Πλεόνασμα - μύθος στο νέο Ασφαλιστικό υπερταμείο

 

Τη δημιουργική λογιστική χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να εμφανίσει μια ψευδή εικόνα για την οικονομική κατάσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στον οποίο έχουν ενταχθεί από 1/1/2017 όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Ο ανεκδιήγητος Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, χωρίς ίχνος ντροπής για τις άγριες περικοπές τις οποίες έχει ψηφίσει η κυβέρνηση σε βάρος των συνταξιούχων, όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλά για “πλεόνασμα” του ΕΦΚΑ. 

Ωστόσο, η κατάσταση του ΕΦΚΑ είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με εκείνη που παρουσιάζει ο Πετρόπουλος.

Τα έσοδα από το νέο χαράτσι στους επαγγελματίες και τους αγρότες είναι χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα, ενώ τα καλύτερα σε σχέση με πέρσι έσοδα από τους μισθωτούς οφείλονται στην επέλαση της μερικής απασχόλησης και προπαντός στις νέες εργοδοτικές εισφορές τις οποίες πληρώνει το κράτος για τους δημοσίους υπαλλήλους. 

Ωστόσο, ούτε αυτά τα έσοδα φθάνουν, δεδομένου ότι χρειάστηκε στο α΄ 4μηνο του 2017 το κράτος να συνεισφέρει περισσότερα από τα προβλεπόμενα έσοδα στον ΕΦΚΑ. 

Παράλληλά, ο ΕΦΚΑ έδωσε λιγότερα από τα προβλεπόμενα σε κύριες συντάξεις -μιας και εκκαθαρίστηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις- αλλά και για προνοιακές παροχές και παροχές ασθένειας.

Πιο αναλυτικά, η οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ έχει ως εξής :

* Το ποσό που εισπράχθηκε από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για εισφορές μη μισθωτών για τον Απρίλιο (95 εκατ. ευρώ) ήταν το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο, οπότε ίσχυσε ο υπολογισμός των εισφορών τους με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημά τους για το 2015. Τον Μάρτιο εισπράχθηκαν 177 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 70%), το Φεβρουάριο 108 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 43%) και τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν 227 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 90%). Έτσι η μέση εισπραξιμότητα για το α’ τετράμηνο του 2017 ανήλθε στο 60%.

* Ανάλογες αποκλίσεις στις εισπράξεις του ΕΦΚΑ εντοπίζονται, σύμφωνα με τα ίδια διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και στις εισφορές του Δημοσίου. Ο ΕΦΚΑ προβλεπόταν να εισπράξει 680 εκατ. ευρώ στο α΄ τετράμηνο από εισφορές μη μισθωτών. Αντ’ αυτού εισέπραξε 604 εκατ. ευρώ (απόκλιση 76 εκατ. ευρώ). Με άλλα λόγια, αντί να αποδίδονται στον ΕΦΚΑ από το δημόσιο για εισφορές των υπαλλήλων του περίπου 87,5 εκατ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο, αποδίδονται (κατά το α’ τετράμηνο του 2017) 63,5 εκατ. ευρώ ανά μήνα, δηλαδή 23% λιγότερα. Συγκεκριμένα, ο φορέας έπρεπε να εισπράξει 330 εκατ. ευρώ από εισφορές του Δημοσίου και εισέπραξε μόλις 254 εκατ. ευρώ (απόκλιση 76 εκατ. ευρώ).

  • Την “τρύπα” ύψους 152 εκατ. ευρώ από τις αποκλίσεις στους αναθεωρημένους στόχους του ΕΦΚΑ από εισφορές του Δημοσίου και των μη μισθωτών, φαίνεται πως ανέλαβε να κλείσει ο κρατικός προϋπολογισμός αποδίδοντας επιπλέον 151 εκατ. ευρώ στο α΄ τετράμηνο. Συγκεκριμένα, αντί να αποδοθούν (με βάση μια ομαλή μηνιαία ροή χρηματοδότησης του ΕΦΚΑ από το κράτος) 4,889 δισ. ευρώ τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017, αποδόθηκαν 5,040 δισ. ευρώ.
  • Οι λοιπές παροχές ασθένειας έπεσαν στα περίπου 55 εκατ. ευρώ έναντι κατ’ εκτίμηση πρόβλεψης για 61 εκατ. ευρώ (απόκλιση 6 εκατ. ευρώ). Οι προνοιακές παροχές ανήλθαν στα 158 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 166 εκατ. ευρώ (απόκλιση 8 εκατ. ευρώ). Η απόδοση εισπράξεων τρίτων ανήλθε μόλις στα 2,991 ευρώ έναντι πρόβλεψης για 3,524 δις ευρώ (απόκλιση 533 εκατ. ευρώ). Για τις κύριες συντάξεις δόθηκαν 8,504 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 8,691 δισ. ευρώ (απόκλιση 87 εκατ. ευρώ)

Συνολικά, δηλαδή οι δαπάνες του ΕΦΚΑ για συντάξεις, αποδόσεις εισπράξεων τρίτων, προνοιακές παροχές και παροχές ασθενείας  ήταν κατά 634 εκατ. ευρώ λιγότερες από τις προβλεπόμενες. Ο συνδυασμός της αυξημένης κρατικής επιχορήγησης (151 εκατ. ευρώ) και της μειωμένης δαπάνης (634 εκατ. ευρώ) για συντάξεις, παροχές ασθενείας, προνοιακές παροχές και αποδόσεις εισπράξεων τρίτων φαίνεται πως εξηγεί εν πολλοίς το “πλεόνασμα” το οποίο διαμορφώθηκε τον Απρίλιο (31,5 εκατ. ευρώ) έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 701 εκατ. ευρώ (σε ετήσια βάση). Εξάλλου, το πλεόνασμα αυτό συρρικνώνεται διαρκώς από τον περασμένο Ιανουάριο. Ξεκίνησε από τα 554 εκατ. ευρώ, έπειτα μετατράπηκε σε έλλειμμα 97 εκατ. ευρώ (Φεβρουάριος), στη συνέχεια και συγκεκριμένα το Μάρτιο εμφανίστηκε πάλι πλεόνασμα ύψους 189 εκατ. ευρώ για να καταλήξει τον Απρίλιο στα 31 εκατ. ευρώ.

  Δ.Κ.