ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

 

Με ένταση στις φωνές, ταχύτητα στο βήμα, ρυθμό στα ταμπούρλα και οργή στα μάτια, κατέκλυσαν τη Δευτέρα το πρωί πολλές χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες το κέντρο της Αθήνας! Κινητοποιήσεις έγιναν και σε πάνω από 30 πόλεις στη χώρα. Η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση απέναντι στα… σπασμένα του τρίτου μνημονίου έρχεται από εκείνες και εκείνους που πιο πολύ από όλους θα τα πληρώσουν, αν και ποτέ δεν τα δημιούργησαν. Διεκδικώντας «το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει» μαθήτριες και μαθητές βροντοφώναξαν για τα βιβλία και τους καθηγητές που δεν έχουν, μα και για «μια άλλη κοινωνία» που ονειρεύονται. Πλάι τους κι εμείς.

Στο κέντρο έφτασαν πανώ από δεκάδες περιοχές της Αττικής, από την Παλλήνη μέχρι το Πέραμα και από το Χαϊδάρι μέχρι την Ηλιούπολη. Μαζικότατη ήταν η συμμετοχή σχολείων από εργατικές περιοχές όπως η Νίκαια και ο Πειραιάς, ενώ δυναμικότατο και ρυθμικό «παρών» έδωσαν Μουσικά και Καλλιτεχνικά λύκεια από πολλές περιοχές (Παλλήνη κ.ά.). Στάση εργασίας κήρυξε και η ΟΛΜΕ για τη στήριξη της κινητοποίησης, χωρίς ωστόσο να εμφανιστεί κάποιο οργανωμένο δυναμικό από πλευράς καθηγητών, ενώ διάσπαρτοι εκπαιδευτικοί βρισκόντουσαν σε διάφορα μπλοκ. Κάλεσμα στήριξης απεύθυνε και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής προς ενώσεις και συλλόγους γονέων. Για την κινητοποίηση δημιουργήθηκε κάλεσμα συμμετοχής στο facebook. Πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις και καταλήψεις στα σχολεία, ενώ πολλά από αυτά βρέθηκαν και σε συντονιστικά όργανα που δημιουργήθηκαν. Οργανωμένες δυνάμεις του νεολαιΐστικου κινήματος, με τις δυνάμεις τους στο μαθητικό κίνημα συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Η ΟΕΝ παραβρέθηκε με κείμενο στήριξης της κινητοποίησης.

Η μαθητική νεολαία πνίγεται μέσα σε ένα σχολείο χωρίς καθηγητές, χωρίς αναλώσιμα, που το αντικαθιστά ο βραχνάς του φροντιστηρίου. Σε ένα σχολείο-εξεταστικό κάτεργο, που εκκολάπτει στρατιές ανέργων, που διδάσκει τάξη, προσευχή και ηθική και πνίγει τη δημιουργικότητα σε κονσερβοποιημένα πακέτα παπαγαλίας.  Η βία όμως της πείνας, της διάλυσης και του αδιεξόδου, με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι μαθητές οπλίζει την ανάγκη και την κάνει συλλογικότητα.

Η σπιρτάδα και τα χαμόγελα στα φρέσκα πρόσωπα των αγωνιστριών και των αγωνιστών που κατέβηκαν στο δρόμο, φωτίζουν τη σημασία μα και τη δυνατότητα της επιτυχίας της απεργίας της 12ης Νοέμβρη, στην οποία και το μαθητικό κίνημα έχει δηλώσει ότι θα είναι «παρών». Ακολουθώντας την προτροπή των μαθητών, στις 12 Νοέμβρη, μαθητές, φοιτητές, άνεργοι και εργαζόμενοι «να πλημμυρίσουμε τους δρόμους».

Θ.Τ.

Kαταλήψεις σχολείων

Στο μεταξύ, σε πολλές περιοχές της χώρας σημειώνονται καταλήψεις σχολείων. Kύμα καταλήψεων σαρώνει τα Xανιά και άλλες περιοχές της Kρήτης, ενώ καταλήψεις έχουν γίνει και στις Kυκλάδες. Kαταλήψεις έχουν αρχίσει σε σχολεία της Δυτικής Aττικής, στο Xαϊδάρι και σε άλλες εργατικές συνοικίες. Στη Θεσσαλονίκη η εισαγγελέας πρωτοδικών Σύρμω Kακάλη επιστράτευσε τις παλιές γνωστές απειλές και εκφοβισμούς για ποινικοποίηση της μαθητικής διαμαρτυρίας.

Oι μαθητές διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία και γενικότερα η παιδεία, από την υποχρηματοδότηση που επιβάλλει η πολιτική των μνημονίων.