαίδευσή του πέρα από τα όρια των νόμων. Μέχρι την ίδρυση της Ενιαίας Ανώτατης Πανεπιστημιακής Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, διεκδικούμε όλα τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών και ωδείων να αναβαθμιστούν στο επίπεδο της τεχνικής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, να ανοίξει ο δρόμος για την μετατροπή των δημόσιων σχολών (Εθνικό, Κρατικό, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας) σε Ανώτατες σχολές με τεταρτοετή φοίτηση και κατάλληλο πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

Σε αυτήν τη συνθήκη καλούμε όλο τον κλάδο να συνεχίσει και να κλιμακώσει τον αγώνα. Καλούμε το ΣΕΗ και τη ΠΟΘΑ, να μην περιοριστεί σε ακτιβισμούς και στάσεις εργασίας αλλά να αφουγκραστεί την ανάγκη των καλλιτεχνών για ουσιαστικό αγώνα διαρκείας και να καλέσει σε ΑΠΕΡΓΙΑ μέχρι την υλοποίηση των αιτημάτων μας. Έτσι θα σταθούμε πραγματικά στο ύψος των περιστάσεων και θα στηρίξουμε το τόσο ελπιδοφόρο σπουδαστικό κίνημα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

-ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

-ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΔ85

-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ όλων των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών στην βαθμίδα της Τεχνικής Εκπαίδευσης

Εμείς προτάσσουμε τον άνθρωπο ως δημιουργό ιδανικών και οραμάτων που δεν χωράνε στον ανταγωνισμό που επιβάλλουν οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς της πιο εκμεταλλευτικής κοινωνίας που ζούμε, ως δημιουργό των ίδιων των όρων ζωής του.

18/1/2023