Kατακόρυφη η αύξηση τιμών παραγωγού διεθνώς

Σε Κίνα, ΗΠΑ, Γερμανία, έκρηξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα

του Γιάννη Αγγέλη

Στις αυξημένες προβλέψεις για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, η πραγματικότητα απάντησε με ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις από τις προβλεπόμενες…

Πάνω από το 10,4% ετησίως, πλέον, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανική καρδιά της Ευρωζώνης, την Γερμανία. Οι αυξήσεις αυτές διαχέονται πλέον στην Ευρωζώνη και συντονίζονται με τις ανάλογης κλίμακας αυξήσεις που έχουν σημειωθεί στις τιμές παραγωγού σε ΗΠΑ και Κίνα.

Η χρονική απόσταση που χωρίζει την μετάβαση των αυξήσεων από τιμές παραγωγού στις λιανικές τιμές καταναλωτή δεν ξεπερνάει συνήθως τους 3 έως και 6 μήνες ανάλογα το προϊόν που αφορούν.

Σε κάθε περίπτωση ο πληθωρισμός αφού εξάντλησε τα περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων από τους παραγωγούς μέσα στο 2020, έχει αρχίσει να περνάει στην κατανάλωση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις Εκθέσεις που παρουσίασαν πρόσφατα η Deutshe Bank, η Bofa και η Goldman Sachs, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί Όμιλοι με διεθνή παρουσία, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί τόσο που “δεν θα δυσκολευτούν να περάσουν το σύνολο των αυξήσεων στις τιμές του τελικού καταναλωτή”, ακόμα και σε συνθήκες παράτασης της πανδημίας με την μετάλλαξη Delta.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο οι τιμές στην ενέργεια, στις μεταφορές και τις μεγάλες περιοχές της μεταποίησης, αλλά και στις μεγάλες “ζημιές” που έχουν μεσολαβήσει σε βασικές πηγές τροφίμων, όπως τα σιτηρά και τα “φρέσκα” τρόφιμα, μαζί και το κρέας. Περιοχές μεγάλου δυναμικού παραγωγής με διεθνή απεύθυνση στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στη Λ. Αμερική και αλλού καταγράφουν, λόγω κλιματικής αλλαγής και μη, σημαντικές απώλειες που οδηγούν σε επιβάρυνση των ανατιμήσεων βασικών ειδών διατροφής.

Η εικόνα όπως αναφέρουν αναλυτές του χώρου, φαίνεται να θέτει ευθέως σε αμφισβήτηση τις αρχικές εκτιμήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, περί “προσωρινότητας” του πληθωριστικού κύματος, το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό ήδη αυτο-τροφοδοτείται.

Ακόμα και αν κανείς αποδεχθεί μία ακολουθία σταδιακής και πιο αργής εκτόνωσης των πιέσεων λόγω του αρχικού σοκ της πανδημίας,  μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Delta, παραμένει το ερωτηματικό των συνεπειών του νομισματικού πληθωρισμού που κατά πως φαίνεται συνεχίζεται παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΚΤ μέσω του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου και επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης Φιλίπ Λέιν, έσπευσε αυτή την εβδομάδα να προλάβει τους… αριθμούς της Eurostat για τον Αύγουστο, εισάγοντας ως κριτήριο για την επικινδυνότητα του πληθωρισμού, όχι την μηνιαία του αύξηση, αλλά τον αποκαλούμενο “υποκείμενο πληθωρισμό” που τον προσδιορίζει κάθε φορά η ίδια με τρία κριτήρια, επαρκώς… ελαστικά για να νομιμοποιείται κατά το δοκούν κάθε φορά η στάση της όσον αφορά στα επιτόκια.

Με την τακτική αυτή η ΕΚΤ επιχειρεί να προλάβει “βίαιες” προεξοφλήσεις αύξησης επιτοκίων από τις αγορές, καθώς ο πληθωρισμός από την Eurostat θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Χαρακτηριστικό της εξάντλησης της εμπορικής πρόθεσης να απορροφήσει τις ανατιμήσεις αυτές είναι το γεγονός ότι στα super market και στα πολυκαταστήματα, πέραν της επέκτασης του συστήματος των “προσφορών”, έχει αρχίσει να εμφανίζεται και ένα άλλο προϊόν, ήτοι συσκευασίες προϊόντων με την ίδια τιμή, αλλά με μικρότερο όγκο περιεχομένου.

Η εμφάνιση των προϊόντων αυτών είναι ενδεικτική πάντα του τέλους της απορρόφησης των αυξήσεων από τους παραγωγούς.

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα που ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) ήταν τον Ιούλιο από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, στο 1,4% (ο μέσος της Ευρωζώνης είναι στο 2,2%), εντοπίζεται την ίδια στιγμή ένας από τους ισχυρότερους ρυθμούς αύξησης στην Ε.Ε., καθώς στα τέλη του 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021, βρισκόταν σε αρνητικά επίπεδα.

Αυτό άλλωστε, πέραν από τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών της θα καταγραφεί στον ΔΤΚ του Αυγούστου με μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ε.Ε. που ίσως φτάσει ή και ξεπεράσει τον μέσο όρο στην Ε.Ε.

Ήδη η ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο έχει αποτυπώσει σημαντική άνοδο τιμής στα κρέατα, κατά 13,2% στο αρνί και το κατσίκι, στα βρώσιμα έλαια 16,3% (πλην ελαιόλαδου), 6,6% στα νωπά ψάρια, στα νωπά λαχανικά 8% και 5,2% στα νωπά φρούτα, όπως επίσης 3,5% στα τυριά, 2,6% στο ελαιόλαδο.

Αξιόλογη μείωση της τιμής παρουσίασε για συγκυριακούς λόγους ( -3,8%) μόνο το χοιρινό κρέας.

Τα χειρότερα όμως έπονται καθώς στην γενική τάση ανόδου έρχονται να προστεθούν οι συνέπειες από τις πυρκαγιές και τις φυσικές καταστροφές από περιοχές όπως η Ηλεία , κ.ά. που αποτελούν μεγάλα παραγωγικά κέντρα φρέσκων λαχανικών, φρούτων, κ.λπ.

Αυτό ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται στα Σούπερ Μάρκετ, αλλά ακόμα και στις Λαϊκές Αγορές του Λεκανοπεδίου, πράγμα που παραδέχονται και οι πωλητές σ’ αυτές τις αγορές.

Ο Αύγουστος στο μεταξύ πρόκειται να καταγράψει συνολικά μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια γεγονός που ενισχύει τις προβλέψεις για μεγάλη αύξηση του ΔΤΚ πριν από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, όταν θα αρχίσει να προστίθεται και το αυξημένο κόστος λόγω της χρήσης φυσικού αερίου σε υψηλότερες τιμές.